Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za ispravak teškoća u govoru logopedu treba ići prije treće g.

None Foto: Dreamstime

Rano otkrivanje: Do treće godine djeca bi trebala izgovarati većinu glasova. Samo neki se toleriraju do petog rođendana, a onda je krajnje vrijeme za potražiti pomoć

Mnogi roditelji, nakon što primijete poremećaj govora kod djeteta, bilo da je riječ o nedovoljno razvijenom govoru, mucanju ili teškoćama u izgovoru često su u nedoumici kada prvi put posjetiti logopeda.

Važno je napomenuti kako u razvoju govora, kao i u razvoju općenito, među djecom postoje velike razlike. Dijete prvu riječ može izgovoriti s devet mjeseci, ali i s dvije godine, a da se kasnije govor uredno razvija. Prema ljestvici razvoja govora, prvi problem je nedovoljno razvijen govor.

- Kada dijete napuni tri godine i krene u vrtić, roditelji imaju priliku usporediti govor svog djeteta s vršnjacima i postaju svjesni problema. Važno je što prije krenuti sa savjetovanjem kod logopeda, jer je dijete često u toj dobi dovoljno svjesno da se razlikuje od vršnjaka. Sluša, ali ne razumije ili želi odgovoriti, ali mu je izgovor iskrivljen i nerazumljiv, pa se često događa da ga okolina ne razumije. Upravo zato dijete se može osjećati nesretno, ljuto, frustrirano, rjeđe priča, a u komunikaciji se počinje sve više oslanjati na geste - objašnjava logoped mr. sci. Nataša Šunić.

Već od prvih mjeseci treba pažljivo slušati dijete jer nam je i u toj ranoj dobi u stanju priopćiti mnogo o sebi. Do osmog mjeseca dijete treba reagirati na glasovni poticaj, izgovarati nekoliko slogova, glasati se kada mu se govori, treba proći fazu vokalizacije i gukanja.

U dobi od 21 mjesec treba govoriti barem osam riječi sa značenjem, oponašati zvuk koji čuje, imenovati i pokazivati jednu ili dvije slike. Kad dijete postane sposobno izgovarati veći broj riječi s određenim značenjem, počinje shvaćati da se dvije riječi u govoru mogu povezivati (“mama, daj!”, “mama, vode!”...). Tako se dijete počinje služiti jednostavnim rečenicama koje u početku nisu potpune, ali su dovoljno jasne i okolini razumljive.

Djeci od druge do četvrte godine treba se obraćati jasnim i jednostavnim rečenicama, ali i nadograđivati ono što su rekla (Idemo van. Da, idemo van.). Što se tiče izgovora, djeca u dobi između tri i tri i pol godine moraju ispravno izgovarati glasove p, b, t, d, k, g, m, n, j, f, v, h, l, a, e, i, o, u. Glasovi s, z, c, š, ž, č, ć, dž, đ, r, lj i nj mogu se tolerirati najdulje do pete godine, a onda potražiti pomoć.
 Primijete li se kod djeteta neka druga odstupanja u govoru, kao što su mucanje ili brzopletost, trebalo bi što ranije intervenirati.

Ako je dijete premalo za terapiju, roditelji će dobiti logopedski savjet kako se postaviti, reagirati i pomoći djetetu.

- Ako dijete do polaska u školu nema govornih teškoća, ali odgojiteljice u vrtiću primijete da pogrešno drži olovku ili ne može povezati skupinu glasova u riječ i isto tako rastaviti riječ na glasove, potrebno je što prije reagirati. Iz takvih teškoća proizlaze teškoće u čitanju i pisanju te disleksija i disgrafija - kazala je Šunić.

Komentari (31)
  • Zašto kod ovako korisnih članaka i savjeta ima tako malo komentara? Ovo je korisno i možda mi uskoro bude trebalo.

    11. 10. 2014,   23:37
  • Pravilno disanje, vježbe smirivanja uvelike smanjuju govorne teškoće, plivanje poboljšava dišni sustav samim time i uravnoteženo disanje, usporavanje govora također pomaže.

    11. 10. 2014,   17:24
  • Ja mislim da je sve ovo malo pretjerano.....logopedi su počeli dolaziti u vrticke grupe i testirati djecu od 3-3.5 godine i onda po njima ispada da 60-70% djece trebaju pomoc.Roditelji se prestrave,žele pomoci djeci,preko socijale nema mista,eventualno dobiješ termin mjesečno što je premalo...a privatno je 150 kuna( u Splitu) i to može trajati mjesecima.Kad smo mi bili djeca(nije to tako davno bilo)rijetko,rijetko da je nekome trebao logoped,a puno je djece "frfljalo" i kasno počelo pravilno izgovarati neka slova....Ali sve bi se to s vremenom ispravilo samo od sebe

    12. 10. 2014,   14:08