Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Voda - neizbježan saveznik za blistavu, zdravu i čistu kožu

None Foto: Fotolia

Dehidriranoj koži može se pomoći pravilnom prehranom, konzumiranjem dovoljne količine vode tijekom cijelog dana i, naravno, upotrebom hidratantnih krema

Voda je sastavni dio naše svakodnevice i bez nje nema života. Kao i cijelom organizmu, i koži je nužno osigurati dovoljno vlage koja će spriječiti nastanak bora, osjećaj zategnutosti i suhoće te usporiti starenje. Naše je tijelo i lice ogledalo zdravlja i najbolje opisuje kako se osjećamo iznutra. A imati sjajnu, zategnutu i njegovanu kožu cilj je svakoj ženi. 

O koži se treba brinuti svakodnevno da je se ne bi dovelo u stanje opuštenosti, a hidratacija kože jedan je od najvažnijih postupaka koji čine rutinsku dnevnu njegu - dehidrirana koža ima smanjenu mogućnost oporavka i regeneracije. Problem dehidracije javlja se kad naša koža gubi više vlage nego što je dobiva i može zahvatiti bilo koji tip kože, bez obzira na godine. Dehidriranoj koži može se pomoći pravilnom prehranom, konzumiranjem dovoljne količine vode u danu i, naravno, upotrebom hidratantnih krema koje će kožu opskrbiti dovoljnom količinom vlage i spriječiti njeno daljnje isušivanje. 

Prvi korak u pravilnoj hidratizaciji kože je njezino čišćenje. Ovisno o tipu kože, ona se može čistiti mlijekom, gelom ili kremom za čišćenje lica. Nakon toga neizostavno je i toniziranje losionom koji dubinski čisti, a na kraju nanošenje adekvatne kreme, odnosno one koju ste odabrali prema tipu svoje kože. Masna koža ne treba toliko hidratizacije kao suha koža. 

Vitaminsko-mineralni tretmani, kao i minerali i vitamini u proizvodima za njegu lica i tijela, važni su sastojci kozmetičkih proizvoda u regeneraciji i hidrataciji kože te pomažu u održanju njene vitalnosti. Postotak minerala u koži je od četiri do pet posto pa je s te strane potpuno jasan njegov značaj za zdrav izgled, sjaj, tonus i ljepotu kože, posebno ako je ona dehidrirana i zahtijeva dodatnu njegu.  Hidrataciju počnite iznutra, što znači da pijete barem od osam do deset čaša vode dnevno. Kad organizmu nedostaje vode, stanice se isušuju, ubrzava se njihovo starenje i one na kraju odumiru. Osim toga, voda ubrzava protok hranjivih tvari kroz tijelo i uklanja toksine.

Umjesto pijenjem kave, dan započnite zelenim čajem, koji sadrži prirodne antioksidanse, ubrzava organizam i usporava starenje, ili svježe iscijeđenim sokom. U svakodnevnu prehranu obavezno uključite dosta žitarica, svježe voće i povrće, a plavu ribu barem jedanput, dvaput tjedno jer su te namirnice bogate vitaminima i mineralima, esencijalnim omega-3 masnim kiselinama te antioksidansima koji pomažu u regeneraciji kože te izgrađuju strukturu kolagena. 

Prestanite pušiti jer ta nezdrava navika smanjuje protok krvi u koži pa zbog nedostatka kisika utječe na brže starenje i isušivanje kože. Izbjegavajte alkoholna pića jer osim što mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, dehidriraju kožu i ubrzavaju njeno starenje. Smanjite razinu stresa jer, kad ste pod pritiskom, tijelo oslobađa hormon kortizol. Zbog previše kortizola dolazi do slabljenja imuniteta, a samim time ubrzava se proces starenja kože i počinju se stvarati bore.   

Pripazite na to da dovoljno spavate jer i koži, a ne samo vašem organizmu, treba odmor kako bi imala dovoljno vremena za regeneraciju. Vježbajte jer tijekom samo 20, 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno krv će brže dolaziti do vaše kože i ubrzati dotok kisika u njezine stanice. 

Koža stari i njena hidratacija s godinama postaje sve važnija. Prije svega svakodnevnim temeljitim čišćenjem, a zatim i nanošenjem dnevnih i noćnih krema koži ćete omogućiti adekvatnu razinu vlažnosti i temeljitu njegu. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Komentari (8)
  • ovaj clanak je cista propaganda, jedino sto su pametno napisali je piti dovoljne kolicine vode tijekom dana

    16. 10. 2014,   08:35
  • još je dobra voda u hr....ali mogli bi je ovi iz vlade prodati pa će biti jeftinije i domperignon piti.....zato sad dok još možemo navalimo na vodu....

    16. 10. 2014,   21:28
  • Ovaj članak me ja samo podsjetio na to da moram popiti čašu vode i idem odmah jer će mi sigurno to biti jedina danas..:((

    16. 10. 2014,   10:09