Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za naše marelice još je rano, a pitanje je hoće li ih uopće biti

Prodavači na tržnicama govore da su marelice iz Metkovića, Omiša, zadarskog zaleđa, Aljmaša, a kod nas i u dobrim godinama sazrijevaju krajem lipnja

Marelice su sa Sicilije, iz Italije. Naših još nema. Da ih ima, imali bi ih svi na placu. Tko vam kaže da su domaće, ne govori istinu, rekla je prodavačica na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka nakon što smo je pitali odakle su marelice. 

- Neki prodavači svašta pričaju samo kako bi bolje prodali, a tome su ponekad krivi i kupci. Ne smiju svemu vjerovati. Zar biste vjerovali da vam kažem da je ovo grožđe domaće? Jasno da ne kad ga kod nas još nema - dodala je prodavačica. 

Hoće li biti domaćih marelica, pitali smo stručnjaka. 

- Ove godine je u siječnju bilo pretoplo pa su marelice krenule, probudile se iz zimskog mirovanja. Potom je stigao sibirski ledeni zrak i pomrzle su. Ta hladnoća napravila je velike štete i marelica neće biti nigdje. Talijani su prošli još lošije od nas, velike su štete na breskvama, marelicama i nektarinama, pogotovo na ranijim sortama - rekao nam je Zlatan Kljaković Gašpić, diplomirani inženjer agronomije, koji se uzgojem voća i sadnica u okolici Zagreba bavi već 39 godina. 

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Marelica, kao i drugog voća, ima ranijih i kasnijih. Kasnijih, ako su zimi “odlučile dulje spavati”, nešto će možda ipak biti. 

- Kod mene nisu pomrzle sve marelice. To ovisi o mikroklimi. Tako je neki dan kod mene bio pljusak i puno kiše, a u susjednom selu nije bilo ni kapi - rekao nam je prodavač iz okolice Kašine koji nekoliko stabla marelice ima na obroncima Medvednice. Dodao je da će marelica imati za desetak dana. 

Na toj strani Medvednice marelica će nešto biti, a na suprotnoj, iznad Vrapča, ih nema.

- Lani i preklani marelica je bilo puno, a ove godine nema ni jedne - rekao je drugi uzgajivač.

Iako stručnjak kaže da kod nas nema marelica jer su promrzle, prodavači na trešnjevačkom placu u petak su rekli da imaju domaće.

Davor Javorović/Pixsell | Autor: Davor Javorović/Pixsell Foto: Davor Javorović/Pixsell

Nekoliko ih je reklo da su marelice koje prodaju iz Metkovića i za njih su tražili 12 ili 15 kuna. Prodavačica na jednom štandu rekla je da su iz Omiša, a druga da su iz zadarskog zaleđa te su tražile 16 kuna.

Najjeftinije marelice bile su 8 kuna, a prodavač je rekao da su iz Aljmaša. Talijanske sa Sicilije bile su 25 kuna, druge talijanske 12 te je, uz cijenu, pisalo i odakle su. Još su neki iskreno rekli odakle su marelice, za španjolske su tražili 10, a za makedonske 15 kuna. 

U petak su u Lidlu talijanske marelice bile 14,99 kuna. U Intersparu su grčke bile 11,99, a posudica od 500 grama talijanskih Bio 23,99. U Konzumu na Trešnjevci u petak ujutro nije bilo marelica, a popodne ni u Kauflandu u Novom Zagrebu.

Komentari (9)
  • Pravite se pametni a stabla u zivotu niste vidjeli.u neretvi marelica zavrsava za tjedan dana ,a ne da nije počela kao sta vi to kažete. To sto vam drzavljani nekih južnijih zemalja po štandivima prodaju uvoznu pod domaću,to zahvalite prvenstveno državnim službama i svojoj gluposti. Domace marelice nema mnogo ove godine i naravno da joj veleprodajna cijena nije ispod 12-13kn. Toliko o ovoj temi

    21. 6. 2018,   19:30
  • Ja u mom vrtu imam zrele marelice.

    21. 6. 2018,   19:44
  • Ove sa Sicilije su fine i Jeftine,njam njam

    21. 6. 2018,   18:48