Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Vodič: Blagdanska supervina se mogu pronaći već za 30 kuna!

Vodič: Blagdanska supervina se mogu pronaći već za 30 kuna!
1

U supermarketima mogu se kupovati jeftinija vina, već po cijeni od 30-ak kuna po butelji, ali skuplja je ipak bolje potražiti u vinotekama ili direktno kod vinara

VIDEO

Pri kupnji butelja bijelih vina niže cijene treba paziti da budu što mlađa. U ovo predbožićno vrijeme to znači berbu 2018., eventualno 2017. Takva vina odlikuje svježina, a ona se gubi s godinama “ležanja” u boci. 

Ni jeftinija crvena ili crna vina, kako ih tko naziva, ne podnose dulja putovanja kroz vrijeme. No ona dulje nastaju nego svježa bijela i lijepo “stare” dvije, pa i tri godine. Za njih je i berba 2017. vrlo dobar izbor, a neće se pogriješiti ni s onima iz 2016.

Predstojeći blagdani lijepa su prilika za pažljivo sparivanje vina s jelima, što će zasigurno obogatiti obrok. Ne treba se bojati miješati vina, odaberu li se, naravno, ona dobra i ako se ne pretjeruje s količinom. Bijela se vina lakše piju pa za širu obitelj od desetak članova trebaju dvije butelje pojedinog vina, dok se s crnima može proći i s jednom, naravno ako to nije jedino vino koje se pije. 

Osnovno je pravilo da se uz jela od bijelog mesa i bijele ribe piju bijela vina, a uz tamnija mesa crna. Masnije meso poput svinjetine traži kiselije vino, a ako je zamašćeno u pripremi, dakle s masnijim umakom, vino treba imati više alkohola. Jela težih okusa, naravno, traže bogatija, punija vina. Takva bijela pristajat će i plavoj ribi, uz koju se vrlo lijepo piju i lakša crvena. Divljač te juneće ili goveđe meso  traže moćne, pa i odležanije crnjake. Pikantnija jela, što najčešće znači ljuta, traže slađa, ali ne i sasvim slatka vina, a deserti... To je sklizak teren koji zahtijeva puno iskustva pri sparivanju, no dobro je zapamtiti da će onima s puno crne čokolade bolje pristajati moćni i odležani crnjaci nego slatka vina bilo koje boje. 

Nije obaveza, ali iskustvo govori da se jako “vole” vina i hrana iz istoga kraja. 
Jasno je da će velike vinarije imati jeftinija vina pa je njih i najviše u najnižoj cjenovnoj kategoriji. I velike vinske regije u pravilu nude jeftinija vina nego one manje. 

Dobra, a pristupačna svježa vina najjednostavnije je kupovati u supermarketima, posebno  kad im spuste cijenu 30 i više posto. No, supermarketi baš nemaju uvjete za dulje stajanje vina. Boce su na policama na kojima je toplo i svjetlo što ubrzava kvarenje. Zato po odležanija, a to u pravilu znači i skuplja, vina treba poći u vinoteke ili u vinariju. Vinari, za vjerovati je, na svoja vina najbolje paze. Oznake kvalitetno ili vrhunsko vino nisu obavezne na etiketama, a kvalitetno je navedeno samo ako ista vinarija ima i vrhunsko vino tog naziva. Berbe su pak navedene ako su vina odraz godine i svake su drukčija.

Zbog prozračivanja vina te razvoja aroma važne su i čaše. Bijela se piju iz manjih, a crvena iz većih. Što je vino svjetlije te lakše i svježije, treba biti hladnije. Bijela se zato poslužuju na osam do 12 stupnjeva, a crna na 12 do 18. I čaše zbog toga moraju biti na stalku. Držanje za tijelo zamastit će staklo, ali i pregrijati vino.

Do 50 kuna po butelji

G točka bijelo Galić - svježa graševina iz mladih vinograda nježno miriše na zelene jabuke, marelicu i kamilicu. Odlična uz hladna predjela, salate s mesom, bijelo meso, pastrvu, piletinu, puretinu. Interspar, 34,99 kuna (akcija – do 24. prosinca).

Chardonnay Belje, vrhunsko - moćno, toplo, gotovo južnjačko bijelo vino bogatih aroma i ugodnih kiselina fino ide uz razna jela poput predjela sa suhim mesom, masniju ribu, puricu s mlincima, čak i janjetinu. Kaufland, 44,99 kuna (akcija – do Božića)

Zlatan Plavac Eko - vino iz šibenskih vinograda glasovite vinarije Zlatan Otok s Hvara samo je tri kune skuplje od 50. Može se poslužiti uz pršut i tvrde sireve te sva jela od plave ribe ili tamnog mesa. Lidl, 52,99 kuna (akcija – do 24. prosinca)

100 kuna butelja 

Rizling Šember - kompleksno bijelo vino izvrsne plešivičke vinarije pristaje laganijim jelima sa šparogama, školjkama, buzarama, bijelome mesu pa i odojku ili pečenim svinjskim rebricama. Miva, po cijeni od 70,50 kuna.

Venje 2008. Enjingi - u svijetu nema vina s takvim odnosom cijene i kvalitete. Raskošno vino od pet sorata iz vinograda čije ime nosi voli sva mesna jela, a jako dobro djeluje i u intimnom društvu. Vrutak, 79,98 kuna. 

Syrah Korlat - vino koje će se svakome dopasti bez obzira na berbu koja je velikim brojkama istaknuta na etiketi. Pristaje svim jelima od tamnijeg mesa kao i razgovoru uz grickanje zrelih sireva. Vrutak, 89,98 kuna. 

150+kuna butelja 

Korak Chardonnay Sur lie 2016. - najbolji hrvatski chardonnay odnjegovan je na finom talogu u velikim hrastovim bačvama, ima bogat, blago pikantan, još svjež okus koji vrlo dugo traje. Za posebne prilike. Vino.hr, 169,90 kuna

Clai Brombonero 2015. - teško dostupno vino od refoška radi istarski kralj Giorgio Clai. Nosi naziv "čaja" kojim su se nekad ispirale bačve. Čisti užitak za nos i nepca. Zaslužuje veeeliku čašu i pravo društvo. Miva, 300,50 kuna

Bibich, Bas de Bas 2015. - plemenito crno vino od syraha začinjenog merlotom malo je remek djelo majstora Alena Bibića iz Plastova pokraj Skradina. Uz najbolji dalmatinski pršut i zrele sireve. Vino.hr, 589,90 kuna

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu