Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Vodič kroz žlijezde: Prepoznaj poremećaj hormona u tijelu

Vodič kroz žlijezde: Prepoznaj poremećaj hormona u tijelu
1

Povećana tjelesna težina, smanjena spolna želja, nesanica i tjeskoba neke su od poteškoća čiji uzrok mogu biti hormonalni poremećaji. Naučite ih prepoznati

VIDEO

Sve u ljudskom organizmu pod utjecajem je hormona čije vrlo male doze upravljaju našim raspoloženjem, ponašanjem i funkcijom pojedinih organa. Ako se taj složeni sustav "pokvari", posljedice mogu biti izražene u obliku blažih ili težih zdravstvenih smetnji, piše emedicinehealth.

Hipofiza

Ova se žlijezda nalazi na bazi lubanje u mozgu. Hipofiza nadzire i upravlja radom većine žlijezda u cijelom tijelu te lučenjem najvažnijih hormona. Proizvodi hormon rasta koji potiče rast tijela djelujući na sve stanice, hormon stimulacije folikula FSH i luteinizacijski hormon LH te hormon TSH koji nadzire rast i rad štitnjače.

Smetnje u poremećaju: Najčešći problem je pretjerano ili nedostatno lučenje jednog ili više hormona hipofize, poput hormona štitnjače ili nadbubrežnih žlijezda. Simptomi su glavobolja u kombinaciji s problemima vida.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hipotalamus

Ova žlijezda također je smješten u mozgu, a upravlja spolnom željom, osjećajem gladi, žeđi, tjelesnom temperaturom, disanjem, srčanim ritmom...Iznimno je važna žlijezda koja djeluje kao unutarnji sat organizma te upravlja svim životnim funkcijama.

Smetnje u poremećaju: Očituju se i tumače jednako kao poremećaji hipofize, budući da se skup međusobnih djelovanja naziva osovina hipotalamus-hipofiza.

Epifiza

Ova je žlijezda smještena u samom središtu mozga, a njezina je uloga poprilično nepoznata. Najpoznatiji hormon koji proizvodi je melatonin, hormon koji upravlja ciklusima sna i budnosti. 

Smetnje u poremećaju: Poznato je da utječe na reprodukciju životinja, no poremećaji i njihove posljedice kod ljudi nisu poznate.

Štitnjača

Ova je važna žlijezda smještena u dnu vrata. Proizvodi horomone koji utječu na rast, proizvodnju tjelesne energije te brzinu metaboličkih procesa u tijelu. 

Smetnje u poremećaju: Razlikuju se s obzirom na to radi li štitnjača prejako ili premalo. Kod slabijeg rada javlja se usporenost metabolizma, a kod jakog ubrzanost. Za oba je poremećaja karakteristično lupanje srca, slabljenje noktiju i kose, poremećaji menstrualnog ciklusa, nagle promjene tjelesne težine.

Paratireoidne žlijezde

Riječ je o četiri male žlijezde koje se nalaze uz štitnjaču, a proizvode hormone koji utječu na metabolizam kalcija. 

Smetnje u poremećaju: Zbog nedovoljnog rada može doći do osjećaja trnaca, gubitka osjeta u stopalima i dlanovima te u kritičnom slučaju privremene paralize. Kod prekomjernog rada može doći do nastanka bubrežnih kamenaca ili prijeloma kosti.

Gušterača

Ova se važna žlijezda nalazi u gornjem dijelu trbušne šupljine. Njezina je funkcija kontrola razine šećera u krvi otpuštanjem hormona inzulina i glukagona.

Smetnje u poremećaju: Najčešći je simptom promjena tjelesne težine, stalan osjećaj žeđi, malaksalost i drugi znakovi koji upućuju na nastanak šećerne bolesti.

Nadbubrežna žlijezda

Ova se žlijezda nalazi iznad bubrega, a dijeli se na središnji dio te koru. Odgovorna je za proizvodnju hormona kortizona i kortizola, ali je zaslužna i za malu količinu muških i ženskih spolnih hormona te hormona stresa - adrenalina.

Smetnje u poremećaju: Kod pojačanog rada dolazi do prekomjernog stvaranja androgenih steroida, odnosno testosterona i sličnih hormona. Tada dolazi do pojačane dlakavosti kod muškaraca i žena, pojave akni, jačanja libida te poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Jajnici

Ovaj parni organ zadužen je za reprodukciju, ali i održavanje ravnoteže spolnih hormona koje proizvodi. Jajnici reguliraju menstrualni ciklus, omogućavaju sazrijevanje te otpuštanje jajnih stanica te proizvode hormone estrogen i progesteron.

Smetnje u poremećaju: Najčešće se rad o sindromu policističnih jajnika, za koji je tipičan neregularan - skraćen ili produljen menstrualni ciklus, pojačana dlakavost, pojava akni, neplodnost te debljanje oko trbuha.

Testisi

Te su muške spolne žlijezde kod muškaraca ekvivalent jajnicima, a njihova je primarna uloga proizvodnja spermatozoida te muškog spolnog hormona testosterona. 

Smetnje u poremećaju: Najčešće se veže uz poremećaje u radu drugih žlijezda, a rezultat je smanjeni broj spermatozoida i neplodnost. Simptomi niske razine testosterona su smanjeni libido, nizak volumen sjemena, gubitak kose, umor i manjak energije, gubitak mišićne mase te izostanak ili slabljenje erekcije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru