Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Vrijeme je za čašu vode: Tijelo to poručuje nervozom i bolom

Vrijeme je za čašu vode: Tijelo to poručuje nervozom i bolom
1

Tijelo poručuje da mu treba vode glavoboljom, žeđi, promjenama raspoloženja i ubrzanim pulsom, a dehidracija se lakše sprečava uz raspored ‘vodenih stanki’

VIDEO

Kad ste zadnji put popili čašu vode? Ako se ne možete sjetiti, tada je vrijeme da uzmete čašu i učinite uslugu svojem zdravlju.  Više od 60 posto našeg tijela čini voda. Stoga ne čudi da, kad “presušimo”, počinjemo biti nervozni. Već i blaga dehidracija može izazvati promjene raspoloženja, glavobolju i tjeskobu te smanjiti koncentraciju. Mnogi, nažalost, nesvjesni uzroka problema, zaboravljaju piti vodu. 

Kad postanete žedni, tijelo već odavno vapi za vodom. A kad tijelo izgubi dva posto od ukupne količine tekućine, pojavljuju se početni simptomi blage dehidracije - osjećamo žeđ, gubimo apetit, suše nam se usta, koža postaje suha, mokraća je tamna, osjećamo pojačan umor i slabost, a može se pojaviti i groznica. Ako tijelu tad ne nadomjestimo tekućinu, dehidracija će uzeti maha. Kad organizam izgubi više od pet posto tekućine, tijelo nas na to glasnije upozorava. Pojavljuju se jači simptomi dehidracije - srce ubrzano kuca, brzo dišemo, smanjeno se znojimo i mokrimo, tjelesna temperatura nam raste, mišići se grče, osjećamo jak umor, mučninu, jaku glavobolju i trnce u udovima. 

Kako biste na vrijeme spriječili da organizam dehidrira, postavite si dnevne podsjetnike za “vodeni time-out” .

08.00: Svako jutro - pola litre vode 

Tijekom osam sati spavanja tijelo ne dobiva ni kap vode. Stoga dan obvezno počnite čašom vode. Ona će vas razbuditi i “isprati sustav” te će tijelo moći normalno funkcionirati. Istraživanje je pokazalo i da jutarnje ispijanje pola litre prirodne vode potiče metabolizam tijekom idućeg sata.

09.30: Mlijekom protiv dehidracije i bolesti  

U drugoj pauzi tekućinu u tijelu nadoknadite čašom mlijeka koje sadrži čak 90 posto vode. Mlijeko u jutarnjem obroku opskrbit će tijelo proteinima te će pomoći u očuvanju zdravlja i čvrstoće kostiju. Umjesto kravljeg, dobra i zdrava alternativa je i sojino, rižino ili mlijeko od zobi i badema.

11.00: Zdravlje dolazi u gutljajima 

Stručnjaci američkog Instituta za zdravlje preporučuju da žene na dan obvezno popiju devet, a muškarci 12 čaša vode. I dok radite, često pijte po nekoliko gutljaja vode kako tijelo ne bi dehidriralo. Pobrinite se da u blizini uvijek imate bocu od jedne litre koju ćete redovito napuniti prirodnom, negaziranom vodom kojoj možete dodati i malo limuna.

12.00: Grejp umjesto mjehurića

Ako uz ručak rado pijete dijetna gazirana pića, zamijenite ih vodom. Prema najnovijem istraživanju, redovitim ispijanjem dijetnih gaziranih sokova povećava se rizik od bolesti srca, pa čak i srčanog udara. Ako želite vodu obogatiti omiljenim okusom, dodajte joj malo grejpa i metvice ili svježi đumbir i breskvu.

13.00: Boja urina šalje signale

Osim što ju je potrebno redovito uzimati, tekućinu iz tijela treba i redovito ispuštati. Kad uzmete WC-pauzu, prekontrolirajte boju urina jer to je najbolja metoda da procijenite ima li vaše tijelo dovoljno tekućine. Ako niste dehidrirali, urin će biti bistar i svijetložut. 

15.00: Odmorni i zadovoljni

Ako se poslijepodne osjećate umorno i pospano, iako ste se dobro naspavali, to može biti znak da je tijelo žedno. Osjećaj iscrpljenosti i gubitak volje za rad simptomi su dehidracije. Prije no što se zaputite prema aparatu za kavu, popijte čašu vode koja će vam dati snagu da završite dnevne poslove.

17.00: Vaga pokazuje da treba piti

Vrlo je važno da nakon večernjeg treninga nadomjestite tijelu tekućinu izgubljenu znojenjem. Prije no što se uputite na sprave u teretani, obvezno stanite na vagu te se ponovno izvažite nakon što završite trening. Za svakih 200 grama izgubljene tjelesne težine popijte po dvije čaše vode da biste nadomjestili tekućinu.

19.00: Konobar, molim veliku čašu vode

Ako volite popiti poneko alkoholno piće, obvezno popijte čašu vode. Kako bi se oslobodilo i pročistilo od toksina iz alkohola, tijelo pojačano gubi tekućinu te može dehidrirati. Ispijanjem vode nadomjestite izgubljenu tekućinu i ujutro se nećete probuditi mamurni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku