Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vodič za ulja: S maslinovim se pirja, a na svinjskoj masti prži

Komentari (34)
  • e sad me zanima kad ce i koji kvazi znanstvenik odgovarat za ta lupetanja ovo je zdravo a ovo nikako nemojte jesti tipa svinjska mast,pa nas onda potrovase sa kojekakvim uljima i sl da bi nakon par god gle dosli do zakljucka da su bili u krivu te da je svinjska mast ipak zdravija od skupocjenih ulja.....dragi moji virtualni prijatelji jedimo ono sto su jeli nasi stari te dozivjeli duboke i lijepe starosti bez kojekakvih bolestina i sl sklonimo se od tkz novinara i kvazi strucnjaka,pojma oni nemaju samo nas truju lp

    3. 6. 2017,   12:47
    • najgora su biljna sinteticka ulja/masti (margarin i ostale gluposti) koje su propagirali godinama.

      4. 6. 2017,   10:21
    • tocno to ti naucnici ili kako se vec nazivaju,dobiju lovu i onda laprdaju o tom proizvodu kao eliksiru zivota a u biti je zesce smece,sto je najgore nitko nesnosi posljedice zbog tog ..........evo imaju cak i medijski prostor........

      4. 6. 2017,   11:39
    • znaju stari da kombinacija ulja/masti sa jabukama/(bijelim) lukom/ cimet (ako se nasao) je najbolja kombinacija za unistavanje kolesterola a za zile melem ... a da masti imaju svoje prednosti (naravno u umjerenim kolicinama) - imaju. sve je yin i yang. ;-)

      4. 6. 2017,   11:52
  • Maslinovo samo za ribu i povrće...za ostalo suncokretovo..

    3. 6. 2017,   14:27
    • Prijasnjih godina su strcnjaci upozoravali da je mast stetna , zadnjih godina su promijenili plocu i pricaju da je najbolja za przenje mesa ,snicli....ali drzi se ti i dalje maslinovog ulja....mi ga ovdje ne upotrebljavamo nikad jedino za namazat leđa na plaži....ili nekoj teti ucinit uslugu sa prednje strane...😊

      3. 6. 2017,   15:36
    • suncokretovo kao i repino ulje je izrazito bogato omega-6 masnim kiselinama.. koje su dobre ako su u balansu sa omega-3.. ali ako prevladava sama omega-6 onda dolazi do talozenja kolesterola u zilama.. i to je manje visa jedina dokazana veza izmedju masnoca i zacepljenja kolesterolom u zilama.... i btw.. sam kolesterol se tek 20% apsorbira iz masti u prehrani... 80% se sintetizira u jetri i to iz viska ugljikohidrata u tijelu..

      4. 6. 2017,   11:11
  • Koristim SVA ulja odavde osim od konoplje i lanenog ( a i to kontam nabaviti :) ). Orahovo/ljesnjakovo/avokadovo/bucino za salate, maslinovo nikako NE za przenje vec za preliti po vec pecenome/salate. Za przenje je najbolja Omega 3!

    3. 6. 2017,   15:11
    • omega-3 za przenje??

      4. 6. 2017,   11:11
    • da, najbolje je na njoj frigat/przit.

      4. 6. 2017,   13:11
    • ehm.. omega 3 masne kiseline su osjetljive na visoke temperature i na svjetlo.. i sklono je oksidaciji pa se uvijek preporuca jesti sirovo ili samo za kratko przenje ili pirjanje..... osim dakako ako ne mislite na Omegol ulja koja su zivo smece dobiveno mjesanjem raznih tipova ulja koja pri pecenju stvaraju vise oksidanata i transmasti nego njihovi margarini :).... obican marketinski trik s upitnim medicinskim dokazima (kao i tzv Omegol margarin bez transmasti) :)

      4. 6. 2017,   15:54
    • da, mislim bas na margarin Omega3, tako mi je preporuceno od strane osobe koja bi o tome trebala nesto znati...

      4. 6. 2017,   15:58
    • ehm... u postupku hidrogenizacije ulja.. uvijek nastaju transmasti.. takoreci nije bilo margarina bez transmasti... ovaj sad novi se ne dobiva hidrogenizacijom nego interesterifikacijom... tj uklanjanjem prirodne polinezasicene kiseline i ubacivanjem zasicene masti... dakle cista umjetna zasicena masnoca ... posto je postupak nov jos nisu provedena ispitivanja ali jedno od ranijih testova je da takvi margarini vrlo brzo nakon konzumacije spustaju nivo proizvodnje inzulina za 20% i snizava HDL (dobar kolesterol9....https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-4-3

      4. 6. 2017,   16:12
    • moj savjet.. .radije koristite maslac, ghee, svinjsku mast ili kokosovo ulje za przenje.... tijelo ce vam biti zahvalno :)

      4. 6. 2017,   16:13
    • dobro, svaka info je dobra ako je od onoga tko zna o cemu govori :) hvala, kokosovo koristim ali ne za przenje, morat cu i to probati-valjda miris nece smetati...

      4. 6. 2017,   16:16
    • hladno presano (djevicansko) kokosovo je vise za "svjezu" komzumaciju .. tipa smoothiji, salate ili ga jesti sa zlicom :)... tako se najlakse apsorbiraju njegovi najvazniji spojevi (laurinska, kaprinska masna kiselina) .. a sad za samo przenje se moze uzeti rafinirano kokosovo, koje nema takav miris i okus kao presano.. ali ni toliko korisnih tvari... u svakom slucaju bolja opcija nego margarini...

      4. 6. 2017,   16:31
    • Uau izzzy Svaka čast na opisu! :))))) Sa svim djelim mišljenje..jedinooo to sa kokosovim uljem? A čula sam da ne..Radije maslac eto ja ga izbjegavam

      4. 6. 2017,   16:53
    • da-koristim to hladno presano kokosovo ulje i ima mi jako jak miris- ja kokos volim, al bas da ga stalno koristim, ne znam kako bi. Hvala na pojasnjenju. A sta je sa suncokretovim-na njemu vecina przi? Ma bas prije nekog vremena sam imala alergijsku reakciju na pelud i ko zna sta slicno...i dobila sam savjet da konzumiram u salatama ili kad me bas uhvati kasalj zlicicu kolzinog ulja. Ne znam je li do toga s obzirom da sam koristila sve i svasta-ali pomogmo mi je.

      4. 6. 2017,   17:00
    • suncokretovo (kao i repicino) ulje spada u onu skupinu ulja bogatih omega-6 (oko 70%)... sadrzi dosta vitamina E i dosta je otporno na velike temperature pa se koristi za przenje.. ali je izrazito nestabilno u situacijama visekratnog przenja... ona greska koju ljudi doma najcesce rade pa ga koriste vise puta (ujedno przenjem i vitamin E odlazi baj baj :) .. .e sad to sto je bogato omega -6 je najveci problem.. jer jedna od rijetkih istrazivanja koja direktno povezuju masnoce i rast nivoa loseg kolesterola su ta koja dokazuju da hrana bogata omega-6 podize razinu kolesterola u krvi .. tako da ako se vec koristi onda se obavezno mora dodavati u prehrani extra izvori omega 3 (chia, ribe, lanene sjemenke meso pasnih zivotinja)....

      4. 6. 2017,   17:57
    • kod repicinog ulja je malo blaza situacija.. ono sadrzi i malo omega 3.. ali u ALA obliku (alfa linolenska kiselina)... a posto je pretvorba u druge oblike DHA (dokosaheksaenoična kiselina) i EPA (eikosapentaenoična kiselina) kompliciran proces, preporuka je te dvije ubaciti u prehranu... nazalost po vegetarijance DHA i EPA postoje samo u zivotnjskim izvorima.. poput ribljeg ulja... .. dakako ovo sve vrijedi za rafinirano repicino ulje... hladno presano ima bolji omjer omega-6 i omega 3

      4. 6. 2017,   18:03
    • @eho... koji dio s kokosovim uljem ste culi da ne?..

      4. 6. 2017,   18:04
    • Uuu hvala na detaljnom opisu! A nutricionisti su zadovoljni pa i kada je navodno zadovoljen i jedan i drugi nivo kolesterina i rasterećenja jetre..Međutim,navodno u većoj primjeni kod bolesnika Chronove bolesti nisu bili zadovljni učinkom na kroničare..To sam samo onako spomenula,jer vidim da se jako dobro razumijete..stoga me zainteresiralo.Naime kod jedne terapije,(prilično starija osoba..iznad 85 godina)koja se radi fugicidnog djelovanja dotičnog ulja primjenjivala.. (narvno je to osoba na svoju ruku radila..) je došlo do komplikacije odnosno recidivne egsarcerbacije..sa vrlo lošim posljedicama.Tipa diaree..dehidracije..i sveg što inače ide..Naravno završilo se dobro..Slučajno sam to zapamtila..pa me zanimalo zašto je došlo do toga.Osoba je nastavila konzumciju djevičanskog ulja u kombinaciji sa "običnim" nakon toga...

      4. 6. 2017,   18:41
    • uf uf. .Chron je jako nezahvalna bolest sto se tice nekih pravila... ne samo zato sto ima komplicirane uzroke (genetska predispozicija, mikrobioloski , okolisni i imunosni uzroci).. nego se i simptomi (dakle i ljecenje) razlikuje ovisno o mjestu koje bolest zahvati... zato je zaprav Chron jedna od bolesti kod koje je svako ljecenje individualno... sa kemijske strane nema razloga da kokosovo ulje uzrokuje pogorsanje.. pogotovo radi antiupalnih i antibakterijskih djelovanja masnih kiselina.. na mnogim forumima oboljelih od Chronove bolesti cete naci cak i recepte s kolacima od kokosova brasna.. sto bi trebalo izazvati vece tegobe radi vlakana...tako da je tesko reci zasto je gospodin djelovao tako.. mozda ima intoleranciju na neku tvar, mozda ulje nije bilo ispravne kvalitete... na kraju krajeva probava je izrazito komplicirani sustav koji ovisi ne samo od anatomskog dijela oorganizma nego i bakterioloske mikroflore pojedinca...u kojem svaka promjena moze dovesti do neke reakcije... dobar primjer su vam npr ljui koji prelaze na LCHF ili paleo prehranu, ili ubace domaci kefir u ishranu.... neki ce imati tegobe u obliku proljeva 1-2 dana.. neki 3-7... a neki nece uopce imati problema...iako svi mogu biti potpuno zdrave osobe...sve ovisi o pojedincima i njihovom stanju..... kefir je inace kod Chronove bolesti u istoj grupi kao i koskovo ulje.. u vecini slucajeva moze pomoci, ali kod nekih izaziva grceve bolove i proljev.. iako nisu bili intolerantni na laktozu ili proteine...

      4. 6. 2017,   19:44
    • ono sto je znacajno je da ce te za ulja i za kefir naci puno vise pozitivnih reakcija kod Chronove bolesti nego na negativnih.. u to se mozete uvjeriti i sami ako malo proguglate njihove forume u kojima djele medjusobno informacije o namirnicama.. ali sve na kraju se svede na individualno stanje pojedinca, stadiju bolesti, crijevnoj mikroflori i intoleranciji na tvari..... moj savjet je da npr proba i sa kombinacijom maslinovog i lanenog ulja.. laneno ulje dosta pomaz obnovi sluznice, i stvara zastitni film... ali opet... nije 100% da ce pomoci, jer isto kao i prije mnogima pomaze, ali pojedincima moze odmoci..

      4. 6. 2017,   19:48
    • Auu Izzzy, svaka čast na vrlo detaljnom odgovoru.O tom pacijentu nisam znala ništa,jer nije zbog primarne stvari bio kod mene..ali smo imali poteškoća jer se neke druge intervencije nisu mogle obaviti..obzirom na stanje.Ostalo mi je to kao upitnik..Uvijek sam se pitala što se u biti dogodilo..Ali eto,kao što čitam,izgleda se i nije moglo baš puno toga ni uraditi..znam samo,obavještena sam da će pokušati,dovesti ga u stabilno stanje..a to će potrajati,da bi eventualno mogli poduzeti određene zahvate..no čisto sumnjam.. U svakom slučaju hvala još jednom :)

      4. 6. 2017,   20:07
  • nema boljeg ulja šta maslinovo

    3. 6. 2017,   18:37