Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Voćni sokovi mogu biti kiseliji od octa i uništiti caklinu zuba

Voćni sokovi mogu biti kiseliji od octa i uništiti caklinu zuba
1

Sok od limete i limuna ima pH 2,7, a cola ima pH 2,5 dok ocat ima pH 2,9. Nakon soka treba popiti čašu vode da se ispere kiselina i ne prati zube jedan sat

VIDEO

Popularna zamjena za voće - voćni sokovi, uništavaju caklinu i mogu uzrokovati truljenje zubi, upozorava stručnjaci s britanskog Kraljevskog Sveučilišta za stomatologiju.

Oko 50 posto petogodišnjaka ima znakove oštećenja zubne cakline zbog previše kiseline, a znanstvenici vjeruju da je glavni uzrok tome pijenje voćnih sokova, prenosi Daily Mail.

Primjerice, popularni sokovi s okusom limuna i limete imaju pH razinu oko 2,7 po čemu su kiselije od octa čiji je pH oko 2,9. Prema pH vrijednostima hrane u kojoj pH 7 predstavlja neutralnu vrijednost, pH 1 je izrazito kiselo. Sokovi od jabuke imaju PH razine između 3,3 i 3,8.  Sok s najviše kiseline je popularna cola s razinom pH 2,5.

- Kombinacija visoke kiselosti i  puno šećera glavni su krivac uništenja mladih zubi. Caklina se uništava čim je pH manji od 5,5, osobito ako se takvi sokovi često piju, a naknadno ne operu zubi -  rekla je voditeljica studije, dr. Kathy Harley.

Ona smatra kako bi voćni sokovi za djecu trebali biti slastica u kojoj mogu uživati jednom na tjedan, a nipošto zamjena voćnom obroku.

Zubari se slažu da voćni sokovi mogu ozbiljno naštetiti zubima te predlažu da ih se pije uz obrok koji sadrži namirnice poput sira, jer on neutralizira kiselinu. Također, nakon jedenja voća ili pijenja soka dobro je popiti čašu vode kako bi se isprao dio kiseline, ali se zubi ne bi trebali prati i do sat vremena kasnije, jer su oslabljeni zbog izlaganja kiselini.

Proizvođači sokova prema europskim propisima nisu dužni na deklaracije stavljati podatak o pH razini napitka, a takvi se sokovi niti ne reklamiraju kao napici namijenjeni djeci, pravdaju se proizvođači.

Današnji mališani imaju mnogo više problema sa zubima nego što su imale prethodne generacije, pokazali su službeni podaci britanske vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...