Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Walligami su vrtovi na zidu u kojima raste cvijeće i povrće

Walligami su vrtovi na zidu u kojima raste cvijeće i povrće
1

Osim za ukrašavanje zidova domova i ureda biljem, ove posude služe i za uzgoj domaće, organske hrane pa u posudama rastu cvijeće, začini i svježe povrće

VIDEO

Želite li više zelenila u stanu, na balkonu ili terasi, a nemate dovoljno slobodnog prostora za tegle s cvijećem, pokušajte s walligamijem, sklopivom posudom za sobno bilje koja se vješa na zid. 

Ova inovativna posuda, kojom se ujedno i štedi prostor u stanu, a djeluje dekorativno na zidu, originalan je hrvatski proizvod koji je osmislio Domagoj Šarić iz Zagreba. Posuda se sastoji od dviju vrsta tekstila koji omogućuju biljci da “diše”, ali je posuda vodonepropusna. Posudu je potrebno složiti prema priloženim uputama, a slaganje je inspirirano origami-tehnikom presavijanja papira. Otud i naziv “walligami”, koji je nastao kao složenica od engleske riječi “wall”, što znači “zid”, i tradicionalne japanske tehnike origami. Sklapanjem se dobiva posuda u obliku džepa u koji se stavlja zemlja s posađenom biljkom. Na stražnjoj strani je nosač za vješanje posude na zid.

- U walligamiju možete saditi omiljeno cvijeće, lisnato sobno bilje, svježe začine, pa čak i organsko povrće - govori Diana Franulić Šarić objašnjavajući kako su zidnu posudu za biljke prvo kreirali za vlastite potrebe u nedostatku slobodnog mjesta za tegle na podu. Tko god je vidio posudu na zidu, nije ostao ravnodušan i tako su došli na ideju da krenu u njihovu proizvodnju. Naša sugovornica ističe da se u walligami može izravno presaditi bilje, ali se mogu posaditi i sjemenke jer posuda pruža dobre uvjete za razvoj biljke. Materijali su otporni na vremenske uvjete - tako se posuda, osim u stanu, može postaviti i na vanjske zidove balkona ili terase. 

Walligami je dostupan u dvije veličine, a kombinacijom više posuda na zidu može se stvoriti zanimljiva zelena kompozicija koja će ukućanima pružati odmor za oči i plijeniti pozornost gostiju.

Indikator 

u obliku kantice za zalijevanje pokazuje kad je zemlja suha i tako upozorava da je potrebno zaliti biljku, a nestaje u doticaju s vodom.

Začinsko bilje 

Također se može uzgajati na zidu. Na sunčana mjesta stavljaju se ružmarin, kadulja, timijan i origano, a u polusjenu kiselica, peršin, bosiljak i krasuljica.

Sadnja biljaka 

U walligamiju obavlja se izravno u posudu, bez potrebe za plastičnom teglom. Džep posude je vodonepropusan, ali materijali propuštaju zrak tako da posuda “diše".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje