Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vosak za njegu poda ne koristi se za laminat: Bit će sklizak...

Nove drvene podove treba čistiti sredstvom koje preporučuje proizvođač. Univerzalna sredstva su dobra za sve vrste starih podova. Nakon čišćenja potrebno je pod još jednom prebrisati

Glavni sastojci sredstava za čišćenje drvenih površina su surfaktanti. Nazivaju se i tenzidi. Smanjuju površinsku napetost vode i poboljšavaju uklanjanje nečistoća. 

Većina je biološki razgradiva. No ako se otpadna voda bogata surfaktantima ispušta u okoliš bez obrade, predstavlja rizik po okoliš.

Sredstva koja su ovdje analizirana sadrže uglavnom neionske površinski aktivne tvari. Neionski tenzidi su pogodniji za čišćenje zato što puno lakše djeluju u kombinaciji s tvrdom vodom koja je bogata solima kalcija i magnezija. 

Površinski aktivnih tvari u sredstvima za čišćenje uglavnom ima u malim količinama (do pet posto). Naravno, ovi se proizvodi razrjeđuju s vodom, a neposredno nakon čišćenja treba oprati ruke ili prilikom čišćenja nositi rukavice. 

Foto: Dreamstime

Obriši pod nakon čišćenja

Poseban oprez se preporučuje kod osoba s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom. Ove tvari su opasne samo ako se progutaju. Preporučljivo je nakon čišćenja pod obrisati vlažnom krpom. 

Limonen je česti sastojak ovih proizvoda. Riječ je o spoju ugodnog mirisa koji se dobiva kao nusprodukt pri proizvodnji soka citrusa (naranča, limun, grejp, mandarina). Osim što ugodno miriše, on i odmašćuje pa se sve više koristi umjesto sredstava na bazi natrijeve lužine koja je agresivna i opasna za upotrebu. 

Kad se koriste na propisan način, sredstva nisu opasna, stoga treba čitati uputstvo. Za novije podove dobro je koristiti specijalizirana sredstva koja nude sami proizvođači podova. Za starije podove mogu se rabiti i univerzalna sredstva. U deklaracijama nisu navedene njegujuće tvari koje bi štitile podove, osim kod Dominola, koji nije klasičan proizvod za čišćenje podova, nego voštana emulzija za zaštitu. 

Djeca neće progutati

Nije preporučljiv za laminat jer bi površina poda mogla postati jako skliska. U ovim sredstvima može biti i denatonium benzoat, koji se naziva i Bitrex. Ta vrlo gorka tvar obično se stavlja kako bi spriječila djecu da progutaju tekućinu.  

Komentari (46)
  • Nemam laminat u stanu.

    3. 4. 2018,   19:36
  • ja kupujem isti ko maja šuput

    3. 4. 2018,   20:37
  • ak ti žena izglanca laminat,ne pij..u stvari sigurnije je ulazit na sve četiri.

    3. 4. 2018,   20:50