Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Vlastiti izum: Zbog sina Roka napravila sam zaštitu krevetića

Vlastiti izum: Zbog sina Roka napravila sam zaštitu krevetića
1

Mekane navlake Danira Glavinić (29) zaštitila je kao vlastiti izum. Danas već ima šest zaposlenica, a proizvode zaštitne ogradice za dječje krevetiće, ukrasne jastuke, ogradice, ali i Baby nest

VIDEO

Danira Glavinić (29) odrasla je u poduzetničkoj atmosferi u Supetru na otoku Braču. Roditelji su joj vlasnici uspješne otočne autokuće Fabijanović, koju su izgradili prije 20-ak godina nakon što su oboje bili ostali bez posla i umalo se preselili na Novi Zeland.

Kod Danire stvar je išla poprilično drugačije, iako je iskustva stjecala radeći poslove u obiteljskoj tvrtki. Nakon što je rodila sina Roka, prije šest godina, koji je dobio konvulzije, smislila je posebne zaštitne navlake za rešetke dječjega krevetića te ih razvila kao proizvod koji je danas pronašao put do kupaca diljem svijeta.

Sada ih svi imaju u ponudi

- Ideju sam dobila kad je moj sin imao samo nekoliko mjeseci. Obične ogradice nisu pružale dovoljnu vidljivost, prozračnost i sigurnost djetetu, pa sam ih odlučila sama skrojiti. Da bismo se zaštitili od kopiranja, proizvod smo zaštitili pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a sretna sam kada danas vidim da smo uveli trend zaštitnih navlaka u opremu za bebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz to iz dana u dan se naš asortiman širi, tako da sad imamo i posteljinu, ogradice, ukrasne jastuke i najnoviji proizvod koji je ujedno vrlo popularan među našim klijentima - Baby nest ili gnijezdo za bebe - kaže ova mlada Bračanka.

Ideja se razvila u proizvod kad se Danira prijavila na međunarodni sajam inovacija ARCA. Među jakom konkurencijom od 150 izlagača, gdje su bili Končar i Bosch, osvojila je srebrnu plaketu, a potom joj je u ruke stigla i prva nagrada inovatora Dalmacije u kategoriji novih proizvoda.

- To mi je bila ogromna čast i velika potvrda da imamo jako dobar proizvod, što nam sad naši klijenti iz dana u dan i potvrđuju. Imamo ih iz cijele Hrvatske, a među njima i mnoge osobe iz javnog života. Imamo i distributera za Sloveniju te individualne kupce iz cijele Europe, kao i iz SAD-a. Naši dobavljači su iz Hrvatske jer nastojimo da komponente svih naših proizvoda budu proizvedene kod nas - dodaje Danira.

Brend je nazvala Dada&Rocco te je žustro krenula s poslom i pokrenula mali pogon. Prije toga je Danira pratila sportsku karijeru supruga košarkaša Josipa Glavinića (35), koji je igrao u nizu klubova diljem Hrvatske, pa u BiH, Sloveniji, Slovačkoj i napose u Mađarskoj, odakle se mladi par vratio na Brač.

Danas je u malom supetarskom pogonu zaposleno šest žena, od kojih dio ručno šije proizvode za cijeli svijet, a traže i nove krojačice. Prije dva i pol mjeseca Danira je rodila i kćer Auru te, uz majčinske obveze, obavlja i sve one u tvrtki.

Suprug je najvjerniji navijač

- Sretna sam što moja djeca imaju najboljeg tatu na svijetu, koji omogućava njihovoj mami da se ostvari u poslovnom smislu i nema primjedbe na moje podulje radno vrijeme. Isto tako sam i ja njemu bila velika podrška kad je do prije godinu dana igrao profesionalno i kad sam godinama putovala s njim i mijenjala adrese diljem Hrvatske i inozemstva. Sad je moje vrijeme i sretna sam da imam njegovu veliku podršku, on je sad moj najvjerniji navijač - govori Danira. 

Što se tiče života na otoku, za obitelj je to, nastavlja Danira, velika prednost i nikad ga ne bi mijenjala za grad. Ipak, za poslovanje je nedostatak prijevoz roba i dostave gotovih proizvoda jer ovisi o trajektnim vezama i dostavnim službama, što na kraju i poskupljuje proizvodnju. 

- Problem je i jer se mladi ljudi baš ne odlučuju za krojački zanat, a pogotovo ne na otoku. Međutim, postoje i samouke krojačice kojima to može postati plaćeni posao, pa zato upućujemo poziv i njima da nam se jave - poručuje Danira.

Pokrećete posao? Morat ćete uložiti i vlastiti novac

Uz pomoć majke Simone Fabijanović Danira je osmislila projekt i dobila novac iz EU fondova za unapređenje brenda. Inače je majka u tvrtki zadužena za financije i realizaciju projekata, a Danira se brine o razvoju proizvoda i marketinga. 

- Sredstva EU fondova su nam pomogla za nabavku strojeva i proširenje proizvodnje i bez njih bi nam bilo puno teže ostvariti planirano. Svima preporučujemo da potraže takav novac uz pomoć provjerenih firmi koje se time bave. Pri tome također morate uložiti neki svoj novac, moguće iz kredita banaka, recimo, do desetak tisuća eura, pri čemu je onda mjesečnu ratu kredita moguće otplaćivati iz posla.

Danas ima dosta i poticaja za pokretanje posla preko Zavoda za zapošljavanje. No prepreke kod novih tvrtki vidim u prevelikim doprinosima za plaće, pa ako želite radnicima povećati plaće jer to zaslužuju, to uvelike opterećuje poslovanje. Nikad ih ne možete platiti koliko biste htjeli jer ne možete istodobno iz poslovanja izdvojiti i velik iznos za doprinose - smatra Danira.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru