Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vratila se s medenog mjeseca i saznala prestrašnu dijagnozu

Medicinska sestra Julia Cullen (26) otišla je liječniku jer se počela umarati i ubrzo nakon vjenčanja suočila se s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije, od koje je 2016. umrla i njena majka

Medicinska sestra Julia Cullen (26), iz Hartlepoola, okruga Durham u Velikoj Britaniji, zabrinula se kad se samo nekoliko tjedana nakon svog vjenčanja u rujnu prošle godine, s medenog mjeseca vratila kronično umorna i iscrpljena.

NOVI ŽIVOT Leukemija se povukla: Hrabra Sandra ne skida osmijeh s lica

Istina, prije toga je radila i po 60 sati tjedno na Odjelu za intenzivnu njegu u bolnici North Tees i isprva je mislila da se njen umor može povezati s tim, no kad su joj neke svakodnevne aktivnosti, poput penjanja uz stube, ili rad na odjelu na kojem je do tada radila bez problema, počele predstavljati veliki problem, javila se svojoj liječnici.

Objavljuje Julia CullenPetak, 20. svibnja 2016.

Pred kraj siječnja vadila je krv i čekala nalaze, no hitno je pozvana u bolnicu. Kako je suprug Peter radio, s njom je išla sestra i ubrzo su ostale šokirane. Naime, Julia se suočila s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije, što je za nju bilo grozno, jer obitelj još tuguje zbog gubitka njene majke, koja je 2016. također umrla od raka, i to nakon što joj je dijagnosticirana ista bolest.

Objavljuje Julia CullenPonedjeljak, 26. studenoga 2018.

- Kad sam počela osjećati umor, mislila sam da mi možda treba nekoliko tjedana odmora, no kad se stanje počelo pogoršavati i nisam više imala snage za vježbe crossfita kojim se redovito bavim, znala sam da se trebam zabrinuti, kaže Julia. A kad je čula dijagnozu, sve joj je bilo jasno, jer je i sama medicinske struke i brinula je o pacijentima koji boluju od te bolesti, kaže. 

Objavljuje Julia CullenNedjelja, 12. srpnja 2015.

Prvih pet godina nakon dijagnoze, pa i dulje, doživi oko 70 posto pacijenata, a ona se dodatno nada ozdravljenju jer je kod mlađih ljudi ono češće. Vrlo je pozitivna, pa nije imala nikakvih problema sa šišanjem na ćelavo, kad joj je uslijed kemoterapije počela opadati kosa.  

Danas je na kemoterapijama, koju prima 4 puta tjedno, a ako do kolovoza nalazi ne pokažu da se bolest povlači, mogla bi trebati transplantaciju matičnih stanica i koštane srži, uz primjenu viših doza kemoterapije. 

'ŽELIM ŽIVOT' 'Leukemija se povukla! Moj sin će imati mamu, imat će mene!'

Kako mnogi tretmani za liječenje akutne leukemije mogu uzrokovati neplodnost, pogotovo visoke doze kemoterapije i radioterapije u pripremi za transplantaciju matičnih stanica i koštane srži, Julia se neposredno prije terapije, u veljači ove godine, podvrgnula operaciji vađenja jajnih stanica i dala ih zamrznuti, u nadi da će ih moći iskoristiti za oplodnju nakon što ozdravi, kada ona i suprug požele imati djecu. 

Objavljuje Julia CullenNedjelja, 8. svibnja 2016.

Akutna limfoblastna leukemija je vrsta raka krvi, koji zahvaća bijele krvne stanice u koštanoj srži i često pogađa mlade ljude, iako se može razviti kod svih dobnih skupina. Među simptomima koji upućuju na tu dijagnozu su opća slabost, umor, groznica, česte infekcije te često i lako krvarenje iz nosa, teške menstruacije, ili krv u urinu, odnosno stolici. Zabrinuti se treba i ako se javi neobjašnjivi gubitak kilograma te bol u kostima ili zglobovima, kao i oticanje limfnih čvorova. 

VIDEO VIJESTI Sandra Križan: Bog je čuo naše molitve, leukemija se povukla!

Istraživanja pokazuju da dojenje i izloženost dječjim infekcijama u ranoj dobi mogu smanjiti rizik od te vrste raka, a glavna metoda liječenja je kemoterapija, iako se primjenjuje i radioterapija (zračenje), ili transplantacija koštane srži. 
 

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Komentari (3)
  • u pravom smislu počinje zavjet koji ste dali jedo drugome:".i u dobri i u zlu"..sretno u zajedničkoj borbi.

    13. 5. 2019,   21:45
  • Ak vas ne zanima, ne trebate ni komentirati! Naravno da toga nažalost ima i previše kod nas ali zar ne trebamo čuti i vidjeti ništa drugo nego samo što se događa u Hrvatskoj?! Pa nismo valjda tolko ograničeni!

    13. 5. 2019,   21:18
  • U Hrvatskoj nema ovakvih slučajeva pa treba kopati po Instagramu?

    13. 5. 2019,   20:46