Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Za mlađi izgled: Ricinus hrani kosu te ublažava akne i ožiljke

Za mlađi izgled: Ricinus hrani kosu te ublažava akne i ožiljke
1

Svestrano i moćno ricinusovo ulje bogato je ricinoleinskom kiselinom i odlično je za njegu suhe kože i kose, a pomaže i kod ublažavanja vidljivosti strija, ožiljaka, akni...

VIDEO

Ricinusovo ulje dobiva se hladnim prešanjem sjemenki ricinusa ili skočca (Ricinus communis L.), a biljka potječe iz istočne Afrike te uspijeva većinom u tropskom i umjereno tropskom podneblju. 

Ono što ricinusovo ulje čini toliko posebnim je vrlo rijetka ricinoleična kiselina - a ono je sadrži čak 90 posto. Vjeruje se da je baš zbog nje ricinusovo ulje toliko ljekovito. Ricinoleična kiselina se pokazala vrlo djelotvornom protiv gljivica, plijesni, virusa, parazita i bakterija.

U ovom salonu ženama farbaju kosu Nutellom, izgleda odlično
U ovom salonu ženama farbaju kosu Nutellom,  izgleda odlično

Ovo dragocjeno biljno ulje, osim za liječenje raznih bolesti i tegoba, najčešće se koristi u kozmetici, sapunima, uljima za masažu te proizvodima za kosu, nokte i trepavice, a u sastavu kozmetičkih pripravaka nalazimo ga pod nazivom “castor oil”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog svoje niske molekularne težine može duboko prodrijeti u kožu te je pogodno za sve tipove kože. Potiče i stvaranje kolagena i elastina, što umanjuje pojavu bora - to ga čini odličnim sredstvom za njegu zrelije kože. Ricinusovo ulje odlično je u borbi s prištićima i aknama, a pomaže koži i kod zarastanja ožiljaka.

Kod liječenja akni, pomoću blazinice utrljajte nekoliko kapi ulja na mjesto koje je upaljeno i ostavite preko noći. Ako se već odlučite kožu lica čistiti uljem, preporučuje se ricinusovo, koje neće začepiti pore nego će ih dubinski iščistiti, a idealno je miješati ga s nekim drugim, hidratantnijim uljima. Odlično njime možete ukloniti i maskaru te potaknuti rast trepavica. 

Fotolia

- Ricinusovo ulje potiče rast dlačica, pa je stoga idealno sredstvo za skidanje maskare. Sami možete napraviti mješavinu, odnosno odstranjivač maskare. Najbolje je pomiješati ricinusovo i bademovo ulje, koje se dodaje zbog velike gustoće ricinusova ulja - objašnjava fitoterapeutkinja Maja Žalac. 

Ricinusovo ulje, također, pomaže u održavanju vlažnosti vlasišta, što pak sprečava prebrzo odumiranje folikula te lomljenje kose. Osim antimikrobnog i antibakterijskog učinka koje ima, bogato je omega-6 masnim kiselinama, vitaminom E, proteinima i drugim hranjivim tvarima koje mogu doprinijeti obnovi kose i zadržavanju vlage unutar vlasi. 

Masaža toplim ricinusovim uljem odlična je za kosu jer stimulira folikule i potiče njezin rast. Blago zagrijte ricinusovo ulje, pa ga umasirajte u vlasište, a potom nanesite na cijelu kosu skroz do vrhova. Zamotajte plastičnom vrećicom da se zadrži toplina i još malo zagrijavajte kosu fenom kako bi tretman bio što učinkovitiji. ​Neka djeluje barem 15 minuta, pa operite kosu šamponom.

Pomaže i kod manjih porezotina, opeklina, abrazija, koristi se kao prevencija strija i protiv ekcema. Imate li problema s bradavicama, svake večeri ih masirajte 10-15 minuta ricinusovim uljem sve dok ne otpadnu.

Ulje nije skupo, no ne preporučuje se trudnicama

- Kao fitoterapeutkinja ipak najčešće ricinusovo ulje koristim kao dio krema protiv mioma, polipa i policističnih jajnika te za poticanje plodnosti. Tu dolazi do izražaja njegovo svojstvo poticanja cirkulacije i limfe, protuupalno i djelovanje na imunitet te izlučivanje toksina - govori Maja Žalac. 

Dodaje i da je ricinusovo ulje poznati lijek protiv zatvora. Preporučuje ga se piti navečer pomiješano sa sokom radi izbjegavanja neugodnog okusa. Preporučena je doza od pola do jedne žlice, a valja imati na umu da ga se u tom obliku ne smije uzimati dulje od tjedan dana. 

Izgled hrane govori za koji dio tijela je dobra - obratite pažnju
Izgled hrane govori za koji dio tijela je dobra - obratite pažnju

Pakung za poticanje rasta kose fizioterapeutkinje Maje Žalac

Za poticanje rasta kose, ricinusovo ulje sastavni je dio mojih krutih šampona, a svatko si može vrlo lako kod kuće pripremiti pakung za kosu, koji, uz to što potiče rast, ujedno djeluje protiv peruti. 

Pakung: žlica kokosova ulja, žlica ricinusova ulja, nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina te žličica praha koprive.
Primjena: Pakung umasirajte u vlasište, ostavite da djeluje 20-ak minuta te zatim operite šamponom.

Regenerator koji se ne ispire

Mješavinu ricinusova i sezamova ulja, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja ylang-ylanga, koristite za njegu vrhova kose. Kosu operite šamponom, a zatim na polusuhu kosu nanesite regenerator, koji ne ispirite.

Oblog za bolju cirkulaciju

Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. Sve što vam je potrebno su čista gaza, plastična traka, termofor i ručnik.

Uljem natopljenu gazu stavite na kritično mjesto, prekrijte trakom, na to stavite termofor, omotajte ručnikom i držite sat vremena. Postupak ponavljate toliko često koliko želite - kod ozbiljnijih tegoba preporučuje se staviti oblog četiri puta tjedno tijekom mjesec dana.

Mlijeko za suhu kožu i strije

Žlicu ricinusova ulja dodajte u 250 ml mlijeka za njegu tijela ili kreme, i tako ćete dobiti učinkovito sredstvo za njegu suhe kože te sprečavanje strija.

Kupka od ricinusova ulja

Napunite kadu vodom temperature 37 stupnjeva. Smočite se, a zatim po cijelom tijelu utrljajte ricinusovo ulje. Kupajte se 20-30 minuta i zatim dobro operite tijelo šamponom.

Pripazite da ne padnete u kadi. Ova kupka pomaže kod napetosti u mišićima, opušta, smanjuje ožiljke, pomaže u oporavku od bolesti i čini zglobove fleksibilnijima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara