Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Video: Robot pas iz Boston Dynamicsa čuva stado ovaca

Video: Robot pas iz Boston Dynamicsa čuva stado ovaca
1

Kad se usavrši daljinsko upravljanje, poljoprivrednici bi mogli stalno nadzirati rad robota i provjeravati rast svojih usjeva ili zrenje plodova, a da ni nisu na farmi

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 13 osobina toksičnih ljudi: Oko njih su uvijek drama, laži i bijes

Tvrtka Boston Dynamics objavila je super promotivni video sa psom robotom - pastirom koji ovce tjera u stado na jednom pašnjaka na novozelandskoj planini. U Boston Dynamicsu nastao je pas pastir Spot, a video prikazuju njegove mogućnosti u poljoprivredi; kako Spot provjera usjeve i uspinje se po neravnom terenu. 

POGLEDAJTE VIDEO sa robotom Spotom:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Video je snimila softverska tvrtka za robotizaciju Rocos u suradnji s Boston Dynamicsom kako bi istražili kako napreduje daljinsko kontroliranje droida. Inače, cilj im je usavršiti daljinsko upravljanje tako da bi roboti poput Spota sami mogli obavljati sav posao, dok čovjek s bilo kojeg mjesta upravlja na daljinu.  

Za poljoprivrednike bi, kažu iz Boston Dynamicsa, to moglo značiti stalni i svakodnevni nadzor nad robotima i provjeravanje rasta usjeva ili zrenje plodova na daljinu, a roboti poput Spota mogu i hodati, kotrljati se, čak i letjeti, a mogu biti opremljeni i raznim senzorima za procjenu okoliša.

- Kad se spoje na 'cloud' (oblak) roboti kombiniraju podatke sa softvera sa ugrađenom robotikom i tako postižu idealne fizičke performanse -  rekao je izvršni direktor Rocosa David Inggs. "Naši kupci angažiraju radnu snagu za fizičke procese koji su često dosadni, prljavi i/ili opasni, a ideja je da takve poslove u potpunosti preuzmu roboti poput Spota."

Ovaj tip robota psa postoji već nekoliko godina, a stalno mu se poboljšavaju sposobnosti i 'inteligencija' - tako je npr. otvaranje vrata  jedan od najnovijih trikova koje je Spot nedavno usvojio.

Metalne 'zvijeri' mogu raditi i u grupi, a Boston Dynamics je već demonstrirao kako izgleda kad tim od njih deset vuče kamion. Roboti za sve poslove koriste ugrađene kamere i senzore da bi znali gdje su i gdje idu, a jedna od najvećih sposobnosti modela kakav je Spot njihova je okretnost: četiri noge koje savija omogućuju mu lako kretanje po svim vrstama terena, a ako se i spotakne te padne, Spot se vješto sam uspravi. 

Stravične snimke iz kazališta: Sramota me što primam plaću
Stravične snimke iz kazališta: Sramota me što primam plaću

Ovakvi se roboti, kažu iz Boston Dynamicsa, potencijalno mogu koristiti i u područjima koja nisu sigurna za ljude npr. nakon neke katastrofe, a već se upotrebljavaju za nadgledanje infrastrukture energetske industrije. Nedavno je baš takav robot po Singapuru hodao među ljudima i upozoravao ih na obvezu držanja socijalne distance zbog pandemije korona virusa.

U narednim bi se godinama takve robote moglo i zaposliti u svim granama poljoprivrede, ali i u drugim industrijama, kažu iz Boston Dynamicsa.. 

"Za prodaju treba biti snalažljiv i dobar komunikator"
"Za prodaju treba biti snalažljiv i dobar komunikator"

- Automatizacija poljoprivrede mijenja način rada poljoprivrednika, povećavajući učinkovitost proizvodnje hrane za populaciju koja je u stalnom porastu - zaključili su iz tvrtke.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Najradije biste sjeli i plakali? Tu je pet sjajnih razloga za to

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps