Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva

Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva
1

U svoju prehranu, nakon detoksa, uvrstite svježe začine te često koristite limun. Neka vam svakodnevna navika postane i ispijanje tople vode prije nego doručkujete

VIDEO

U danima nakon detoksa vraćamo se uobičajenom ritmu prehrane, ali i nastavljamo s nekim novim namirnicama. 

Kao što nije preporučljivo naglo krenuti s reduciranim obrocima, niti vraćanje velikih količina hrane nakon dana čišćenja nije preporučljivo, a lakoća i polet koje ćete osjetiti mnogima su poticaj da izdrže, govori Senka Kušer-Mijić.
Nakon čišćenja osjetit ćete zdrave impulse koje tijelo daje, poput povratka istinske gladi. Prirodan znak zdravog apetita je glad i taj osjećaj ne treba potiskivati. Njime nam tijelo šalje jasne signale da smo potrošili zalihe.

- Pretrpavanje hranom donijelo je zaborav gladi i poruke koje tijelo nosi - ‘Ako sam gladan, daj mi goriva’. Vrlo često jedemo bez pravog osjećaja gladi i najčešće smo neprekidno siti i puni, pa samo u sebe ubacujuemo hranu. Uz to, postoji i suprotnost - zanemarivanje stanja gladi, koja se na kraju ugasi i organizam pati - objašnjava ayurvedska stručnjakinja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi se ujutro bude s osjećajem sitosti i punine, no to je znak da nam je organizam pretrpan još od prijašnjeg dana i da prbavlja to što smo unijeli. 

Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina
Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina

- Ako ujutro jedemo, a nismo gladni, samo ćemo tijelu dati dodatni teret koji mora probaviti i sagorjeti. Pustite da probavi ono što je uneseno, poštujte znakove i jednostavno, ako ne osjećate jutarnju glad, jedite manje ili uopće ne jedite dok stvarno ne ogladnite.

Detoksikacija će vam povratiti i osvijestiti taj praiskonski osjećaj gladi - kaže Senka Kušer-Mijić te nastavlja:

- Uspješna detoksikacija je i osjećaj lakoće i poleta često praćen emocijama koje nas preplavljuju. Možete osjećati ponos na svoju ustrajnost, pa ne krijte zadovoljstvo i prepustite se tom osjećaju ispunjenja - kaže naša sugovornica. Potaknuti promjenama nakon detoksa, možda ćete lakše usvajati nove navike. 

ZNAKOVI DOBROG DETOKSA:

Puni smo energije, nema osjećaja nadutosti
Imamo redovitu stolicu
Apetit je dobar
Koža je sjajna i glatka, a jezik ružičast i bez naslaga
Jasno mislimo i bolje vidim

Top 10: Navike koje treba zadržati nakon detoksa

Čaša tople vode

Prije doručka popijte čašu tople vode. Navika koja prati cijeli program detoksikacije, s nekoliko kapi limuna ili ne. Topla voda grije, čisti stijenke želuca, aktivira probavnu vatru i potiče probavu. 

Koristite limun

Pun je antibakterijskih i antiseptičkih svojstava. Limun potiče aktivnost želučanih sokova, ali i uzrokuje oslobađanje slobodnih radikala u tijelu. Začinite njime salatu ili ga iscijedite u toplu vodu. 

Zaboravite led i hladne napitke

Topli ili napitak sobne temperature najbolje djeluje na naš organizam, čak i ljeti. Hladna voda gasi probavnu vatru, pa za početak izbacite kockica leda iz hladnjaka. 

Ručajte oko podneva 

Iako ste zaposleni, jedite između 12 i 14 sati. Uvijek, pa i kad nemate kuhani obrok. Rad naše probavne vatre najjači je kad je sunce najsnažnije. Tad lakše izgaramo svu hranu. 

Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna
Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

Redovito čistite jezik 

Jezik je spojen s probavnim traktom. Njegovim čišćenjem pomažemo eliminaciji toksina iz tijela. Čišćenje je najbolje raditi ujutro. Protokol je opisan na stranici 42. 

Uvrstite začine u prehranu

Iz prehrane izbacite industrijske i umjetne začinske mješavine jer umjeto njih možete koristiti svježe - peršin, celer, đumbir, kadulju i brojne druge začine.  

Ne zaboravite na ghee

Ayurvedsko žuto zlato jedna je od rijetkih uljnih supstancija koju hvale zbog pozitivnog učinka. Svakodnevna žičica u jelo jedan je od prvih koraka u očuvanju zdravlja. 

Uljenje i samomasaža

Uljenje tijela i vlasišta te samomasaža revitalizirajući su postupci za kožu i cijelo tijelo. Ako nemate vremena svaki dan, primjenjujte ih u dane odmora i vikendom. 

Uvedite svojih pet minuta

Ako nemate vremena za slobodne aktivnosti, vježbu ili meditaciju, uvedite “mojih 5 minuta”. Sjedite mirno osluškujući disanje. Tako ćete stvorit naviku za uvođenje mira. 

Ayurvedske rasajane

Rasajane su supstancije koje djelju na hranjenje svih tkiva, potiču vitalnost i revitalizaciju te jačaju imunitet. To su biljke poput - Organic India Almaki, Ashwagandha, Brahmi, Tulsi, kaže Senka Kušer-Mijić. 

Pročitajte još i ovo:  Trebate li puniti mobitel cijelu noć?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara