Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vojnički vodič za preživljavanje - nikad ne palite vatru u pećini

None Foto: Dreamstime

Ako su vam ruke vezane upotrijebite zube i povucite uže prema sebi. Zatim pokušajte istodobno trljati zglobove kako bi izbavili ruke. Nemojte jako povlačiti da ne zategnete uže

Pripadnici američke ratne mornarice fizički su i psihički obučeni tako strogo da uče pod svaku cijenu ostati živi. Oni su najbolji kada je u pitanju bijeg iz stvarno teških situacija. Puno toga možemo naučiti od njih i iz njihovog iskustva, posebno kada je riječ o preživljavanju u pustinji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 • Ako ste u vodi vezanih ruku i nogu zaronite i odgurnite se nogama od dna kao da skačete. Kada se vratite na površinu savijte leđa glavom prema dolje i ispravite se kako bi mogli udahnuti i tako ponavljajte pokret.
 • Ako se nađete na planini bez vode uvijek nizbrdo tražite čistu vodu jer teče u tom smjeru. Kada se uspaničite, zamislite uspjeh i usredotočite se na male ciljeve. Tako nećete previše razmišljati o potencijalnim opasnostima i povećat ćete si šanse za preživljavanje dobrom organizacijom. 
 • Ako se nađete u mutnoj vodi ili blatu, zauzmite pozu s trbuhom prema dolje iskrivite leđa te ćete tako brže doći do zraka jer će on lakše ući u pluća.

Foto: Dreamstime

 • Ako se izgubite u divljini, slijedite male potoke jer oni obično vode do prostranih i razvijenih područja. Mali potoci se na kraju spajaju s većim rijekama. Ove vode do razvijenih područja u kojima možete potražiti pomoć.
 • Nikad ne ložite vatru unutar pećine. Toplina vatre može uzrokovati urušavanje stijena. Ako se nalazite u pećini i trebate se ugrijati, bolje to učinite ispred. 
 • Ako su vam ruke vezane upotrijebite zube i povucite uže prema sebi. Zatim pokušajte istodobno trljati zglobove kako bi izbavili ruke. Nemojte samo jako povlačiti da dodatno ne zategnete uže.
 • U slučaju da u vašoj neposrednoj blizini eksplodira bomba lezite na trbuh, prekrijte glavu rukama, prekrižite noge i držite usta otvorena. Položaj na trbuhu s prekrivenom glavom i prekriženim nogama daje veću sigurnost. Usta trebate otvoriti kako biste spriječili da vam bubnjići i pluća ne stradaju od detonacije.
Slunj: Distinguished Visitors Day  međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19" KRSTIČEVIĆ ČESTITAO Velika vojna vježba kod Slunja: 'Pokazali su snagu zajedništva'
 • Sa sobom nosite šibice u metalnoj ili plastičnoj kutijici te ju prekrijte voskom. To će stvoriti vodootpornost i spriječiti da se smoče. 
 • U slučaju smrzavanja, zagrijte područje toplom vodom, a zatim svaki prst zamotajte u pamuk i zavoje. U takvim situacijama morate odmah reagirati. Nikada ne koristite vruću vodu jer će to pogoršati stanje i ne trljajte zaleđenu kožu, piše Bright Side. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM

Komentari (11)
 • ako se nađete u zemlji kojom više desetljeća upravlja hdz, potražite mahovinu sa sjeverne strane stabla i hodajte tim smjerom oko 2 tjedna. na taj način ćete se naći u njemačkoj, pa tamo potražite posao i izbavite se iz životne opasnosti.

  10. 11. 2019,   19:33
 • "Ako se nađete na planini bez vode uvijek nizbrdo tražite čistu vodu jer teče u tom smjeru.".Ma daj, ja sam mislio da teče uzbrdo!..oh, bože, savjeta...

  10. 11. 2019,   16:19
 • Zaboravili napomenuti da je "Bright Side" ovo napisao za Amerikance i za osobe sa posebnim potrebama....

  10. 11. 2019,   16:28