Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za raniji ulazak u menopauzu 'krivo' je redovito vježbanje

None Foto: Fotolia

Žene koje vježbaju oko 10 sati na tjedan imaju 17 posto veće šanse za raniji klimakterij naspram vršnjakinja, no manja izloženost estrogenu štiti ih od raka dojke

Zdrava prehrana i redovita tjelovježba ubrzavaju dolazak menopauze, otkriva desetogodišnja japanska studija provedena na 3000 žena. Tako žene koje vježbaju oko 10 sati na tjedan imaju 17 posto veće šanse da će ranije ući u menopauzu nego njihove vršnjakinje. 

Isto tako, žene koje najviše jedu polinezasićene masne kiseline iz ribe i biljnih ulja imaju 15 posto veću vjerojatnost za raniju menopauzu.

Pretpostavljaju da je razlog ranijeg klimakterija manja količina udjela masnog tkiva u tijelu žena koje vježbaju. Zbog toga su i manje izložene visokim razinama estrogena, što objašnjava raniji ulazak u menopauzu, ali i manji rizik od nastanka raka dojke, izjavili su znanstvenici za Fox.

Dok su prijašnje studije opovrgavale povezanost prehrane i stila života s vremenom menopauze, ova obuhvatna studija potvrđuje da je prosječno vrijeme za ulazak u klimakterij između 41. i 55. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!