Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Vodene kozice party: Roditelji namjerno djecu izlažu virusu

Komplikacije kod vodenih kozica su relativno česte. Najčešće je to upala srednjeg uha, rjeđe upala pluća, kao i upala mozga i moždane ovojnice, upozorava pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

VIDEO

Nipošto ne bih preporučio da roditelji djecu namjerno izlažu virusu vodenih kozica, jer one mogu biti dosta neugodne i relativno su česte komplikacije, pri čemu nikad ne znate kako će na virus reagirati vaše dijete, odgovara pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević na vijest o tome da je među roditeljima u svijetu sve snažniji trend da se zdrava djeca igraju i druže s djecom koja su oboljela od vodenih kozica, kako bi se što prije zarazila i što ranije preboljela tu bolest.

chicken pox party ;)

Objavljuje Kate WitekPonedjeljak, 16. siječnja 2012.

Kako piše Insider, običaj je zamro nakon što je cjepivo protiv vodenih kozica 1995. godine u SAD-u uvedeno kao obavezno za djecu u dobi između 12 i 15 mjeseci, a oživljava s porastom broja onih koji ne žele cijepiti djecu.

Roditelji u SAD-u i drugim zemljama organizirano druženje klinaca s ciljem da se proširi virus u žargonu zovu 'party s vodenim kozicama'. U istoj prostoriji okupe zdravu i bolesnu djecu, no trebali bi biti svjesni toga da preuzimaju na sebe ogromnu odgovornost, upozoravaju i američki stručnjaci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Mitovi i zablude o zdravlju: Tko hoda bos neće se prehladiti...
Mitovi i zablude o zdravlju: Tko hoda bos neće se prehladiti...

Naime, vrlo je opasno igrati se s pretpostavkom da će dijete koje se zarazi kozicama 'prirodno' imati jači imunitet te da ih zbog toga ne treba cijepiti, upozorava dr. Natasha Burgert, pedijatrica iz američkog Centra za prevenciju zaraznih bolesti. Naprotiv, cjepivo je stvoreno zato što se bolest može zakomplicirati i dovesti do smrti djeteta, upozorava ona.

Having a chicken pox party! Poor Ellis is being so brave. Xx

Objavljuje Sophia CoomberSrijeda, 23. siječnja 2013.

Da roditelji organiziranjem takvih partyja na sebe preuzimaju ogromnu odgovornost, upozorava i prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

- Kod djece koja se zaraze vodenim kozicama relativno su česte komplikacije. Najčešće je to upala srednjeg uha, rjeđe upala pluća, kao i upala mozga i moždane ovojnice. Osim toga, vodene kozice slabe imunitet djeteta, pa se mogu javiti i neke pridružene infekcije, koje u tom slučaju mogu biti puno teže nego što bi bile - pojašnjava sugovornik.

- Upravo zbog toga, dodaje, liječnici i preporučuju da oboljelo dijete ili odrasla osoba budu u izolaciji, kako u vrijeme dok je imunitet oslabljen ne bi pokupile i neku infekciju - dodaje.

Chicken pox party 👶👶💕💖💕

Objavljuje Linsey CartledgePonedjeljak, 20. travnja 2015.

- Osim toga, to može biti jako opasno i za okolinu. Naime, dijete koje se zarazilo prenosit će dalje taj virus i prije nego što se znakovi bolesti pojave, što je posebno opasno za odrasle. Ne zna se točno koliko odraslih osoba ima, a da nisu preboljele vodene kozice, pretpostavka je da je to između 5 i 10 posto populacije, a kod odraslih osoba to može biti iznimno opasna bolest. Rizik je još veći za trudnice, kod kojih virus vodenih kozica može dovesti i do oštećenja ploda - upozorava sugovornik.

'Pomirila sam se da neću ostati trudna, onda se dogodilo čudo'
'Pomirila sam se da neću ostati trudna, onda se dogodilo čudo'

Ukratko izlaganje djeteta virusu kozica može biti vrlo opasno po njegovo zdravlje i roditelji koji žele biti odgovorni to ne bi trebali činiti, zaključuje pedijatar te dodaje kako se ista preporuka – samo još malo ozbiljnije – odnosi i na izloženost djeteta ospicama.

Chicken pox party in full swing :)

Objavljuje Kim RyanSubota, 17. svibnja 2014.

'Ne bih dala svojoj djeci da se igraju s nekim tko je zaražen'

- Kad bih znala da su djeca s kojima se moji klinci igraju dobila vodene kozice, ne bih dala da se djeca druže, prvenstveno zato što ih nastojim zaštititi od svega dok su još ovako mali. No moram priznati da ne znam kako bih reagirala da imam 10-godišnjaka koji nije prebolio kozice, jer se često govori da je opasno ako ih čovjek dobije tek u odrasloj dobi - kaže M. H. (39), majka dvoje 14 mjesečnih blizanaca iz Zagreba.

Podmornica u Klaićevoj ima i svoju kapetanicu - tetu Vesnicu
Podmornica u Klaićevoj ima i svoju kapetanicu - tetu Vesnicu

Iako djeca ne idu u vrtić, ona ih je redovno cijepila po preporuci pedijatra, a još uvijek ih i doji, pa se nada da su donekle zaštićena od nekih bolesti. Naša sugovornica dodaje kako joj je baka u više navrata savjetovala da ne čuva djecu pod staklenim zvonom, jer izloženost virusima jača njihov imunitet, no to se nije odnosilo i na vodene kozice.

- Kad smo nedavno pričale o tome koje nas sve dječje bolesti čekaju, podsjetila me baš na to kako sam ja nakon kozica dobila upalu uha i dosta dugo se mučila s tim, tako da vjerujem da bi savjet bio da djecu ne izlažem virusu namjerno - kaže sugovornica.

BOLJE DA NISU SKUPA: Ovi horoskopski parovi se međusobno varaju iza leđa, nema šanse da uspiju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...