Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Vjerovali ili ne, na Adventu u Zagrebu ima i jela za - 350 kn!

Vjerovali ili ne, na Adventu u Zagrebu ima i jela za - 350 kn!

ZA SVAKOG PONEŠTO Gastrožiri 24sata izabrao je i najbolja jela sa zagrebačkih trgova. Ima ih za 25, ali i za 350 kuna. Najvažnije odredište lutajućih gurmana je Fuliranje na Trgu Josipa Jurja Strossmayera

VIDEO

Više stranih jezika treba znati kako bi se po imenu prepoznala neka jela sa Adventa u Zagrebu. Kuharske leksikone treba čitati za neka druga, a posegnuti duboko u novčanik za neka treća. No isplati se.

Pokretanje videa...

01:08

Većina trgova u središtu Zagreba nudi dobru, vrlo dobru, pa i odličnu klopu. Najvažnije odredište lutajućih gurmana je Fuliranje na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. U 40-ak kućica kuhaju i neki od najpoznatijih hrvatskih chefova, a jela koja nude su, primjerice, patka s mlincima u tortilji, veganski rižoti, kobase na milijun načina, goruća rum baba...

Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti
Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti

Obavezno je posjetiti i Europski trg, gdje su 32 kućice s čokoladama, sirevima, rakijama, pivicama, ali i “ozbiljnim” jelima koja bi se mogla služiti i u najfinijim restoranima. Članovi našega gastrožirija, Domagoj Jakopović Ribafish i Davor Lugarić, obišli su sve i probrali deset jela koja se ne smiju propustiti. Ima ih za svačiji džep.

10 JELA KOJA TREBA KUŠATI:

>>> Gulaš u kruhu, Mojo, Zrinjevac, 36 kn

Ova kućica pionir je adventskoga gulaša, koji u ponudi imaju već nekoliko godina. Kuhaju ga od junetine, optimalno je gust i ljutkast, a pomno paze i u kojem kruhu će ga servirati, odnosno od čega će ispeći krušnu “zdjelicu”. Uz kobasice i rakije, nude kuhano vino od roséa.

>>> Tomahawk steak, Rešetka by Đurina Hiža, Europski trg, 350 kn

Tomahawk steak ljudi iz najpopularnijeg restorana Varaždinskih Toplica, Đurine hiže, nabavljaju s jednog OPG-a u Slavoniji čije nam ime ne žele odati. Radi se o baby beefu, vakuumiranom u vrećici. Težine su oko 850 grama do 1100 grama, a peku se isključivo medium, u Kamado grillu. Nude ga ili zasebno ili u kombinaciji s Korlat vinima ili vinima iz domaće proizvodnje. Sjajna zabava za cijelu obitelj, ili tri gladna prijatelja/prijateljice željne najboljega komada mesa, a definitivno i fotografiranja!

>>> La caja china, BarBaQ, Fuliranje, 63 kn

Odojci kakve su Kinezi pripremali gradeći pruge na Kubi teški su 22 kilograma, peku se od tri do četiri sata trbuhom prema gore, a zatim sat kožom prema gore, da se zapeče. Kožica je vrlo hrskava, a meso zadržava vlažnost pa iako izgleda kao base jumper u odijelu, ovakva delicija se ne propušta! služi se uz kiseli kupus i restani krumpir s pancetom. Cijena je 63 kn, sve se radi na lokaciji i stalno je svježe.

>>> (Osso) buncek, Stara Preša, Zrinjevac, 25 kn

Nezaustavljivi, uvijek nasmijani Stjepan iz Stare preše, restorana i izletišta u Šenkovcu, poznat je po tome što u suradnji sa svojom MasterCheficom, mamom Bibom, uvijek iznenadi nekim domaćim jelom. Pa tako u Staroj preši ima sarmi, hrena, domaćih kobasa i ove godine specijalno rezan buncek a la osso bucco! Buncek klasično dobar, ali kiseli kupus je apsolutno najbolji ikad, dok za kraj Stjepan riba svježi domaći hren po vrhu. Za zaljubiti se!

>>> Grah, Time, Fuliranje, 40 kn

Zagrebački restoran Time vrhunski se pripremio za dane Adventa u svojoj kućici na Fuliranju. Među četiri nova jela dominira grah trešnjevac kuhan s carskim mesom, lukom i avokadom uz dodatak vrhnja za osvježenje i ancho chili paprike, koja daje blagu pikantnost. U ponudi imaju i kobasicu sarmu, thai kobasicu te nebeski mekani bao buns, a i to su jela koja se jednostavno ne smiju propustiti. Odlična im je i ponuda kuhanih vina te džinova.

>>> Raclette, Klopa kod Perice, Tomislavac, 25 kn

Ljepote topljenog sira pastiri su navodno otkrili slučajno, zaboravivši ga odmaknuti od vatre tijekom zimske noći. Poslije su sireve stare između tri i šest mjeseci rezali na pola pa stavljali kraj vatre. Kod Perice na tostiranom pecivu rastope sjajan švicarski sir, malo popapre i dodaju kisele krastavce. Odličan zalogaj u kućici pokraj klizališta na Tomislavovu trgu može se obogatiti i kobasicom na kojoj će otopiti sir.

>>> Sate ajam, Apululu, Strossmayerovo šetalište, 42 kn

Nizozemac Richard Heins doselio se u Hrvatsku i na Strossmayerovu šetalištu na Gornjem gradu otvorio kućicu s indonezijskom hranom. Kušali smo sate ajam, tjesteninu s piletinom i umakom od kikirikija. Malo je ljuto, no okusi se sjajno dopunjuju. Umjesto piletine u to jelo može ići i govedina, ali onda je već više “šarf”.

>>> Shizika, 5 do 12, Plato Matoš, 27 kn

Martin Karabajić poznat je iz Maximiliana ili O’Hare, a s ekipom ima kućicu na platou pokraj Matoša, gdje vrhunsko napolitansko tijesto za pizzu prži u ulju. Teško je odlučiti se jesu li bolje te pogače s buncekom, rebricama i kiselim kupusom ili klasične s rajčicom, sirom, bosiljkom, malo maslinova ulja i češnjaka. Zajedničko ime im je Shizika.

>>> Riblji ražnjić, Viška priča, Europski trg, 25 kn

Ribu i pogaču naviknuli smo se jesti na moru, ali mekana, slasna i puna slanih inćuna, luka i šalše od rajčice te sendvič nazvan riblji ražnjić podjednako su slasni i u Zagrebu. Nije puno dati 25 kuna za miris mora i miks fileta orade, luka i cherry rajčice na štapiću uz lokalne rakije i dvije vrste viškoga kuhanog vina. Budi nostalgiju...

>>> Winter burger, Submarine, Fuliranje, 58 kn

Submarine ekipa ne prestaje s iznenađenjima i otvaranjima novih podružnica, a za ovu je prigodu pripremila ekskluzivne Xmas i Winter burgere. Xmas burger osvaja svojom kremom od kestena i sušenim brusnicama, svježom rukolom, specijalnim umakom te 100 posto domaćom junetinom iz prirodnog uzgoja. Dakle, čista šuma! Winter burger uz junetinu ima u sebi suhe šljive dinstane u portu, dalmatinsku pancetu, crveni kupus i umak od senfa i meda. Tko želi klasiku s daškom nečeg novog, zna kamo treba ići!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku