Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Vodič za sigurno ljeto: Ježevi, meduze i sunčeve opekline

Vodič za sigurno ljeto: Ježevi, meduze i sunčeve opekline
1

Opeče li vas meduza, iziđite iz mora, a ranu isperite morskom vodom, ne običnom, kako bi se odstranile lovke, a bodlje ježinca vadite dezinficiranom iglom iz stopala

VIDEO

Kako ugodno ljetovanje ne bi postalo najgori godišnji odmor, ponajprije treba poštovati osnovna pravila pri ulasku u more, jezero ili rijeku. Nikad ne uskačite na glavu u mutnu vodu dok ne provjerite koliko je duboka i krije li se ispod kakva oštra stijena. Ako ste predugo na suncu, uvijek je bolje ulaziti postupno jer je razlika u temperaturi šok za organizam koji ne može izdržati svačije srce. Alkohol narušava ravnotežu i koordinaciju te remeti moć procjene, pa je bolje da se držite plićaka. Uhvati li vas nevrijeme, ne kupajte se dok sijeva jer grom može udariti u more, a voda je dobar vodič. 

Djecu ne ostavljajte bez nadzora, dobro je da su vam blizu kako biste brzo reagirali. I ne plivajte sami daleko, grč uhvati i najbolje plivače. No ljeti prijete i manje, ali ništa ugodije opasnosti - od opeklina od sunca do neugodnih susreta s morskim stanovnicima.

Morskom vodom i octom protiv meduzinih lovki

Opeče li vas meduza, iziđite iz mora, a ranu isperite morskom vodom, ne običnom, kako bi se odstranile lovke. Ostale žarne čahure deaktivirat ćete polijete li opeklinu octom i ostavite da djeluje. Umjesto octa poslužit će i urin ili limunov sok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vruć oblutak ublažava opeklinu od vlasulje

Ako vas u moru opeče vlasulja, najbrže ćete si pomoći ako vruć oblutak s plaže čvrsto stisnete preko opekline. Bol će ublažiti i oblozi od octa, ali ako je opeklina veća te se pojave simptomi nesvjestice ili vam se povraća, potražite liječničku pomoć.

Dezinficiranom iglom vadite bodljike ježinca

Stanete li na ježinca, morat ćete izvaditi njegove bodljike kako se rana ne bi zagnojila. Nužno je alkoholom dezinficirati iglu ili pincetu kojom ćete ih vaditi i imati strpljenja. Ako imate mnogo uboda, najbolje je da odmah potražite liječnika.

Stanete li na morskog pauka - odmah liječniku

Morski pauk naša je najotrovnija riba, ali je plašljiv i bježi od ljudi. Živi u pjeskovitu dnu pa ga možete zgaziti, iako je to rijetkost. Ima otrovne bodljike, ubod je bolan i nastane oteklina s mjehurićima. Mjesto uboda držite u vrućoj vodi 60 minuta jer se otrov rastvara na više od 50° C, no tako riskirate opekline, pa je najbolje odmah posjetiti liječnika.

Opekline od sunca su kožna oštećenja

Svi znaju da je zaštita od sunca nužna, no neki i dalje vjeruju kako će se opekline od sunca pretvoriti u fini, preplanuli ten. A to nije istina. Opekline su oštećenja kože, povećavaju rizik od raka kože i potiču njezino prerano starenje.

Pazite što jedete - ljeti se hrana lako kvari

Želite li na ljetovanju uživati u francuskojsalati, hamburgeru ili sendviču s majonezom, razmislite prije nego što naručite. Zbog visoke temperature se lakše stvaraju bakterije pa, ostane li hrana dulje izvan hladnjaka, nećete zaboraviti što ste jeli.

Pitke vode na plaži nikad dovoljno

Pijte mnogo vode. Ako osjećate žeđ, znači da ste već lagano dehidrirali. Posebno pazite djecu jer često zaborave piti, no izbjegavajte gazirana pića. Žale li se na mučninu, ako su im usta suha te su se prestali znojiti, znate da su već dehidrirali.

I na bazenu oprezno! Uvijek motrite djecu

Trčkaranje oko bazena također može biti opasno. Djeca se lako poskliznu te se ozlijede, a nerijetko i upadnu u vodu, što može, nažalost, završiti utapanjem. Stoga ih uvijek budno motrite, a ako se kupaju, pobrinite se da su vam nadohvat ruke.

I tamnoputi se trebaju zaštititi od sunca

Iako se zna čuti suprotno, i ljudi tamnije puti moraju štititi kožu od ultraljubičastog zračenja. Iako imaju više melanina, pigmenta koji apsorbira UV zračenja, ne znači da im ne može naštetiti. Preporučuje im se najmanje zaštitni faktor 15.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru