Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Za krvarenje u sredini ciklusa krivac su stres i loša prehrana

Za krvarenje u sredini ciklusa krivac su stres i loša prehrana
1

Mnoge žene uhvati panika kod pojave "spottinga", no riječ je o naglom padu estrogena, koji je u tijelu najviši u vrijeme ovulacije. Ginekologu se treba javiti ako obilno krvarenje traje preko tri dana

VIDEO

Krvarenje u sredini ciklusa ili periovulacijsko krvarenje (tzv. spotting) javlja se zbog naglog pada hormona estrogena, koji doseže najvišu vrijednost u vrijeme ovulacije. 

Zbog toga dolazi do nestabilnosti sluznice maternice (endometrija), pa se javlja oskudno krvarenje, objašnjava Patricia Senjanin Car, dr.med. spec. ginekologije i porodništva iz Čakovca. 

Ono se najčešće javlja oko ovulacije, znači u sredini ciklusa, dva dana prije ili poslije ovulacije (od 14. do 16. dana, ovisno o duljini ciklusa), oskudno je i može trajati od nekoliko sati do tri dana. Ako se takvo slično krvarenje javlja u drugoj polovici ciklusa, uoči menstruacije, povezano je s nepravilnim lučenjem progesterona i nepravilne funkcije žutog tijela. Uglavnom se takva razdoblja povezuju sa stresom, nepravilnom prehranom ili u vrijeme trajanja viroza.

- Ovakva vrsta krvarenja nije rijetka, i kod nekih se žena javlja češće a kod nekih povremeno, primjerice jednom godišnje ili čak i rjeđe. Općenito, “spotting” (engl.) označava oskudno krvarenje - smećkasto je ako se krv zadrži dulje u rodnici (“stara krv”), a svijetlocrveno je ako odmah iscuri i zapravo znači isto - objašnjava ginekologinja. 

Fotolia


- U slučaju oskudnih i kratkotrajnih krvarenja nema razloga za brigu, kao niti za hitan ginekološki pregled niti za terapiju jer uglavnom tegobe prolaze same od sebe. Svakako je preporuka izbjegavanje stresa, uravnoteženje emocija i što pravilnija prehrana s puno voća i povrća, te svakodnevna aktivnost i vježbanje - kaže dr. Patricia Senjanin Car. 

Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze
Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze


Dodaje da se u slučaju obilnoga krvarenja koje traje dulje od tri dana treba javiti ginekologu/ginekologinji na pregled te učiniti Papa test, cervikalne brisove i ultrazvuk kako bi se otkrio uzrok krvarenja.

- U ovim situacijama, kod žena u reproduktivnoj dobi, uvijek se savjetuje učiniti i test na trudnoću - upozorava Senjanin Car. 

Govorimo li o oskudnom krvarenju u trudnoći, najčešće je riječ o implantacijskom krvarenju, koje nastupa kad se očekuje redovita menstruacija, a već je došlo do oplodnje. Takvo krvarenje može biti oskudno, ali i obilnije i trajati kao normalna menstruacija. U tom slučaju ponekad ga je i teže razlikovati od prave menstruacije. 

Manjak kalcija, menstruacija i dijete usporavaju metabolizam
Manjak kalcija, menstruacija i dijete usporavaju metabolizam

Recept za čaj 

Sastojci: list koprive, korijen anđelike, plod konopljike, list crvene djeteline, list kupine, korijen sladića, korijen valerijane, biljka stolisnika, cvijet nevena, rusomača 

Priprema: Sve biljke možete pomiješati u podjednakim količinama od 20 grama, a samo sladić u količini od 5 grama. Od pomiješanog čaja treba uzeti dvije jušne žlice, preliti kipućom vodom, prokuhati još minutu, ostaviti stajati 10 minuta i procijediti. Dnevno popijte od pola litre do litru čaja. Uz biljni čaj se piju i biljne kapi od imele, nevena, valerijane ili konopljike, ali vrsta biljnih kapljica ovisi o plodnom krvarenju i razlikuje se od osobe do osobe, ovisno i o godinama te nekim drugim simptomima i dijagnozama. 

Savjeti liječnica:

Dulje od tri dana - ako bi krvarenje bilo obilno i trajalo dulje od tri dana, treba otići na pregled, učiniti Papa test, cervikalne brisove i ultrazvuk te otkriti uzrok krvarenja.

Kontrole - Redovito se javljajte svojem ginekologu na kontrole i tražite savjet. 

Bez pilula - Ne koristite bez savjetovanja s liječnikom kontracepcijske pilule, hormone niti bilo koje druge lijekove.

Savjetujte se - Ne koristite ni ljekovite biljke ako ih ne poznajete i ako vam u potpunosti nije jasno njihovo djelovanje te ih nemojte kombinirati.

Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije
Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije

Biljke koje smiruju i uklanjaju krvarenje

Kopriva i kupina

Fitoestrogenska biljka pridonosi postupnom otpuštanju estrogena i postizanju dovoljne koncentracije tijekom ciklusa. Kupina je odlična kao tonik za jačanje maternice.

Valerijana i konopljika

Valerijana smiruje, odlična je biljka protiv stresa. Konopljika tijekom ciklusa estrogenske i progesteronske hormone dovodi u balans. Preporučuje se i kod krvarenja prije menstruacije zbog manjka progesterona. 

Sladić

Jaka je estrogenska biljka. Glicirizin iz sladića aktivna je ljekovita komponenta i poput izoflavona iz soje uspostavlja ravnotežu estrogena. Povisuje ih ako ih je premalo i smanjuje ako ih je previše.

Stolisnik

Stolisnik i neven (a može i kadulja), tipične su ženske protuupalne biljke, koje, osim što podižu imunitet, blago reguliraju ciklus uz pomoć svojih eteričnih ulja i fitoestrogena.

Rusomača

Bogata je trjeslovinama i kalijem te smiruje krvarenja, a slično djelovanje ima tormentila, biljka koja se u narodu zove steža (jer steže, čime zaustavlja prejaka ili prečesta krvarenja).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku