Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Višenamjenski 'čistači' su praktično rješenje za dom

None Foto: Fotolia

Laštilo za drvo rabi se i za wc, a omekšivač za sušilicu i na namještaju, ocat je najbolje sredstvo za čišćenje a pri odabiru sredstava nije uvijek najbitnija marka

Iako na ambalaži piše kako služi za čišćenje staklenih površina, to sredstvo možete upotrijebiti i za brisanje kuhinjskih elemenata, sudopera ili polica u hladnjaku. Možete ga i napraviti tako da pomiješate šalicu alkohola, šalicu vode i žlicu octa.

Mnogo žešći “borci” protiv prljavština su odmašćivači koji se, osim za uklanjanje tvrdokornih masnih mrlja, mogu upotrijebiti i za čišćenje otisaka prstiju na zidovima, vratima i sklopkama, a uklanjaju plijesan te dubinske ostatke hrane na kuhinjskim elementima. No ako više volite prirodna sredstva, za uklanjanje masnih mrlja pomiješajte četvrtinu šalice sode bikarbone, šalicu vode i malo deterdženta.

Sredstvo za poliranje drva možete iskoristiti i u kupaonici, i to za čišćenje zahodske daske. Upotrijebite ga kao i pri poliranju parketa - poprskajte dasku, utrljajte krpom i onda je još jedanput ispolirajte drugom suhom krpom. Praktičan je i omekšivač u maramicama za sušilicu koje, osim što uklanjaju statički elektricitet s odjeće, odlično čiste i namještaj na kojem se više neće nakupljati prašina. Možete ih staviti u ormare da odjeći i obući daju ugodan miris. 

Za blistav dom svaki dan preuzmite PLANER za brzo čišćenje

Previše sredstva ne znači veću čistoću

Pri korištenju sredstava za čišćenje vrijedi pravilo manje je više. Ako ga upotrijebite previše, ne znači da ćete bolje očistiti površinu, nego ćete samo baciti novac. Umjesto toga, kako bi tvrdokorna mrlja nestala, sredstvo je na njoj bolje ostaviti što je dulje moguće.

Najbolji univerzalni “čištač” već je u kuhinji

Vodite računa o tome da za ne tako tvrdokorne mrlje upotrebljavate blaga sredstva, koja najčešće nisu toliko skupa. Također, od krpa za jednokratnu uporabu bolje je kupovati one od mikrovlakana koje će potrajati dulje vrijeme. Osim nje, ocat je također najbolje univerzalno sredstvo za čišćenje.

Nije sve u markama

Uštedjet ćete kupujući sredstva u velikim količinama, a isplati se i isprobati jeftinije marke koje su katkad jednako učinkovite. Ako ste skupili zalihe, pripazite da ih skladištite na suhom i hladnome mjestu te izvan dosega djece i ljubimaca. 

Za lakše čišćenje preuzmite PLANER 

Komentiraj, znaš da želiš!