Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Za mučninu na putovanju dobri su đumbir, grickalice i neka ulja

Za mučninu na putovanju dobri su đumbir, grickalice i neka ulja
1

Unutarnje uho osjeti kretanje na temelju promjena u tlaku i raspodjeli tekućine u uhu. Ako čitate dok se vozite, unutarnje uho osjeti pokret, ali nema vizualnog podražaja koji bi potvrdio to kretanje

VIDEO

Bez obzira jeste li u automobilu, na krstarenju brodom ili do svog odredišta letite avionom, smetnje koje možda osjećate u vožnji nemaju veze s prijevoznim sredstvom - ako patite od takozvane 'bolesti kretanja', simptomi će biti isti na na brodu, u autu, avionu ili u lunaparku na vlaku smrti.

Za 30 posto putnika smetnje u vožnji prilično su ozbiljne i uključuju mučninu, vrtoglavicu, jako znojenje i povraćanje, a široko prihvaćena teorija govori kako te tegobe nastaju zbog proturječnih poruka koje mozak prima od vida i unutrašnjeg uha, gdje je smješteno osjetilo za ravnotežu. No postoji nekoliko načina da si pomognete. 

Jedite đumbir

Može vam pomoći svježi ili sušeni đumbir u kapsulama ili u čaju. Stručnjaci kažu da je đumbir učinkoviti prirodni lijek za 'bolest kretanja' koja uključuje i morsku bolesti.


Nosite narukvicu protiv mučnine

Woman Sitting By the Window on An Airplane Feeling Sick

Ovakve narukvice mogu pomoći ukloniti mučninu kod putovanja.

- Narukvice mogu raditi pritisak ili slati mali električni naboj na zglob. Oba su se pristupa pokazala korisnima - kaže direktor Centra za integrativnu medicinu dr. Andrew Weil sa Sveučilišta u Arizoni.

On napominje i kako narukvice možda nisu učinkovite kao farmakološka sredstva, no dobra je strana što pružaju olakšanje bez neželjenih nuspojava (suha usta, pospanost).

Sjedite na prednjem sjedalu 

Kod većine je ljudi mučnina uzrokovana 'sukobom' u koji osjetila dolaze u pokretu, kaže dr. Weil i objašnjava:

- Unutarnje uho osjeti kretanje na temelju promjena u tlaku i raspodjeli tekućine u uhu. Ako npr. čitate dok se vozite, unutarnje uho osjeti pokret, ali nema vizualnog podražaja koji bi potvrdio to kretanje - pa mozak prima dva sukobljena signala što kod nekih uzrokuje nabrojane simptome.

Novinarka se uz pomoć sadnje drveća bori s rakom crijeva
Novinarka se uz pomoć sadnje drveća bori s rakom crijeva

On kaže da si možete pomoći tako da usmjerite pogled ravno pred sebe i gledate u horizont, s čim možete zavarati mozak da povjeruje kako se ipak ne krećete.

- Na prednjem sjedalu imate bolji pogled naprijed i sa strane - savjetuje.

Nikad ne putujte na prazan želudac

Na putovanje sa sobom nosite zdrave grickalice jer će prazan želudac samo pogoršati mučninu no nemojte se prejesti.

- Mučnina i povraćanje, simptomi povezani s bolesti kretanja, mogu se pogoršati s punim želucem - kaže dr. Weil i dodaje kako žvakaća guma isto smanjuje mučninu jer djeluje na unutarnje uho.

Isprobajte aromaterapiju

Mnogi tvrde da su im za ublažavanje simptoma pomogla esencijalna ulja, a premda je malo kliničkih podataka za to, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti poručuju:

- Poticanje raznih osjetila može vas odvratiti od toga da mislite na kretanje pa aromaterapija esencijalnim uljima poput đumbira, metvice ili lavande može ublažiti mučninu u automobilu, na moru i u zraku. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'