Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Vraćate se redovitom vježbanju u teretani? Pazite na bakterije

Vraćate se redovitom vježbanju u teretani? Pazite na bakterije

Nakon dugog toplog ljeta mnogi će odlučiti nastaviti s vježbanjem u teretani ili će se možda prvi put upisati. Donosimo koje opasnosti vrebaju i kako se od njih zaštititi

VIDEO

Teretana je mjesto na kojem u potocima teku znoj i suze, znaju oni koji vježbaju. To im je svrha. No upravo takva topla i vlažna mjesta koja koristi više ljudi pogodno su tlo za razvoj raznih bakterija.

Infekcije koje ste pokupili u teretani nisu rijetkost. Gljivice, virusi i bakterije nalaze se na spravama i drugim pomagalima za vježbanje, a znanstvenici tvrde kako se ondje može pronaći čak 25 tipova bakterija.

POGLEDAJTE VIDEO (Kako se riješiti gljivica na nogama)

Pokretanje videa...

01:18

Samo na traci za trčanje izolirali su 74 puta više bakterija nego na slavini u javnom zahodu. Važno je vježbati pa to svakako nije razlog za odustajanje, no treba imati na umu mjere kojima ćete se zaštititi. Pojedine bakterije nalaze se na površinama, dok druge možete prenijeti izravnim kontaktom s drugima.

Svaka teretana ima svoju miss, panja, lovca i stalnog stanara
Svaka teretana ima svoju miss, panja, lovca i stalnog stanara

Stoga je vrlo važno sredstvima na bazi alkohola dezinficirati površine koje koristite i sprave na kojima vježbate. Ogrebotine i rane uvijek su najlakše ulazno mjesto za sve vrste bakterija, pa je dobro prekriti ih flasterom ili zavojem te zaštititi od vanjskih utjecaja. Dodatno, kako biste se zaštitili od razvoja gljivica ili lišajeva, nije preporučljivo šetati bos po teretani.

Noge bi uvijek trebale biti u suhim i čistim čarapama, a ručnici i oprema ne bi se trebali posuđivati drugima. Važno je i nakon vježbanja odjeću koju ste nosili redovito prati i na taj način spriječiti mogući razvoj nepoželjnih organizama, a svakako je uputno i redovito održavati osobnu higijenu te redovito prati ruke. Uz takve standarde infekcije iz teretane postaju prošlost, a vježbanje postaje aktivnost kojom dugoročno koristite svom zdravlju.

Najčešće bakterije, virusi i gljivice iz teretane 

Stafilokok

Bakterije stafilokoka nalaze se na svima, a ne prenose se s površina nego najčešće izravnim kontaktom te kroz ogrebotine ili oštećenja kože. Nosite flastere i zavoje za rane, redovito perite ruke te dezinficirajte površine. Može prouzročiti probleme s kožom i čireve.

Teretana je učinkovitija od antidepresiva?
Teretana je učinkovitija od antidepresiva?

Gljivice

Gljivice vole vlažna i tamna mjesta, a teretane su idealne jer je ondje mnogo znoja i topline. Najčešće se pojavljuju na nogama, ali na pazusima te kod žena ispod dojki. Preporuka je ne posuđivati ručnike i odjeću, a osobito paziti na higijenu. Prepoznajte ih po svrbežu i neugodnom mirisu kože, a liječe se kremama.

Lišajevi

Riječ je o kožnoj gljivičnoj infekciji koja se može pojaviti bilo gdje na tijelu. Prepoznaje se po prstenastom crvenom osipu, a mjere prevencije su kao i kod drugih gljivičnih oboljenja. Ne hodajte bosi po teretani, redovito perite odjeću za vježbanje i vlažnu obuću sušite na zraku. Pomažu antigljivični šamponi te kreme. 

Respiratorne infekcije

Respiratorni virusi se najčešće prenose kapljičnim putem, kad netko kihne pa udahnete kapljice koje su se proširile zrakom. No ako je netko kihao po opremi koju koristite, a potom ste prljavim rukama dotaknuli oko ili usta, postoji rizik od zaraze. Dezinficirajte površine alkoholom i cijepite se protiv gripe. 

Bradavice

Bradavice uzrokuje humani papiloma virus (HPV) koji može prouzročiti niz tegoba, uključujući rak vrata maternice. U teretani uvijek nosite obuću, a pod tuš ulažite u japankama. Većina bradavica prolazi spontano, no ako se jave bolovi ili tegobe vezane uz bradavicu, svakako posjetite liječnika.

Impetigo

Impetigo je infekcija kože koju uzrokuju bakterije stafilokoka ili streptokoka. Uzrokuju bolne čireve na koži koji nakon pucanja prelaze u kraste. Liječi se antibioticima, a pojavu bolesti spriječite redovitim pranjem ruku i higijenom osobnih stvari.

Herpes

Virus herpesa u tijelo ulazi kroz ranu ili ogrebotinu na koži uzrokujući bolni prišt, najčešće na ustima. Izbjegavajte kontakt s ljudima koji imaju vidljiv herpes, a osobito pazite da ne pijete iz iste čaše ili bočice za drugima. Redovito perite ruke. 

Osip

Ako u teretani koristite bazen, pripazite na mogućnost zaraze bakterijom pseudomonas aeruginosa. Obično je klor dovoljan da se bakterija ne razvije, ali ako vam se na koži pojavi svrbež praćen crvenilom, posjetite liječnika. Preporuka je redovito pranje kupaćeg kostima, a s osobljem provjerite paze li na razine klora u vodi te provjeravaju li pH vode najmanje dvaput na dan. Osip obično spontano prolazi, no ako problemi potraju, posjetite liječnika.

Sprave s najviše bakterija

1. Traka za trčanje – 1,333,432 CFU (colony forming units) – 74 puta više nego na slavini u javnom zahodu

2. Bicikl - 1,333,418 CFU – 39 puta više nego na pladnju u menzi

3. Bučice - 1,158,381 CFU – 36 puta više nego na zahodskoj dasci

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje