Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrane mogu biti jednako pametne kao malo dijete

None Foto: Fotolia

Neke vrane dobro oponašaju ljude i zato mogu naučiti od žica praviti kuke i “alat” pomoću kojeg im je puno lakše doći do crva i druge hrane

Najpametnija stvorenja su ljudi, a nakon njih slijede čimpanze, dupini, kitovi, psi i štakori, no znanstvenici su otkrili da se vrlo visoko na popisu nalaze i vrane, ali i cijela leteća obitelj gavrana, svraka, čavki te šojki. Iako su dosad vrane bile “mudrice iz sjene”, znanstvenici su dokazali da neke od njih imaju IQ kao bebe. Tijekom britanskog istraživanja pokazalo se kako su vrane dovoljno inteligentne da saviju komad žice u kuku koja im je zatim poslužila kao udica za lovljenje crva zatvorenih u duguljastoj plastičnoj posudi. No to nije prvi put da su ove inteligentne životinje pokazale iznimne sposobnosti snalaženja u prirodi kako bi došle do plijena. U Japanu su bacale gomile oraha na ceste kako bi ih automobili smrskali, a one ih mogle u miru pozobati. Znanstvenike je iznenadilo što su vrane izabrale upravo dio ceste na kojem se nalazi pješački prijelaz.  Ptice bi strpljivo pričekale da netko od pješaka pritisne dugme za zeleno svjetlo i zatim bi bez opasnosti od automobila u miru sakupile svoj plijen. Betty, vrana iz Nove Kaledonije u Maleziji, dovitljivo se poslužila mekanom željeznom šipkom kako bi je preoblikovala u kuku i upotrijebila. Posve sama, Betty bi šipku zataknula između dva čvrsta predmeta i zatim je kljunom savijala sve dok ne bi dobila “alat” za čeprkanje hrane.

>>Veličina slonovske glave upućuje na to da moraju imati nešto unutra, a njihove sposobnosti su - iznimne. Osim što pokazuju želju za pomaganjem obitelji, solidarni su i s drugim vrstama ako im zatreba pomoć. Također izvore vode pamte i dulje od sto godina. Slonovi komuniciraju pomoću vibracija koje osjećaju i odašilju stopalima, a mogu ispuštati glas niske frekvencije, koja se čuje do nekoliko kilometara dalje.
>>Dupini se koriste zvukom pri istraživanju svoje okoline, neprestano odašiljući zvučne signale poput sonara podmornice, a znanstvenici vjeruju da su neki od glasova zapravo imena pomoću kojih dozivaju jedan drugoga. Osim toga su i kreativni, što se može vidjeti po tome što zaštite usta morskom spužvom dok se kreću po morskom dnu u potrazi za hranom, a ta se iznimna vještina prenosi s majke na potomke. 
>>Nije neobično što su čimpanze inteligentne jer dijele s ljudima 98 posto gena. Sposobne su izraditi alat te loviti u organiziranim grupama poput malih vojnika. Znanstvenici su pomnim promatranjem njihova ponašanja utvrdili da su sposobni za empatiju, altruizam te izgradnju samopouzdanja.
Imaju i odlično pamćenje.  
>>Neke vrane dobro oponašaju ljude i zato mogu  naučiti  od žica praviti kuke i “alat”  pomoću kojeg im je lakše doći do hrane, no vrana Betty   sama se dosjetila preoblikovati savitljivu željeznu šipku u kuku za lov na hranu.Komentari (1)
  • mislite mala deca mogu biti jednako glupa kao vrana?

    31. 5. 2009,   12:15