Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za muškarce: 5 simptoma zbog kojih biste trebali otići liječniku

Često je svrbež samo svrbež, a bol u mišićima samo to. No kad simptomi traju dugo ili počnete primjećivati ​​neke obrasce po kojima se javljaju, možda vam tijelo daje znak da se događa nešto ozbiljnije

Evo pet simptoma zbog kojih biste uvijek trebali posjetiti liječnika:

1. Promjena na koži koja ne prolazi

Možda ćete misliti da je samo bubuljica koja ne prolazi ili novi madež, ali nepravilnost na koži može biti karcinom bazalnih stanica, oblik raka kože koji pogađa muškarce i do dva puta češće nego žene, kaže dermatologinja dr. Whitney Bowe iz Mount Sinai Hospital u New Yorku. 

- Pratite vlasište, kapke, vrhove ušiju i leđa - pogotovo ako ste puno na otvorenom. Rak bazalnih stanica nema tendenciju brzog metastaziranja kao melanom, ali što duže odgađate uklanjanje, to problem postaje ozbiljniji - kaže dr. Bowe.

Foto: Thinkstock

2. Problemi s mokrenjem

Odjednom morate ustajati i više puta u noći da mokrite ili se osjećate kao trebate, a mlaz mokraće je slabiji ili je bolno mokriti.

Često je razlog za to povećana prostata, što nekad u životu osjeti čak polovica svih muškaraca. Neki će trebati lijekove za smanjivanje nelagode, a rjeđe će biti potrebna i operacija kako bi se spriječile komplikacije poput zastoja bubrega, kaže urolog dr. Ryan Berglund iz klinike Cleveland.

- Problemi s mokrenjem mogu upućivati i na druge probleme, poput dijabetesa ili, u rijetkim slučajevima, raka prostate - dodaje.

MOĆ KOMBINACIJE 'Jače u dvoje': Namirnice koje su zdravije u paru sa drugima

3. Problemi u spavaćoj sobi

Svaki muškarac koji iznenada osjeti probleme pri seksu, treba posjetiti liječnika, i to ne samo da dobije recept za Viagru, kaže dr. Berglund.

Nemojte pretpostavljati da ste premladi za erektilnu disfunkciju; ima ih oko četvrtina muškaraca u dobi od 40 godina i mlađi. Naravno, nekad se javlja zbog stresa i loših navika kao što su pušenje i pijenje alkohola, ali erektilna disfunkcija može biti i rani pokazatelj kardiovaskularnih problema.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

- Začepljene žile smanjuju dotok krvi u srce i niže, a rani pregled može pomoći da se otkrije uzrok i možda spriječe srčani ili moždani udar - dodaje.

4. Depresija

Muškarci često ne prikazuju jasno simptome depresije, a mogu biti i ljuti umjesto da se povuku i osjećaju tužno, kaže dr. Michael Addis, profesor psihologije na Sveučilištu Clark u Worcesteru. Također, manje je vjerojatno da će potražiti pomoć ili uzeti antidepresive.

POGLEDAJTE VIDEO (10 trikova za sreću):

- Niske razine vitamina B12 i D povezane su s depresijom, a kronična bol i bolesti (čak i dijabetes) također mogu biti povezani sa psihičkim stanjem - upozorava.

IZVUKLI SE IZ PAKLA Dok je on pokušavao prohodati, cura mu se borila s depresijom

5 Kašalj koji ne prestaje

Konstantan suhi kašalj koji traje četiri tjedna ili duže, ili česta promuklost mogu biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti -  (poznate i kao GERB), kaže gastroenterolog dr. Seth A. Gross, iz New Yorka.

Ako se tijekom godina ne provjeri, GERB može izazvati rak jednjaka, a stalni kašalj može signalizirati i astmu ili, mnogo rjeđe, rak pluća ili zatajenje srca, piše Prevention.

Komentari (3)
  • imam problem u spavacoj sobi.. zena me izluduje.. hrce glasno kao agregat.

    15. 8. 2019,   09:35
  • Ako pijete kakave teblete (diuretike), one mogu izazvati cesce mokrenje.... No frks, no panik!

    15. 8. 2019,   09:37