Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za svaki slučaj: Nikad ne idite na godišnji odmor bez apoteke

Za svaki slučaj ponesite pribor za prvu pomoć, lijekove protiv mučnine, temperature, bolova, proljeva i zatvora, a kronični bolesnici ne smiju na put zaboraviti ponijeti redovnu terapiju

Većinu lijekova za hitne slučajeve na putu možemo lako nabaviti. Ali dobro je ponijeti ono osnovno, jer se ozljede ili zubobolja dogode najčešće u večernjim satima, kad ljekarna ne radi, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoaromaterapeutkinja. 

8172565 | Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

- Kronični bolesnici svakako na put ne smiju zaboraviti ponijeti redovnu terapiju. Ljeti zbog velikih vrućina češće se javljaju glavobolje te crijevne viroze koje prati temperatura. Zato je dobro imati digitalni toplomjer i neki lijek na bazi paracetamola koji snižava temperaturu i pomaže protiv bolova. Bit će koristan i ako provodite aktivan odmor protiv bolova u mišićima. Svakako ponesite nešto protiv mučnine, odnosno tablete koje zaustavljaju proljev, primjerice medicinski ugljen, kao i nešto protiv zatvora - savjetuje Pokupec. 

POREMEĆENI IMUNOLOŠKI SUSTAV 13 najčešćih ranih znakova da patite od autoimune bolesti

Za manje posjekline dobro je imati paket flastera, hidrogen za dezinfekciju i antibiotsku mast koja će pomoći i kod uboda insekata. Za saniranje rana potrebni su igla i konac, škare, jedan široki zavoj te nekoliko sterilnih gaza.

- U putnoj torbici ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom, za zaštitu od sunca, te neko sredstvo koje može pomoći ako ipak izgorite. Dobar izbor je gel aloe vere ili vrećica sode bikarbone za kupku ili obloge. To će vam pomoći kod opeklina - podsjeća. 

Foto: Getty Images

Treba misliti o lijekovima ovisno o tegobama s kojima se netko od putnika često susreće kao što je sirup za kašalj za djecu, antihistaminik za alergije, kapi za oči ako često imate problema s konjunktivitisom.

- Prije pakiranja provjerite rok trajanja i nemojte ih pospremati u torbicu bez originalne ambalaže, kako ih ne biste pomiješali. Odvojite lijekove koje samo vi koristite kao terapiju od ostalih - savjetuje.

ČUDOTVORNE VRSTE HRANE Top 50 namirnica budućnosti: Uz njih živite zdravije i dulje

Kod dalekih putovanja korisno je imati putno osiguranje te privatni recept ili popis lijekova iz redovne terapije s generičkim nazivima kako bi ih izdali u stranoj ljekarni. Za Hrvatsku, imajte kontakt osobnog liječnika kako bi vam mogao prepisati recept. 

Komentari (13)
  • Postoje stvari koje treba uzet sa sobom na godisnji ali bemu misa, ne treba pravit drame oko toga. Naravno da svako za sebe zna koje lijekove treba uzet a vjerovatno ih uzme.

    3. 7. 2019,   08:14
  • Zar se kod nas ne kaže ljekarna???

    3. 7. 2019,   09:59
  • "Za saniranje rana potrebni su igla i konac, škare, jedan široki zavoj te nekoliko sterilnih gaza" - netko je previše gledao Ramba. Ako dođe do toga da je potrebno šivanje, onda trebaš imati zavoj i sterilnu gazu, poviti ranu i pravac najbliža Hitna. Tko će to sam sebi šivati ranu, da ga vidim. Što sve neću pročitati ovdje

    3. 7. 2019,   16:02