Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrijeme je za mene: Samo sami sa sobom se možemo resetirati

None Foto: Fotolia

Bez obzira na današnju brzinu života i ludilo koje donose svakodnevne obaveze, vrijeme za sebe je neophodno kako bi iskristalizirali misli i obnovili energiju

Osamljenost, ali ne i usamljenost, javlja se kao nužna potreba u današnjem, vrlo povezanom i užurbanom svijetu. Vrijeme koje provodimo sami sa sobom ključno je za naše psihičko zdravlje, olakšava nam da prepoznamo svoje osjećaje i oblikujemo želje i strahove.

Najbolje se "resetiramo" sami sa sobom

Konstantno razmišljanje i koncentracija ne dopušta mozgu da se opusti, zbog čega dolazi do "sindroma pregorjevanja". Opuštanje na mjestu koje nam ne odvlači pozornost, već nam dopušta da se fokusiramo na svoje misli, uspješno će razbistriti um.

Samo u samoći čujemo svoj unutarnji glas

Okruženost bliskim ljudima je lijepo, ali istovremeno nameće i teme te razmišljanja kojima se trenutno ne želimo baviti. Zbog toga je nužno s vremena na vrijeme obaviti nešto sam i vidjeti da li nam se to sviđa zato što mi tako mislimo, ili zato što drugi tako govore.

Zbog vlastitog mira imamo bolju koncentraciju

Izdvojite li svakog dana barem 20 minuta za sebe, bilo da je to vruća kupka, kuhanje, ležanje ili bilo što drugo u čemu uživate, imat ćete više elana i koncentracije za poslove koje morate obaviti.

Naviru duboke misli

Jesam li zadovoljan, sretan, ispunjavaju li me odnosi u kojima se nalazim i je li potrebno promijeniti nešto u mom životu, pitanja su koja se nameću dok smo sami. Mozak se opušta i kao prioritete "izbacuje" misli za koje inače nemamo vremena. Stalno kretanje i žurba sa zadatka na zadatak onemogućava preispitivanje dubokih osjećaja, a njihova nam je analiza potrebna da bismo napravili nužne rezove i živjeli "za sebe".

Mali savjeti za bijeg u samoću:

  • Isključite telefon, televizor, mobitele i računalo barem na pola dana, ili još bolje - cijeli dan
  • Ustanite rano na slobodan dan i taj dan započnite šetnjom
  • Zatvorite vrata i zahtijevajte svoju privatnost ako vam se ne druži s drugim ljudima
  • Planirajte vrijeme u kojem ćete moći biti sami i posvetiti se samo sebi

Komentari (4)
  • mislim da je puno ljudi zaboravilo kako biti sam sa sobom. mislim da čak i da odvoje to vrijeme svaki dan samo za sebe da ne bi znali niti što bi niti kako bi. ukratko, bilo bi im - dosadno!

    3. 2. 2012,   10:19
  • kako odvojiti vrijeme kad si zaposlena i majka dvoje školaraca sa puno obaveza............ to mi nije jasno

    2. 2. 2012,   11:51