Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za kuhanje bez muke: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya

Ako itko zna skuhati fantastično jelo, to je onda Gordon Ramsy. A s iskustvom i godinama rada u kuhinji otkrio je 14 najboljih savjeta i trikova u kuhinji s kojima ćete i vi kuhati kao profesionalac

Gordon Ramsay, slavni televizijski kuhar, osim što sprema fantastična jela, u rukavu ima i dosta trikova kako maksimalno iskoristiti sve što hrana pruža i pritom u što kraćem vremenu obaviti lagane i teške zadatke u pripremi jela.

Pogledajte u videu kako to Gordon radi: 

GORDONOVIH 14 SAVJETA:

1. Podesite grubost vašeg crnog papra tako što ćete olabaviti ili zategnuti maticu na svom mlincu za papar.

Iako se to nekima može činiti jasno i očito, podešavanje veličine papra je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na vašem mlinu. Grubi crni papar je najbolji za stvari kao što je odrezak gdje želite hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni papar je najbolji za glatke umake u kojima želite finiji okus bez ikakve teksture.

2. Da biste dobili više soka iz limuna, stisnite ih i zarolajte po pultu prije nego što ih iscijedite.

Foto: Dreamstime

Ovo pomaže unutrašnjim opnama limuna da se olabave te da dobijete više soka iz limuna. Ovaj trik također funkcionira i s limetom, koja je manja i tvrđa od limuna pa je još teže iscijediti sav sok. 

3. Kad god koristite plastičnu foliju, lagano navlažite ploču za rezanje kako biste je spriječili da se zalijepi.

To će osigurati da se folija ne zalijepi za dasku za rezanje ili neku drugu podlogu. Samo je potrebno pripaziti da se ne koristi previše vode.

4. Kad god pečete s folijom, provjerite je li sjajna strana gore.

Ako već niste znali, aluminijska folija ima dvije strane. Mat strana bolje izolira toplinu, tako da želite biti sigurni da je to strana koja dodiruje hranu - dok sjajna strana treba biti okrenuta prema van.

5. Kad god radite pire od krumpira, kuhajte krumpir s kožom i ogulite ih dok su još vrući.

- Tajna pravljenja fantastičnog pire krumpira za mene osobno je kuhanje krumpira u koži. Ona štiti krumpir od apsorpcije previše vode - objašnjava Ramsey. 

Sljedeći put kad napravite pire, učinite kao što Ramsay radi i ogulite ih nakon kuhanja kako ne biste dobili vodenu kašu.

6. Prilikom usitnjavanja češnjaka, dodajte na dasku za rezanje prstohvat soli kako biste ga lakše usitnili.

Garlic | Autor: Dzina Belskaya Foto: Dzina Belskaya

Sol djeluje kao abraziv i 'pomaže razbiti vlakna češnjaka'. Ovo je korisno kada ga želite što bolje usitniti za stvari poput glatkih umaka i pirea.

7. Završite svoje kajganu hladnom creme fraîche kako biste jaja brzo ohladili i spriječili da se prekuhaju.

Ovaj jednostavan trik, koji je postao popularan nakon što ga je demonstrirao u epizodi MasterChefa, brzo hladi jaja pa prestaju kuhati i dodaje dodatnu masnoću kako bi jaja ostala kremasta. 

8. Stavite sir u zamrzivač 10 minuta prije nego što ga počnete ribati. 

Tako ćete lakše naribati sir umjesto da ga potrgate.

9. Umjesto čupkanja začinskog bilja, bolje je jednim brzim potezom noža ih sve podjednako odrezati. 

Samo držite biljke naopako i nožem odrežite listove začina. Na kraju ćete dobiti nekoliko stabljika koje su još pričvršćene, ali ćete ih moći lakše obrati nego da ste to radili jednu po jednu stabljiku. 

10. Koristite listove lazanja za jela s gustim i teškim umacima. 

Poput tagliatella, listovi lazanja su idealan oblik tjestenine za uparivanje s debelim, gustim umacima. To vam omogućuje da dobijete savršen omjer umaka i tjestenine. Ramsay sparuje listove lazanja sa teškim umacima poput umaka od gljiva, ali u biti se mogu jesti i s drugim gustim umacima. 

11. Ogulite kivi bez muke - sa žlicom.

Samo izrežite kivi na pola, a zatim 'ugurajte' žlicu između kože i mesa kivija i kružnim pokretom uz kožu kivija odvojite meso. 

RECEPTI IZ CIJELE HRVATSKE Tajna savršenih krafni: Fine da ćete maškare 'tjerati štapom'

12. Isperite ruke u limunovom soku nakon rezanja ljutih paprika kako biste se riješili osjećaja pečenja. 

Ako ste ikada protrljali oči nakon rezanja ljutih paprika, znate koliko to može biti bolno. Da biste se riješili dugotrajnog osjećaja pečenja na rukama Ramsay predlaže ispiranje ruku u svježem limunovom soku nakon rezanja paprike. 

Noble dark chocolate on a wooden table in vintage style. MICHELINOV CHEF 'Doktor' za čokoladu: Najbolja je na 20°C, ne smije u hladnjak

13. Brzo ogulite cijelu glavu češnjaka razbijajući i tresući ga između dvije zdjele.

Lagano razbijte glavu češnjaka na dasci za rezanje, stavite ga u zdjelu, stavite drugu posudu na vrh ove u kojoj je češnjak i protresite 10 sekundi. Ljuskice će se same odvojiti od češnjaka, a sitne ostatke ćete lagano odstraniti rukom.

14. Voće će brzo dozreti ako ga stavite s bananom u papirnatu vrećicu. 

Marko Mrkonjić/Pixsell | Autor: Marko Mrkonjić/Pixsell Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

To pomaže koncentriranju etilenskog plina, što će zauzvrat pomoći bržem sazrijevanju plodova. Koristeći ovu metodu neki plodovi mogu sazreti u samo jednom danu.

SANJATE SEKS S NEKIME TKO NIJE VAŠ PARTNER? Ovo može biti uvrnutije nego što mislite

Komentari (11)
  • Čovjek je zbilja altruist, loše savjete ne čuva sebično nego ih dijeli šakom i kapom.

    20. 2. 2019,   09:16
  • Eee zivote kada englez daje instrukcije kuhanja

    20. 2. 2019,   09:46
  • Batak i zabatak ogulite kožu, i prokuhati u lagano kipučoj vodi 6 minuta tek onda pohati.

    20. 2. 2019,   10:02