Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Virtualni Zadar: Gledajte kako se oko vas gradi Rimski forum

Više ne morate zamišljati kako je Zadar izgledao nekad: Sada možete prošetati starim Zadrom te po prvi puta vidjeti kako iznutra izgleda crkva sv. Krševana pomoću virtualnih naočala

Turistička agencija Magic Croatia u Zadru je predstavila virtualnu šetnju kroz povijest Zadra po sedam lokacija.

Foto: Privatni album

- Posjetitelji mogu vidjeti kako je izgledao Rimski forum, tako što će stajati u sredini foruma i gledati kako se on gradi kamen po kamen. Zatim mogu vidjeti kako je izgledao četvrti križarski pohod na Zadar iz 1202. godine i bombardiranje Zadra u Drugom svjetskom ratu, a taj prizor mogu pogledati i 'sa zvonika' gdje će vidjeti kako brodovi dolaze u napad na Zadar, kako avioni bacaju bombe i slično - opisuje Veronika Mudri Šestan, direktorica Magic Croatia.

Foto: Privatni album

Osim toga, posjetitelji mogu po prvi puta vidjeti kako izgleda crkva sv. Krševana iznutra jer je ona inače zatvorena za javnost i nitko ne može ući u nju. Također turisti mogu posjetiti i katedralu svete Stošije te Trg Petra Zoranića na kojem će vidjeti vrata i zidine kojih više nema.

NEKAD I DANAS Na (ne)sreću: Navike koje su otišle u povijest

Odjednom u virtualnu šetnju se može uputiti 30 posjetitelja koje prati asistent koji im pomaže s korištenjem naočala. Šetnja traje sat i pol, a cijena iznosi 185 kuna.

Foto: Privatni album

- Ovo je prva virtualna šetnja u koju su uključene i animacije - naglašava Mudri Šestan te dodaje da naočale projiciraju virtualne prikaze od 360 stupnjeva te imaju svoj softver pa posjetitelji ne moraju skidati nikakve aplikacije, kao ni brinuti o kablovima jer su naočale s kontrolorom povezane putem bluetootha.

Foto: Privatni album

Osim vizualnih prikaza, omogućen je i audio vodič koji je usnimljen, a čiji je tekst napisao zadarski profesor Vinko Bakija. Posjetitelji mogu vodič slušati na čak sedam jezika - hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i esperanto jeziku.

UZAVRELE EMOCIJE Filmovi vas rasplaču? Evo po čemu ste snažniji nego ostali

- Kada prođe sezona, virtualnu šetnju planiramo ponuditi osnovnim i srednjim školama u Zadru i okolici jer je ovo savršen način da učenici uče o povijesti svoga grada na jednostavan i lak način - zaključuje Mudri Šestan.

NAJGORI PAROVI HOROSKOPA: Ribe i Lavovi ne idu skupa

Komentari (1)
  • Ajde fala bogu vise neka vijest iz mog grada Zadra a da nisu mrtvi, pretuceno, zatvori, pritvori, droga, prometne itd...

    19. 6. 2019,   10:19