Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Vodič za odabir najboljih rola za vas uz savjete stručnjaka

Vodič za odabir najboljih rola za vas uz savjete stručnjaka
1

Dobre role jamče uživanje u vožnji pa pri odabiru treba obratiti pozornost na cipelu i osovinu, a za promjenu kotača ne morate ići u servis, savjetuje Luka Markić

VIDEO

Rolanje je jedan od najsigurnijih sportova, ali pod uvjetom da se nosi zaštitna oprema koja se sastoji od štitnika za dlanove, laktove i koljena te kacige.

- Kad se radi o biranju zaštitne opreme, bolje je da su štitnici veći jer su najčešće ozljede rolera modrice i ogrebotine, a veći štitnici pokrivaju veću površinu. Što se tiče kacige, izgovor meni to loše stoji više ne igra ulogu jer one danas dolaze u toliko stilova, boja i dizajna da svatko može naći ono što mu odgovara. Kad kupujete kacigu, provjerite ima li oznaku CE EN1078 jer samo kacige s tom oznakom zadovoljavaju sigurnosne standarde Europske unije - objašnjava Luka Markić, tajnik Zagrebačkog koturaljkaškog saveza te trener u Školi rolanja. Druga važna stavka je izabrati dobre role, kaže Luka Markić te napominje kako je važno obratiti pozornost na dvije stvari: 

1. Cipela mora biti udobna. Točnije, ne smije biti prevelika, ili obrnuto, ne smije žuljati - dobra cipela dat će stabilnost u skočnom zglobu. 

2. Osovina bi trebala biti aluminijska i dulja jer ćete tako bolje prenijeti silu na podlogu i rola će biti stabilnija, objašnjava Markić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za sigurnost je važan i servis kotača i kočnica koje možete raditi sami. Evo pravila: 

1. Promjena kotača ovisi o tvrdoći - mekši će se brže trošiti od tvrđih. 

2. S obzirom na to da se kotači neravnomjerno troše, dobro ih je rotirati i to po sistemu prvi-treći (prvi se kotač zamjenjuje trećim, a treći dolazi na mjesto prvog) i drugi-četvrti. Dobro je i kotače s lijeve staviti na desnu rolu i obrnuto jer je jedna noga uvijek malo više opterećena. 

3. Kotači se mijenjaju kad postanu nazubljeni. Kočnica pak ima takozvani graničnik i mora se promijeniti kad se potroši do njega - napominje Luka Markić te dodaje: 

- Kotači će se brže trošiti ako se koriste za kočenje. Najsigurnije je kočiti kočnicom jer je pritom zaustavni put najkraći. Osim toga, kočite li kočnicom, proći ćete jeftinije - cijena kočnice je 50-ak kuna, a cijene kotača kreću se od 500 kuna naviše - savjetuje.  Rolanje je izvrsna aktivnost jer nema stresa podloge te je manja šteta za zglobove. 

- Kao i kod svakog treninga, ni kod rolanja se ne smije zaboraviti na važnost zagrijavanja i hlađenja tijela. A zbog smanjenog stresa za zglobove, može biti i sjajan kondicijski trening za bilo kojeg sportaša - napominje Markić.

Četiri pravila za sigurno rolanje

Osnovna pravila sigurnog rolanja su nošenje zaštitne opreme, kočenje kočnicom, kontrola brzine i pridržavanje prometnih pravila.

Skuplje je nekad ipak isplativije 

Djeci se mogu kupiti i role na razvlačenje, ali isključivo brendirane jer imaju kompaktne cipele koje drže nogu i kad se razvuku. To su Rollerblade, K2, Roces i Fila. Bogatu ponudu možete potražiti na mondo.hr.

Osnovni stav se s vremenom mijenja

Osnovni stav vrlo je sličan osnovnom stavu u skijanju, no kako roleri napreduju, tako se mijenjaju i osnovni stav i tehnika rolanja, kaže Luka Markić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara