Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za pet godina pit ćemo alkohol nakon kojeg nema mamurluka?

Molekula Alcosynth, glavni sastojak sintetskog alkohola, će na ljude djelovati tako da će se osjećati kao da su pijani, ali bez gubitka kontrole i bez mamurluka, i bez štetnih posljedica na jetru

Nakon nekoliko godina istraživanja, prof. David Nutt je objavio da će se za otprilike pet godina u barovima i prodavaonicama moći pronaći i sintetski alkohol nakon kojeg nema mamurluka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nutt, inače neuropsihijatar koji proučava djelovanje alkohola i droga na ljudski mozak, je prije radio kao savjetnik za vladu SAD-a, a otkaz je dobio jer je tvrdio da je 'alkohol daleko opasniji od bilo koje droge'. Njegov je sintetski alkohol već brendiran pod imenom Alcarelle, a još mora proći zakonske regulative prije nego se nađe na tržištu.

Molekula nazvana Alcosynth koja je glavni sastojak sintetskog alkohola, će na ljude djelovati tako da će se osjećati kao da su pijani, ali bez gubitka kontrole i mamurluka kao kod 'normalnog' pijanstva, a Nutt ističe i kako Alcosynth neće imati negativne posljedice za jetru, kao ni za druge organe. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- Najteže će biti ustanoviti koliko je molekula sigurna, a morat ćemo dokazati i da, za razliku od alkohola, uopće nije štetna - objasnio je za The Guardian prof. Nutt, koji je inače još kao student 1983. otkrio i 'protuotrov za alkohol', koji poništava njegovo djelovanje. Ipak, primjena mu je ostala ograničena, jer se otkrilo kako je preopasan kad ga čovjek uzme trijezan.

Foto: Dreamstime

- Poznato nam je gdje u mozgu alkohol ima loš, a gdje dobar utjecaj, kao i na koje receptore utječe, poput serotonina i dopamina - objasnio je, i dodao da će Alcarelle imati čep koji će olakšati kontroliranje uzimanja, a i djelovat će svega  45 minuta, nakon čega onaj tko ga se napio neće imati glavobolje, mučnine ili suha usta.

MENTALNO STANJE NACIJE Čak 250.000 Hrvata su ovisni o alkoholu, žene su depresivne

Analitičar iz Mintela Jonny Forsyth smatra da će takav proizvod privući mlade, osviještene ljude koji paze na zdravlje. On vjeruje da bi ovaj izum mogao dosta smanjiti broj mlađih alkoholičara, koji je zadnjih godina u porastu svugdje u svijetu.

Foto: 123RF

A kako bi svi mogli piti ono što su i navikli, plan je da proizvođači alkohola u svoja pića stave sastojak iz Alcarellea. Profesor Nutt i njegov poslovni partner David Orren očekuju da će izbacivanjem Alcarellea na tržište od ulagača sakupiti čak 20 milijuna funti.

- Svi znaju koliko je alkohol štetan, a da se kojim slučajem danas otkrio, bio bi zabranjen - kaže prof. Nutt.

Što god bude sa Alcarelleom, Nutt će mnogima ostati u sjećanju po izjavama iz 2009. prije otkaza, kad je govorio da je 'alkohol daleko štetniji od ecstasyja'. Godinu dana kasnije je u medicinskom časopisu The Lancet objavio i rad o tome kako je 'piće za društvo opasnije od heroina ili cracka', a vjeruje kako do 2050. godine alkohol više neće ni postojati.

Foto: Thinkstock

Inače, jedna od deset smrti kod ljudi u 40-ima je od neke bolesti jetre, uglavnom povezane s alkoholizmom. Godišnje od posljedica alkohola u Velikoj Britaniji umre 7700 ljudi, odnosno 88.000 u SAD-u. 

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle priznala zašto bježi iz palače, ne može više ovako 

Komentari (5)
  • Kakvo je to pijanstvo ako te poslije ne boli glava???

    28. 3. 2019,   15:10
  • nova vrsta alkohola

    28. 3. 2019,   17:33
  • Nene nikad ne boli glava kad pijem vino iz svoga vinograda !

    28. 3. 2019,   15:25