Obavijesti

Lifestyle

Komentari 80

Volumetrics dijeta: Kilogrami se samo tope ali na zdrav način

Volumetrics dijeta: Kilogrami se samo tope ali na zdrav način

Profesorica i nutricionistica sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, Barbara Rolls, provela je 20 godina proučavajući kako osjećaj punine u želucu utječe na glad, ali i pretilost. Volumetrics dijeta je odgovor...

VIDEO

Na temelju zaključaka osmislila je volumetrics dijetu koja se temelji na namirnicama niske energetske gustoće (niskokalorične) uz koje se lakše kontrolira osjećaj gladi pa je zato, prema analizi američkog Udruženja nutricionista, u kategoriji dijeta za mršavljenje odnijela drugo mjesto, a u kategoriji zdrav plan prehrane četvrto. 

Cjelokupni jelovnik vrvi namirnicama bogatima vodom, odnosno voću i povrću (siromašnom škrobom) te prehrambenim vlaknima, odnosno cjelovitim žitaricama, te nemasnome mesu, mesu peradi, ribi, nemasnome mlijeku i fermentiranim mliječnim proizvodima te kombinacijama ovih namirnica u juhama i salatama. U njima se može uživati bez grižnje savjesti.

Sve vrste hrane su dopuštene

S druge strane, namirnice visoke energetske gustoće (visokokalorične), poput ulja, orašastih plodova, sireva, masnog mesa, krekera, čipsa i drugih grickalica, zatim slastica, keksa i čokolade nisu zabranjene, no u njima je poželjno uživati povremeno i u malim količinama. Slično vrijedi i za alkohol te kofeinske napitke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U knjigama “The Volumetrics weight – control plan” i “The Volumetrics eating planRolls objašnjava da ljudi vole jesti te će, ako mogu birati između manjeg i obilnijeg obroka, u pravilu odabrati obilniji, što je i razlog zašto mnoge dijete koje u osnovi imaju uskraćivanje hrane - ne uspijevaju. Za razliku od dijeta koje zahtijevaju odricanje, uz ovu je moguće pronaći hranu u kojoj se uživa ne fokusirajući se toliko na količinu. 

Kontrolirani gubitak kilograma

- Volumetrics dijeta je više usredotočena na promjenu prehrambenih navika, a manje na nagli gubitak kila. Kako je krajnji cilj ostati sit, tj. napuniti što veći volumen želuca, a da se pri tome ne unosi puno energije, u ovoj dijeti daje se prednost namirnicama visoke nutritivne gustoće te manje energetske, s dosta tekućine.

U prosjeku se unosi oko 1600 kcal na dan, što je deficitarno za 500 kcal od prepreka opće populacije te se može kontrolirano gubiti od 0,5 do 1,5 kilograma na tjedan - objašnjava nutricionistica Ana Ilić iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. No zapravo je moguće da jedete i više nego što ste navikli, a opet se gube kilogrami.

U studiji u kojoj je koautorica bila Barbara Rolls ispitanici koji su jeli glavno jelo (makarone sa sirom), a četvrtinu obroka zamijenili su pireom od povrća, pojeli su 360 kalorija manje.

Ne odričite se, ali... 

Prženo, slatko i masno nije zabranjeno, no preporučuje se konzumirati u što manjim količinama...

Prednosti

S obzirom na to da se u prve dvije skupine namirnica, koje se preporučuje jesti svaki dan, nalazi voće i povrće u kojem je pretežito zastupljena voda, mahunarke, smeđa riža te nemasno meso, kao i nemasno mlijeko i mliječni proizvodi, dugoročno ova dijeta može dovesti do smanjenog unosa masti i vitamina topivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K.

Iako su prehrambena vlakna dobra za reguliranje probave, naglo povećanje njihova unosa može dovesti do pojave nadutosti, grčeva i plinova. Stoga kad se kreće na volumetrics dijetu potrebno je postupno uvoditi te namirnice te je potrebno osigurati adekvatnu količinu vode kako bi vlakna nesmetano prolazila.

Nedostaci

Volumetrics dijeta je dobro istražen i logičan pristup mršavljenju. Pravila su jednostavna i fleksibilna, a prehrana raznolika i uravnotežena. Dijeta obiluje svježim nutritivno vrijednim namirnicama, nije restriktivna i ne zahtijeva prevelika odricanja niti gladovanje.

Kilogrami se gube postupno, u skladu s nutricionističkim preporukama, a ako se usvoje pravila kao dio životnog stila, velika je vjerojatnost očuvanja postignute linije. U istraživanju iz 2007. grupa žena na malomasnoj prehrani (s puno voća i povrća) izgubila je 6,6 kilograma u godinu dana, dok je druga grupa koja je unosila manje kalorija izgubila pet kilograma. 

Doručak 

Fritaja s mozzarellom 

Sastojci: luk ili poriluk, 4 jaja, pola tikvice ili četiri veća šampinjona, pola mozzarella sira

Priprema: Popirjajte luk ili poriluk pa dodajte tikvice ili šampinjone (možete i oboje). Jaja posebno smućkajte i zdjelici pa prelijte preko povrća. Pred kraj pečenja prekrijte ploškama mozzarelle i pustite da se otopi. Poslužite uz zelenu salatu.

Zobene palačinke (4 porcije) 

Sastojci: 1 1/4 šalice krupnijih zobenih pahuljica, 1 1/4 šalice obranog mlijeka (zamjena može biti pola mlaćenice i pola mlijeka), 1 veliko jaje, žlica maslinova ulja, šalica cjelovitog pšeničnog brašna, žličica praška za pecivo

Priprema: U posudi pomiješajte zob s mlijekom i ostavite stajati pet minuta. Dodajte jaje i ulje, zatim pomiješajte. Dodajte, suhe sastojke i miješajte dok se ne spoji. Izlijte pola šeflje na dobro zagrijanu neprianjajuću tavu, pa oblikujte u okruglu palačinku i pecite dok se ne zapeče s obje strane. Možete dodati 1/2 šalice borovnica na tijesto prije pečenja. Prelijte s jogurtom.  

Doručak ili međuobrok

Parfe u čaši (1 porcija)

Sastojci: 1/2 šalice cjelovitih žitarica, šalica zamrznutog manga ili nekog drugog voća, šalica malomasnog jogurta

Priprema: U staklenu čašu stavite sloj jogurta, pa žitarice i na kraju voće. Ponovite svaki sloj još jednom.  

Ručak

Pureća prsa s mahunama

Sastojci: 400 g fileta purećih prsa, dva krumpira, 300 grama mahuna, žlica octa, dvije žlice maslinova ulja, nekoliko listova salate

Priprema: Filete ispecite na naglo. Skuhajte krumpir u ljusci, a mahune u drugoj posudi. Kad je kuhano, krumpir narežite te sjedinite i začinite maslinovim i octom. Ohladite.

Večera

Juha od povrća i šparoga

Sastojci: žlica maslinova ulja, 4 režnja češnjaka, 2 šalice pileće juhe, 2 grančice timijana, 1 3/4 šalice svježeg špinata, šalica tanko narezane crvene paprike, 1/2 šalice zamrznutoga graška, šalica svježih šparoga, 1 1/2 šalica kuhane cjelozrnate penne tjestenine

Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte minutu. Zatim dodajte juhu i timijan. Smanjite toplinu i kuhajte 10 minuta. Zatim dodajte špinat, papriku i grašak. Pokrijte i kuhajte pet minuta. Šparoge pirjajte 2-4 minute pa ubacite unutra. Umiješajte tjesteninu i kuhajte još minutu.

Salata od slanutka

Sastojci: 3 šalice špinata, 1/4 šalice prepečenih gljiva, 1/3 šalice slanutka, 1/2 šalice kriški naranča, 2 žlice feta sira

Priprema: Sve sastojke pomiješajte i poslužite uz krišku cjelozrnatog kruha.  

Primjer jelovnika

Doručak: Zobena kaša s niskomasnim mlijekom i ribanim jabukama, svježe iscijeđeni sok grejpa

Međuobrok: Sezonsko voće po želji 

Ručak: Pileća juha s povrćem, toplo-hladna salata s kuhanom piletinom, integralnom tjesteninom, zelenom salatom, paprikom, preliveno niskomasnim jogurtom

Međuobrok: Štapići celera

Večera: Fajita od integralnog brašna punjena tofuom i povrćem prelivena umakom od rajčice. U slučaju gladi jedite voće. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...