Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za sat vremena otkriva uzroke proljeva i olakšava liječenje

None Foto: Dreamstime

Liječnici bolnice u Southamptonu razvili su brzi test stolice temeljem kojeg će za samo sat vremena znati uzrok proljeva te moći odrediti treba li pacijent odmah antibiotike i smještaj u izolaciji

Liječnici iz Sveučilišne bolnice u Southamptonu razvili su brzi test koji otkriva uzročnike proljeva u samo sat vremena. Prijenosni uređaj može se koristiti uz krevet pacijenta, a tako brza analiza stolice uvelike će pomoći u tome da se uzroci otkriju brzo, te brže donese odluka o tome treba li pacijent piti antibiotike i biti smješten u izolaciju, zbog mogućnosti da je u pitanju zarazna bolest, piše The Sun.   

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kako je kod standardnih laboratorijskih testova na nalaze potrebno čekati i nekoliko dana, ovo bi moglo značajno ubrzati dijagnostiku i donošenje odluka u liječenju, kažu liječnici. Tvrde da je pouzdanost rezultata vrlo slična onoj kod standardnih testova.

SAVJETI HRVATSKIH DOKTORA Haraju viroze s proljevom, spas je u mirovanju i čaju od mente

Dr. Tristan Clark, savjetnik za zarazne bolesti u toj bolnici kaže kako je kod pacijenata koji se jave s proljevom jako važno utvrditi njegov uzrok što prije, kako bi se pacijenti s infekcijom izolirali i smanjio rizik zaraze za druge.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U sadašnjim uvjetima, to se rješava tako da se pacijenti izoliraju za svaki slučaj dok ne dođu rezultati testova, što bolnicama u pojedinim situacijama kad se jave viroze stvara jako velike probleme zbog nedostatka smještajnih jedinica za izolaciju.

Dreamstime PRAVILA PREHRANE Savjeti pedijatra: Dječji proljevi brže prolaze uz povrće i meso

Također, pacijentima se odmah daje antibiotik, koji možda i nije potreban, čime se stvara rezistencija. Zbog toga bi novi, brzi test uzročnika proljeva, mogao predstavljati veliki napredak u liječenju tih pacijenata.      

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentiraj, znaš da želiš!