Obavijesti

Lifestyle

Komentari 151

Za dug i zdrav život jedu se jagode, grah i ljute papričice

Za dug i zdrav život jedu se jagode, grah  i ljute papričice
1

Kapsaicin iz ljute hrane i flavonoidi iz jagoda blagotvorno djeluju na zdravlje i smanjuju rizik od smrtnosti. Mahunarke smanjuju pojavu kroničnih bolesti

VIDEO

Analizom je otkriveno da je unos pikantne hrane od tri do sedam puta tjedno smanjio rizik od smrtnosti za 14 posto u odnosu na ispitanike koji su je jeli rjeđe od jednom tjedno, kaže nutricionistica Mirja Jošić iz Vitaminoteke. Dodala je kako se radi o opservacijskoj studiji objavljenoj 2015. godine u kojoj je sudjelovalo više od 480.000 ispitanika u dobi od 30 do 79 godina.

- Slično, rizik od smrtnosti je bio 10 posto manji u ispitanika koji su ljutu hranu jeli jednom ili dvaput tjedno - kaže nutricionistica. Objasnila je da su među raznom ljutom hranom najzdravije čili papričice. One sadrže tvar koja se naziva kapsaicin, a koja je zaslužna za njihovu ljutinu. Kapsaicin je fitokemikalija koja se povezuje s mnogim blagotvornim utjecajima na zdravlje - smanjuje rizik od smrtnosti zbog karcinoma, ishemijske bolesti srca ili bolesti dišnog sustava. 

Među prehranu za dugovječnost, nutricionistica je uvrstila i bobičasto voće. Ono se veže uz smanjenje rizika za razvoj različitih degenerativnih bolesti uključujući Alzhaimerovu i Parkinsonovu bolesti te multiplu sklerozu. Izdvojila ga je kao iznimno koncentrirani izvor antioksidansa. Radi se o borovnicama, malinama i kupinama, ali i nekim egzotičnim vrstama poput gojii acai bobica.

- Bobičasto voće karakteristično je po svojoj intenzivnoj crvenoj i ljubičastoj boji. Nosioci ove boje su pigmenti iz skupine bioflavonoida, točnije antocijani. Ovi spojevi djeluju kao snažni antioksidansi, a u njihovoj aktivnosti pridružuju im se i vitamini s antioksidativnom aktivnošću – vitamini C i A - koje također nalazimo u tamnom bobičastom voću - rekla je Jošić. S njom se slaže i nutricionistica Sandra Marić Bulat koja napominje da je i smrznuto bobičasto voće jednako učinkovito. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Stručnjaci su među neke od vodećih antioksidansa stavili i jagode koje sprečavaju preuranjeno starenje i razna oboljenja. Također, sadrže prirodne fenole koji služe istoj svrsi poput protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova. Međutim, fenoli iz jagoda ne uzrokuju crijevno krvarenje poput umjetnih lijekova.

Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja ćelija raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja. Ono što nikako ne smijemo zaboraviti uvrstiti na jelovnik želimo li biti zdravi, a time i dugo živjeti, su mahunarke. Među njima, ističu stručnjaci, najvažniji je grah. 

- Mahunarke smanjuju pojavu kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetesa te bolesti probavnog sustava. U početku mnogi ljudi izbjegavaju jedenje graha zbog nelagode i stvaranja nadutosti koja bi nakon samo dva dana učestalog uzimanja trebala nestati. Grah se može jesti tri do četiri puta tjedno - rekla je nutricionistica Marić Bulat. Dodaje da vlakna iz graha pomažu u regulaciji krvnog tlaka, snižavaju kolesterol, stvaraju dugotrajni osjećaj sitosti i preveniraju nastanak dijabetesa.

Nutricionisti savjetuju ovih 15 namirnica koje su zaslužne za dugovječnost

  • Brokula može spriječiti nastanak karcinoma Brokula je puna spojeva sa sumporom glukozinolatima koji se istražuju radi potencijalnog antikarcinogenog učinka. Sadrži vitamin C i folnu kiselinu.
  • Krvne žile uz puno ribe će biti vječno mlade Visok unos ribe reflektira se povišenom razinom omega-3 masnih kiselina, a ta je pojava odgovorna za dugovječnos i nižu i učestalost arteroskleroze.
  • Ne zaboravite popiti šalicu zelenog čaja Magična svojstva čaja pripisuju se polifenolima - osobito supstanci pod imenom EGCG zbog njihovog snažnog antioksidativnog djelovanja. 
  • Kapnite maslinovo ulje u skoro svako jelo Zbog jedinstvenog sadržaja polifenola ovo ulje može zaštititi od brojnih degenerativnih bolesti te odgoditi proces starenja stanica. 
  • Orašasti plodovi smanjuju smrtnost za 20% Odlikuju se kvalitetnim masnoćama, obiljem vitamina E i prehrambenim vlaknima te smanjuju rizik od smrtnosti za čak 20 posto.
  • Bobičasto voće sprečava čak i alzheimerovu bolest Osim što je jak antioksidans, bobičasto voće sadrži i željezo, kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu, te pregršt fitokemikalija. Spriječit će Alzheimerovu bolest.
  • Čokolada je obavezna, ali isključivo tamna Tamna čokolada sadrži antioksidanse i polifenole za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila. 
  • Sa špinatom do zdravih kostiju sve do starosti Tamno zeleno lisnato povrće sadrži kalcij i K vitamin značajne za jačanje kostiju i očuvanje zdravlja zglobova, tvrde nutricionisti. 
  • Umjesto slanih grickalica, navalite na mrkvu Mrkva sadrži likopen i beta karoten, snažne antioksidanse koji čuvaju kožu, vid  i smanjuju pojavu raznih infekcija.
  • Uz zob ćete se u potpunosti regenerirati Vlakna iz zobi smanjuju kolesterol i liječe upalu probavnih organa, a mogu i regenerirati cjelokupni organizam.
  • Samo ječam vodi do savršenog kolesterola Ječam sadrži i do 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol, što nije slučaj ni s jednom drugom žitaricom.
  • Kefir je broj jedan među mliječnim proizvodima Osim za dugovječnost, kefir se preporučuje za cijeljenje kože, u liječenju alergija, raznih upalnih stanja i depresije.
  • Sa sokom od grožđa tijelo sporije stari Polifenoli iz grožđa su snažni antioksidansi i štite tijelo od prijevremenog starenja, bolesti i propadanja, uvjereni su nutricionisti.
  • Riblje ulje sprečava gubitak pamćenja Masne kiseline EPA I DHA u ribljem ulju štite od depresije i starosnog gubitka pamćenja, a neki se slažu da obnavlja stanice mozga.
  • Srce će duže kucati uz čašu crnog vina Učinak crnog vina na sniženje krvnog tlaka pripisuje se djelovanju  polifenola. Pijte čašu, najviše dvije na dan. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima