Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Vodice za ispiranje uklanjaju naslage iz usta i čuvaju zube

Vodice za ispiranje uklanjaju naslage iz usta i čuvaju zube

Koristite ih umjereno. Vodice ne mogu zamijeniti četkanje zuba, a smije ih se koristiti najviše dvaput na dan. Uobičajeno im se dodaju glicerol, sorbitol i propilen glikol koji pomažu očuvanju vlage u usnoj šupljini

VIDEO

Vodice za ispiranje usta čiste usne šupljinu, a privremeno mogu pomoći i u rješavaju neugodnog zadaha koji se javlja kao posljedica loših prehrambenih i higijenskih navika. 

Riječ je o vodenim otopinama djelatnih tvari, to su različita eterična ulja, sladila koja poboljšavaju okus i boja. Mogu sadržavati i stabilizatore te konzervanse. Uglavnom ih prodaju u obliku koncentriranih otopina, polukoncentrata te otopina koje su spremne za upotrebu bez dodatnog razrijeđivanja, što znatno olakšava doziranje i ubrzava primjenu. 

Na njima piše da su podatni i nježni, ali za kožu su opasni...
Na njima piše da su podatni i nježni, ali za kožu su opasni...

U vodicama s alkoholom najčešće se upotrebljava etanol, dobro poznat iz alkoholnih pića. One bez alkohola podjednako su dobre jer sadrže druge tvari za smanjenje količine bakterija u ustima i naslaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlaže i zaslađuju

Uobičajeno im se dodaju glicerol, sorbitol i propilen glikol koji pomažu očuvanju vlage u usnoj šupljini, a daju i slatkast okus. U vodicama su često i zaslađivači, poput natrijeva saharinata kojeg ima u zaslađivačima. Zamjena je za bijeli šećer u mnogim prehrambenim proizvodima. Ne izaziva karijes jer se ne razgrađuje u ustima, što inače izaziva stvaranje kiseline. 

net.hr

Većina vodica sadrži fluor, važan element u izgradnji zuba, u obliku fluorida, soli koja s površine zuba može ući u caklinu te pomoći u očuvanju njezine čvrstoće i otpornosti prema kiselinama koje izazivaju kvarenje zuba.

Fluor može regulirati i količinu bakterija. Ima i vodica koje ne sadrže fluor jer ga neki ne žele unositi u tijelo, i to je naznačeno na ambalaži. Prema mišljenju stručnjaka, za štetan učinak trebalo bi dulje vrijeme gutanjem unositi jako puno fluora. 

Među tvarima koje sprečavaju nastanak zubnog kamenca u vodicama su spojevi fosfora. Natrijev pirofosfat je sastojak praška za pecivo. 

Ima u vodicama i spojeva cinka, poput cinkova citrata i cinkova glukonata koji se mogu kupiti i kao dodaci prehrani, a djeluju u uklanjanju plaka i ometaju proces nastanka kamenca.

Ima i dobrih bakterija

Cinkov-klorid jedna je od tvari iz vodica s protuupalnim djelovanjem. 

Pozitivan utjecaj na zdravlje usne šupljine može se postići i tvarima iz biljaka koje vodicama daju i karakterističnu aromu. Timol iz timijana, eukaliptol iz lišća eukaliptusa i bisabolol iz kamilice djeluju antibakterijski, a mentol pojačava aromu te djeluje i antimikrobno. 

U ovakve proizvode često se stavljaju i bojila koja su inače dopuštena i u hrani. Sve tvari moraju biti u dopuštenim količinama i ako se koriste na propisani način nisu opasne za ljudsku upotrebu.

portrait of a woman taking mouthwash in a cup

Pri upotrebi ovakvih pripravaka, koji imaju i baktericidno djelovanje, nije naodmet imati na umu da se u usnoj šupljini nalaze i dobre bakterije koje su bitne za zdravlje i funkciju ne samo usta, nego i čitavog organizma. 

Analiza 8 čokolada za kuhanje: Najskuplja ‘čoksa’ je i najbolja
Analiza 8 čokolada za kuhanje: Najskuplja ‘čoksa’ je i  najbolja

Nisu zamjena za pranje

Primjena vodica za usnu šupljinu nije zamjena za četkanje zuba i zubnog mesa ili korištenje zubnoga konca, zubnih tuševa i dr. Nadalje, prema tvrdnjama nutricionista, pravilna prehrana u konačnici znači i zdraviju slinu koja štiti zube od propadanja, a time i slabiji zadah.

Treba se pridržavati uputa proizvođača i vodice koristiti do dvaput dnevno, ujutro i navečer, kako to najčešće preporučuju stomatolozi. 

VIDI OVO: Kylie svima pokazala svoju kolekciju torbica i pola njih su Birkinice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'