Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vrt u posudi: Biljke u terariju trebaju decilitar vode godišnje

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 15

EKOBUKETI U BOCI Terariji se najčešće kupuju muškarcima za poklon umjesto boce vina, kažu nam Jelena (30) i Dina (30). Cijene se kreću od 350 do 600 kuna, ovisno o veličini staklenke

Živući buket koji nikad ne vene. Divljina utišana staklenim okvirom. Živuća skulptura koja prostor ispunjava mirnoćom. Tako bismo mogli opisati terarij - samoodrživi eko sustav u boci koji ne treba pretjeranu brigu, a u njegovoj kompoziciji možete uživati svaki dan, i to dugo.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pepeo pomaže u vrtu):

Terarij je naoko lako posaditi i uzgajati, ali je tu ipak riječ o osjetljivoj grani botanike s kojom se ne usudi baviti baš svatko. Puno je tu “pipavog” posla. No hrabro su mu pristupile dvije najbolje prijateljice koje su, nakon godina druženja, postale kao sestre. Čak su i zajednički brend nazvale Shamai Grin što na japanskom znači “zelene sestre”. Osim što se nadopunjuju idejama i projektima, njihova ljubav prema zelenilu i biljkama kao da je rasla s njima. Danas tu ljubav Jelena Šangarelo (30) i Dina Šavorić (30) prenose na samoodržive terarije.

BILJE KOJE POMAŽE Ljekovita abeceda - pomoć kod svih boljki od akni do žgaravice

- Jelena ima golemu terasu s biljkama, a i moj stan je pun sobnog bilja - govori Dina, koja je Jelenu upoznala na Grafičkom fakultetu. Obje imaju vlastite tvrtke - Jelena se bavi grafičkim dizajnom, a Dina dizajnira nakit, pa se ovim “zelenim” poslom bave dva dana u tjednu, često i vikendom.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prije godinu dana zasadile smo prvi terarij. Još ga imamo. Zatim smo odlučile napraviti nekoliko za prijatelje, kažu Dina i Jelena te dodaju kako su terariji inače odlični za ljude koji vole biljke, ali oko njih ipak nema toliko brige kao kod običnih biljaka - čišćenja, presađivanja, zalijevanja...

- Super su za putoholičare ili ljude koji imaju mačke koje vole čeprkati po teglama. Primijetile smo i da se muškarcima jako sviđaju. Često se kupuju muškima za poklon, primjerice za ured, i to umjesto boce vina. Klincima se pak sviđaju terariji s muholovkama - smiju se djevojke iz Shamai Grin. Ako vam do sada nije išao uzgoj bilja, ovo je možda idealan način na koji ćete naučiti kako da biljke uspiju.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Sve što morate je gledati i promatrati, barem prvih mjesec dana otkad terarij smjestite u svoj dom - kažu ove zaljubljenice u biljke. Održavaju li se pravilno, terariji mogu trajati godinama, stoga je to super eko friendly poklon - traje zauvijek. Narudžbe im stižu svakodnevno, po cijele dane odgovaraju na pozive, a na Instagramu ih posebno hvale. Cure su nam objasnile i kako zasaditi vlastiti terarij.

JEZIVE DJEČJE IZJAVE Znala su za abortiranu braću, roditelje iz prošlih života, bebe

- Prvo se odabire posuda s poklopcem, a zatim radi drenaža na dnu. Sipaju se kamenčići. Oni su izrazito važni za održavanje same klime u terariju - jer višak vlage, nakon kondenziranja, spušta se dolje i ne vlaži zemlju. Da je zemlja stalno vlažna, biljke bi istrulile - kaže Jelena.

Na kamenčiće dolazi poseban ugljen za akvarije, koji se može nabaviti u pet shopovima. Zatim se stavlja zemlja obogaćena mineralima kako bi biljke imale dovoljno hrane. Iako Jelena i Dina stavljaju posebnu zemlju i obogaćuju je “koktelom” minerala, obično ljudima savjetuju da upotrijebe zemlju za biljke koje trebaju puno vlage - običan humus uz supstrat za kućne biljke koje vole vlagu.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- U terarijima uspijevaju tropske biljke - mini i mikrobiljke koje ne mogu prerasti akvarij - puzavci, paprat, fitonije, bonsai, kava arabica i mini orhideje. Biljke neće rasti u visinu, djelomično jer su takva uzgoja, a djelomično zbog male količine zemlje, pa ne mogu širiti svoje korijenje. Sve, zapravo, ovisi o veličini terarija. U dva mjeseca bilje će se prilagoditi i vrt će se razrasti u malu ‘džunglu’ - nastavljaju. Zemlja se mora dobro utabati, a na nju se može položiti i mahovina, kamen, pijesak...

- Na kraju se biljke očetkaju kistićem, kao i stijenke terarija, jer se voda cijedi niz stijenke. Nijedan listić ne smije dodirivati stijenke jer će se navlažiti i potruliti - kažu ove Zagrepčanke te dodaju da terarij, kad dolazi u novi prostor, treba cijeli dan biti otklopljen kako bi se prilagodio novom prostoru.

Poklopac se diže na nekoliko sati, a truli list i cvijet svakako uklonite

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Terarij je idealno smjestiti na svijetlo mjesto, no ne izloženo suncu jer će se biljke skuhati efektom staklenika. Ako se na vrhu terarija skupljaju kapljice vode, otklopite ga na jedan dan ili nekoliko sati, jednom mjesečno, kako bi voda ishlapila. Kad ulijevate vodu, polijte je po kamenu ili zemlji, nikako ne špricajte biljke. Ako list ili biljka istrunu, uklonite ih kako biste ekosustav održali zdravim.

(NE)USPJELI U LJUBAVI Poznati parovi i velike razlike u godinama: Život gledamo u oči

Destilirana voda je idealna za zalijevanje bilja u zatvorenom

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Biljke u terarijima, u pravilu, ne treba zalijevati jer se kondenzacijom održava kruženje vlažnosti. Dakle, zalijeva se po potrebi. Ako primijetite da je zemlja suha, zalijte ga - ne češće od četiri mjeseca. Iako može izdržati i godinu dana bez vode. U tom razdoblju, do godinu dana, terarij ‘popije’ do jedan decilitar vode. Dobro je biljke zalijevati destiliranom vodom jer je obična puna kamenca.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (4)
  • Meni je ovo predivno..

    13. 11. 2019,   20:41
  • 600 kn? Ma daj....

    13. 11. 2019,   19:37
  • Super baš fora

    14. 11. 2019,   13:18