Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vratili su plodnost ženi koja je u menopauzi bila pet godina

None Foto: Dreamstime

Ovo je nada za sve žene koje su željele postati majke, a priroda ih je spriječila u tome. Postoje žene koje u menopauzu ulaze mlade i zbog toga nikad ne dobiju svoju djecu

Grčki znanstvenici tvrde da kako su uspjeli pomladiti jajnike kod nekih žena čime su prekinuli menopauzu kod njih. Jajne stanice ponovo su se počele proizvoditi, a žene su oprt dobile šansu postati majke. Jedna žena dobila je menstruaciju nakon pet godina menopauze u koju je ušla prerano, sa samo 40 godina.

Konstantinos Sfakianoudis, ginekolog iz Klinike za plodnost Genesis Athens kazao je kako su plazmom bogatom trombocitima uspjeli potaknuti rast stanica i stimulirati regeneraciju tkiva. Tako su na neki način pomladili jajnike. Koncentriranu mješavinu tvari u krvi ubrizgavali su ženama u menopauzi direktno u jajnike i na taj način im pokrenuli menstrualne cikluse.

Žena koju su spomenuli na tretman je dolazila šest mjeseci i tad je dobila menstruaciju. Zahvaljujući ovoj metodi uspjeli su izvaditi tri jajašca i oploditi ih sa spermom njezinog supruga. Jedno su vratili u tijelo, a dva su zamrznuli. Sad čekaju hoće li trudnoća proći kako treba, piše Daily Mail.

Inače, prosječna dob kada žene ulaze u menopauzu je 51 godina, ali nekima se to dogodi u 30-im godinama života. Bilo je i slučajeva u kojima je menstruacija prestala djevojkama od 20-ak godina. Normalnim ulaskom u menopauzu liječnici smatraju dob od 45 do 55 godine.

Komentari (8)
  • kada bi jos mogli nacin kako malog podici..

    21. 7. 2016,   14:19
  • super

    21. 7. 2016,   13:33
  • Lako Grcima nemaju oni Markićku. Več bi se skupljali potpisi za referendum da je to u RVATSKOJ.

    21. 7. 2016,   17:25