Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vodič za samopregled kože i madeža radi smanjenja rizika

Vodič za samopregled kože i madeža radi smanjenja rizika
1

Samopregled se treba obavljati jednom na mjesec uz pomoć dva zrcala, stolice i sušila za kosu, a na mapi tijela treba bilježiti novonastale promjene koje su prvi znak raka

VIDEO

Samopregled trebaju obavljati svi, neovisno o učestalosti izlaganja suncu, dobi ili tipu kože, a i roditelji bi trebali redovito pregledavati djecu. Njima se uočavaju promjene na izgledu kože, a dovoljno je temeljito se pregledati jednom na mjesec uz pomoć zrcala. Prvi pregled može obaviti liječnik, koji će vam objasniti razliku između postojećih madeža, pjega i točaka bez pigmenta, kao i upozoriti vas na što trebate obratiti pozornost. 

Što tražiti

Postoje tri glavna vrste raka kože: Bazocelularni karcinom, karcinom pločastih stanica i melanom. Budući da svaki ima mnogo različitih simptoma, važno je znati prepoznati prve znakove. Nemojte ignorirati sumnjivo mjesto samo zato što ne boli. Čim primijetite sumnjivi madež, pjegu, oteklinu ili pigmentaciju, konzultirajte se s dermatologom. 

Znakovi upozorenja

Madež koji mijenja boju, povećao se ili zadebljao, mijenja teksturu. Sumnjivi su i madeži nepravilnih oblika, veći od šest milimetara te svi koji su se pojavili nakon 21. godine života. Obratite pozornost na područja koje izgledaju kao kraste ili otvorene rane koje ne zacjeljuju u roku od tri tjedna.

Karta tijela

Na prvom pregledu nacrtajte dva obrisa tijela s glavom, tako da prikazuju prednju i stražnju stranu. Na crtežu s olovkom označite na točnom mjestu gdje se nalaze madeži, pjege, kraste i pigmentacijske mrlje. Za svaki pregled nakon toga služite se kartom tijela kako bi pratili nove pojave i promjene na koži.

Samopregled: Korak po korak

Potrebno vam je jako svjetlo , veliko zrcalo, ručno ogledalo, dvije stolice, sušilo za kosu i olovka.

1. Pregledajte lice, a osobitu pažnju obratite na nos, usnice i uši. Koristite oba zrcala kako biste bolje vidjeli.

2. Temeljito pregledajte vlasište, služeći se sušilom za kosu i zrcalom kako bi pregledali svako područje. Zatražite člana obitelji ili prijatelja da vam pogne u pregledu tjemena.

3. Pregledajte ruke, dlanove, mjesta između prstiju i ispod noktiju. Nastavite prema zglobovima te sa stražnje i prednje strane nadlaktica.

4. Stanite ispred velikog zrcala te provjerite laktove ruku i pazuhe.

5. Fokusirajte se na vrat, prsa i torzo, a žene bi trebale podignuti dojke u slučaju madeža s njihove donje strane.

6. Okrenite leđa velikom zrcalu i uz pomoć ručnog pregledajte stražnju stranu vrata, ramena i gornjeg dijela leđa.

7. I dalje služeći se s oba zrcala, pretražite donji dio leđa, stražnjicu te noge sa stražnje strane.

8. Sjednite te podignite svaku nogu na drugu pripremljenu stolicu, a obavezno pregledajte i genitalije. Ne zaboravite na zglobove, pozadinu koljena, stopala i mjesta između nožnih prstiju. pregled neka završi s petom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'