Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Za koncentraciju: Ujutro jaja, a popodne orasi i tamna čokolada

Za koncentraciju: Ujutro jaja, a popodne orasi i tamna čokolada
1

Za ručak ponesite laganu salatu s tunom i špinatom, sardine s avokadom. Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova...

VIDEO

Ne preskačite doručak jer on daje energiju i poboljšava koncentraciju na početku dana, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat

Odlična ideja je zobena kaša, a super doručak su i jaja. Za ručak na poslu nemojte posezati za brzom hranom koja će vas brzo zasititi, ali osjećat ćete se umorno i brzo ogladnjeti. Za bolju koncentraciju izaberite lagani ručak. 

Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'
Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'

- Pojedite, primjerice, sardine s kriškama avokada, začinjene limunovim sokom. Odličan izbor je i salata sa špinatom i lećom bogata proteinima poput piletine, ali i tune i lososa koji su, kao i sardine, bogati omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Leća je bogata vitaminom B koji poboljšava snagu mozga, dok tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, smanjuje kognitivno propadanje - kaže nutricionistica Marić Bulat. Dodaje da ručak možete pripremiti kod kuće i ponijeti u hermetičkoj posudi. Radite li laganu salatu, napravite dresing od svježeg limunova soka i maslinova ulja bogatog polifenolima, za koje je utvrđeno da smanjuju kognitivno propadanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova. Orasi poboljšavaju kognitivnu funkciju i čuvaju pamćenje, a šaka je dovoljna za maksimalan učinak. I svježe voće bogato vitaminom C smanjuje pad sposobnosti mozga. Jedite ga cijelog (jabuka, banana, mandarina) ili kombinirajte nekoliko različitih vrsta i jedite kao voćnu salatu - savjetuje Marić Bulat.

Radite li ili učite navečer, treba vam kvalitetna večera. Pripremite losos ili skušu, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje pridonose zdravom funkcioniranju mozga i smanjuju gubitak pamćenja. Odličan prilog su rajčice te zelenolisno povrće i batat. Cjelovite žitarice, poput bulgura, smeđe riže, ječma, kuskusa i kvinoje, također su dobar prilog za ručak ili večeru. Bogate su složenim ugljikohidratima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, oslobađaju glukozu polako u krvotok tako da vaš mozak dobiva stalan poticaj energije. Održavaju koncentraciju i poboljšavaju raspoloženje, kaže nutricionistica Marić Bulat.

Zobena kaša

Odličan je izbor za doručak jer ne sadrži puno kalorija, a držat će vas dugo sitima. Za još bolji okus pomiješajte je s narezanom bananom ili drugim svježim voćem, a možete dodati i malo cimeta.

Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi
Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi

Bademi

Odlični su za bolju pažnju i koncentraciju, kao i memoriju te kognitivnu funkciju. 

Jaja

Mješavina su vitamina B za energiju, antioksidansa koji štite neurone od oštećenja i omega-3 masnih kiselina koje pomažu živčanim stanicama da rade optimalnom brzinom.

Kako je Audrey Hepburn uvijek bila vitka, a nije držala dijetu?
Kako je Audrey Hepburn uvijek bila vitka, a nije držala dijetu?

Cikla

Poboljšava mentalni rad. U blenderu izmiksajte 1/2 šalice soka od naranče, 1 šalicu zamrznutog bobičastog voća, 1/2 šalice svježe cikle, 1 žlicu granole, 2-3 datulje, 1/4 jogurta i 3 kocke leda. 

Sardine

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica i regulaciju neurotransmitera koji poboljšavaju fokus. 

Rajčice

Bogate su likopenom. antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja slobodnih radikala koji su povezani s gubitkom pamćenja.

15 liječnika je otkrilo: Uzimaju li dodatke prehrani, koje i zašto
15 liječnika je otkrilo: Uzimaju li dodatke prehrani, koje i zašto

Kelj

Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja i špinata, smatra se superhranom - bogati su vitaminima uključujući A, C i K. Pozitivno utječu na pamćenje, pažnju i verbalne sposobnosti.

Brokula

Odličan je izvor vitamina K, koji jača snagu mozga i kognitivnu funkciju. Kuhajte je na pari od 5 do 10 minuta. Začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Mrkva

Slatki krumpir, mrkve i tikve bogate su beta karotenom koji poboljšava memoriju i verbalne vještine. Mrkvu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. 

Tamna čokolada

Kakao je bogat flavonoidima, spojevima koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Nekoliko kockica tamne čokolade odličan su izbor za desert. 

Djevice i Vage se ne podnose, a Škorpion i Rak su savršeni skupa: Evo koji su najgori, a koji najbolji horoskopski parovi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise