Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Vitaminski dodaci djeci - da ili ne? Otkrijte što je za njih bolje

Vitaminski dodaci djeci - da ili ne? Otkrijte što je za njih bolje
1

Idealan način opskrbe vitaminima je uravnotežena prehrana, no ako dijete iz nekog razloga ne jede zdravo, dobro je posegnuti za suplementima

VIDEO

Najbolji način da obogatite djetetovu prehranu i opće zdravstveno stanje jest da pri uzimanju nadomjesnih vitamina pripazite da im dajete do­ista samo one vitamine koji im u redovitoj prehrani nedostaju i da se svakako savjetujete s liječnikom.

Roditelji su često u dilemi trebaju li djeci davati nadomjestke prehrani kako bi ojačali njihov organizam i osigurali im zdravo odrastanje. Ono oko čega se stručnjaci slažu jest da je najidealniji način opskr­be dječjeg organizma vitaminima - uravnotežena i zdrava prehrana.

Vitamini mogu biti određena nadopuna prehrani, osobito kod djece koja iz obroka potpuno odbacuju neke zdrave namirnice jer ih jednostavno ne vole. Dijete kojemu nedostaje vitamin A često ima viroze, umorno je i gubi kosu. Dobri izvori vitamina A su sir, jaja, jetrica i riba bogata uljem, ali i žuto i narančasto povrće poput mr­kve ili bundeve.

Znakovi koji kod djeteta upućuju na ne­dostatak vitamina B12 uključuju bol u trbuhu, edem, smanjene reflekse i osjetne podražaje, nesanicu, teškoće u hodu i govoru. Nalazi se u mesu, peradi i mliječnim proizvodima.

Manifestira­nje manjka vitamina B6 kod djece uključuje
proljev, anemiju, slabost i razdražljivost. Znanstvenici također upućuju na to da je manjak ovog vitamina uzrok nepažnje, impulzivnosti, hipe­raktivnosti, izljeva bijesa i drugih neprikladnih ponašanja kod djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nadoknadite nedostatak vitamina B pripremajući djeci piletinu, ribu, orašaste plodove, jaja, mlijeko, sir i grahorice. Lako stvaranje modrica jedan je od prvih znakova koji upućuju na manjak vitamina C, a nakon nekog vremena pojavljuju se bol u zglobovima, suhoća kože i slab apetit. I često krvarenje iz nosa, infekcije i boležljivost mogu se povezati s ovim nedostatkom.

Stav struke za primjenu dodataka

Američke institucije American Dietetic Association i American Academy of Pediatrics smatraju da dodatke prehrani treba primijeniti ako je dijete alergično na neke namirnice, kod povećane učestalosti infekcija i u slučaju pothranjenosti.

Pravilna funkcija imunosustava

Vitamini i minerali vrlo se često povezuju s pravilnim funkcioniranjem imunološkog sustava, a to se posebno odnosi na antioksidanse – vitamine A, C i E te selen i cink.

Pazite na ispravnost proizvoda za djecu
Suplementi za djecu moraju biti namijenjeni mališanima po sastavu i koncentraciji te biti primjereni starosnoj dobi. Na deklaraciji mora biti oznaka i broj odobrenja za maloprodaju i uporabu.


Zatvor kod djece - najvažnije činjenice 

O zatvoru ili opstipaciji kod djece govori se ako dijete nije imalo stolicu četiri ili više dana i osjeća neugodu kada ima stolicu, ako ima suhe, tvrde stolice te ako ima izrazito tekue oskudne stolice koje se povremeno pojave u peleni ili na donjem rublju.

Dogodi li se problem s opstipacijom, izbjegavajte prekomjerno davanje hrane koja zatvara (banane, kuhana mrkva, riža, tamna čokolada) te povećajte unos neprobavljivih prehrambenih vlakana kojih ima u kruhu s cjelovitim žitaricama, šljivama, marelicama i tamnom zelenom lisnatom povrću.

Povećajte količinu tekućine koju dijete unosi tijekom dana, a najbolji odabir je čista izvorska voda, potom stopostotni voćni sokovi i čajevi. Ohrabrujte dijete da se što više kreće, hoda, trči ili puzi kako biste potaknuli dotok krvi u probavni sustav. Pomoći može i nježno masiranje djetetova trbuščića, a nipošto ga ne prisiljavajte na obavljanje stolice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru