Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Vratila se s medenog mjeseca i saznala prestrašnu dijagnozu

Medicinska sestra Julia Cullen (26) otišla je liječniku jer se počela umarati i ubrzo nakon vjenčanja suočila se s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije, od koje je 2016. umrla i njena majka

VIDEO

Medicinska sestra Julia Cullen (26), iz Hartlepoola, okruga Durham u Velikoj Britaniji, zabrinula se kad se samo nekoliko tjedana nakon svog vjenčanja u rujnu prošle godine, s medenog mjeseca vratila kronično umorna i iscrpljena.

Leukemija se povukla: Hrabra Sandra ne skida osmijeh s lica
Leukemija se povukla: Hrabra Sandra ne skida osmijeh s lica

Istina, prije toga je radila i po 60 sati tjedno na Odjelu za intenzivnu njegu u bolnici North Tees i isprva je mislila da se njen umor može povezati s tim, no kad su joj neke svakodnevne aktivnosti, poput penjanja uz stube, ili rad na odjelu na kojem je do tada radila bez problema, počele predstavljati veliki problem, javila se svojoj liječnici.

Pred kraj siječnja vadila je krv i čekala nalaze, no hitno je pozvana u bolnicu. Kako je suprug Peter radio, s njom je išla sestra i ubrzo su ostale šokirane. Naime, Julia se suočila s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije, što je za nju bilo grozno, jer obitelj još tuguje zbog gubitka njene majke, koja je 2016. također umrla od raka, i to nakon što joj je dijagnosticirana ista bolest.

- Kad sam počela osjećati umor, mislila sam da mi možda treba nekoliko tjedana odmora, no kad se stanje počelo pogoršavati i nisam više imala snage za vježbe crossfita kojim se redovito bavim, znala sam da se trebam zabrinuti, kaže Julia. A kad je čula dijagnozu, sve joj je bilo jasno, jer je i sama medicinske struke i brinula je o pacijentima koji boluju od te bolesti, kaže. 

Prvih pet godina nakon dijagnoze, pa i dulje, doživi oko 70 posto pacijenata, a ona se dodatno nada ozdravljenju jer je kod mlađih ljudi ono češće. Vrlo je pozitivna, pa nije imala nikakvih problema sa šišanjem na ćelavo, kad joj je uslijed kemoterapije počela opadati kosa.  

Danas je na kemoterapijama, koju prima 4 puta tjedno, a ako do kolovoza nalazi ne pokažu da se bolest povlači, mogla bi trebati transplantaciju matičnih stanica i koštane srži, uz primjenu viših doza kemoterapije. 

'Leukemija se povukla! Moj sin će imati mamu, imat će mene!'
'Leukemija se povukla! Moj sin će imati mamu, imat će mene!'

Kako mnogi tretmani za liječenje akutne leukemije mogu uzrokovati neplodnost, pogotovo visoke doze kemoterapije i radioterapije u pripremi za transplantaciju matičnih stanica i koštane srži, Julia se neposredno prije terapije, u veljači ove godine, podvrgnula operaciji vađenja jajnih stanica i dala ih zamrznuti, u nadi da će ih moći iskoristiti za oplodnju nakon što ozdravi, kada ona i suprug požele imati djecu. 

Akutna limfoblastna leukemija je vrsta raka krvi, koji zahvaća bijele krvne stanice u koštanoj srži i često pogađa mlade ljude, iako se može razviti kod svih dobnih skupina. Među simptomima koji upućuju na tu dijagnozu su opća slabost, umor, groznica, česte infekcije te često i lako krvarenje iz nosa, teške menstruacije, ili krv u urinu, odnosno stolici. Zabrinuti se treba i ako se javi neobjašnjivi gubitak kilograma te bol u kostima ili zglobovima, kao i oticanje limfnih čvorova. 

Sandra Križan: Bog je čuo naše molitve, leukemija se povukla!
Sandra Križan: Bog je čuo naše molitve, leukemija se povukla!

Istraživanja pokazuju da dojenje i izloženost dječjim infekcijama u ranoj dobi mogu smanjiti rizik od te vrste raka, a glavna metoda liječenja je kemoterapija, iako se primjenjuje i radioterapija (zračenje), ili transplantacija koštane srži. 
 

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje