Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Voskanje jaja: Običaj star 120 godina spasila je od zaborava

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Bojanje jaja voskom u tintobaju radi se u tri faze, a Ljubica Pilipović iz Osijeka priča nam i da se tako nekad na jaja ispisivalo 'Sretan Uskrs' i ime kako bi svatko od ukućana znao čije je jaje...

Ljubica Pilipović (57) vrsna je u tehnici bojanja jaja voskom u tintoblaju te upravo tu šokačku tradiciju, koja se u njezinoj obitelji nalazi više od 120 godina, trudi se sačuvati i prenijeti na mlađe generacije.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Osim što oživljava ovu tehniku, koristi i autentične motive. Ljubica je objasnila kako na jajima iscrtava stare motive koje je 'pokupila' od baka na selu, a neke je dobila i iz Muzeja Slavonije. Želja joj je sačuvati i motive, ne samo tehniku. Tako na šablonama postoje napisana imena vlasnica crteža poput: 'Semeljačka Marija Garvanović'. Ova zanimljivost starijima će probuditi uspomene na bakine kuharice, u kojima su žene te crteže čuvale.

Ova stara, predivna tradicijska tehnika koju su upravo šokice prakticirale prigodna je za izradu u svakom domu, a, kako nam Ljubica objašnjava, radi se u tri faze:

ZABAVITE SE S NAJMLAĐIMA Fantastična ideja: Ovaj Uskrs ukrasite jedinstvene pisanice...

Prva faza

Isključivo se radi na kuhanim jajima. 

- Jaje mora biti tvrdo kuhano jer pisanice šokice priređivale za gnijezdo, za pojesti ili pokloniti. Prije se kuća nije ukrašavala jajima i granama već su jaja bila na stolu kao dekoracija - kaže Ljubica. Nakon što se jaja skuhaju, trebaju se posve ohladiti te se tada zagrije vosak. Pred Ljubicom se nalazio maleni improvizirani svijećnjak, no objasnila je kako su šokice vosak topile na štednjaku. Nakon što se vosak zagrije, alatkom koja se zove 'kisica' motivi se prenesu na jaje.

Druga faza

Izvoskala je jaje te stavila u boju tintoplavku, to jest, tintoblaj.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

- Ona se dobije iz grafitne olovke, taj se grafit izvadi iz olovke i izmrvi se. Zatim potopi vrelom vodom te se stavi malo octa. Ta se boja ne briše - objasnila nam je Ljubica naglasivši kako je važno da voda s bojom bude hladna jer će vruća otopiti vosak.

PRIRODNO I JEFTINO Bojali smo pisanice: Aronija i vino najbolje su prirodne boje

Treća faza

Treća faza je skidanje voska.

- Mi to radimo na svijeću, obično se to vrlo lako stavi u pećnicu na jedno 100 stupnjeva te se nakon toga malo prebriše ubrusom. Završni dodir jajima je lagano premazivanje slaninom da se još ljepše sjaji - kaže Ljubica. 

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ovakva se tehnika može raditi i u dvije ili više boja na istome jajetu. Uvijek se radi od svjetlije k tamnijoj kao u slikarstvu. Ovo nam je Ljubica demonstrirala na jajetu crvene boje.

- Sve što želimo da ostane crveno ponovno voskom fiksiramo prije umakanja u drugu boju - dodaje.

SPOJ MODERNOG I TRADICIONALNOG

Upoznala nas je i sa zanimljivom povijesti ove tehnike.

- Radimo i s industrijskim bojama, dok su prije naše bake svašta radile. Znale su utapati krep papir pa u tome bojale. Kada radimo industrijskim bojama napravimo po šest ili sedam puta jaču koncentraciju nego što piše na vrećici - kaže Ljubica. 

USKRŠNJI SLADOLED Novi slastičarski hit: Zmajska jaja kakva bi pojela i Daenerys

Umjesto pomagala zvanog kisica može se i improvizirati.

- U vosak se može umakati istrošena kemijska olovka iako je najlakše raditi s kisicom. Svatko može saviti mali komadić lima i probušiti drveni štapić i uglaviti. Moja je baka znala uzeti jednu treščicu i saviti malo lima ili što god nađe u radnji kod djeda pa uvesti žicom i to je bilo to - objašnjava Ljubica. Dodaje da se vrlo često se na jaje pisalo 'Sretan Uskrs' te ime kako bi svatko od ukućana znao čije je jaje.

- Prije smo ih sva pojeli, no ja ih sada često sačuvam, bude mi žao. Iznutra se osuše i tako mogu trajati godinama. Stavim ih u košaricu i onda mi to služi kao ukras.

TRADICIJA SPAŠENA OD IZUMIRANJA

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Objasnila nam je Ljubica i razloge postepenog izlaska ove tehnike iz tradicije u modernom svijetu.

- Kod nas je tempo života takav da ljudi traže što jednostavnije. Žene su prije imale više vremena. Na Veliki petak se ništa nije radilo pa su tada šarale jaja - kaže naša sugovornica. Uz svoju udrugu Šokačka grana, već 14 godina Ljubica nastoji ovu tehniku očuvati i prenijeti na mlađe generacije organizacijom radionica, pretežno u školama u kojima su djeca, kako kaže, vrlo zainteresirana.

U svome je cilju i uspjela.

- Inače sam rodom iz Semeljaca. Čak je i na selu ovaj običaj bio pred izumiranje. Kada sam došla u Osijek, u Šokačkoj grani smo krenuli s radionicama i nećete vjerovati, tradicija se ponovno pokrene i po selima tako da smo doista ponosni što se to oživjelo - dodaje. I njena je nećakinja ovu tehniku odlučila opisati u svome diplomskom radu na Umjetničkoj akademiji.

- Sretni smo da samo jedan posto nastavi dalje, nama je bit da se tehnika sačuva - govori Ljubica koja je zapravo svoj cilj već i ostvarila.

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi

Komentari (2)
  • Voska je samo za vas neuke otkriće

    20. 4. 2019,   16:22