Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Za svaki slučaj: Prvi mjesec uz pilulu koristite i prezervative

Za svaki slučaj: Prvi mjesec uz pilulu koristite i prezervative
1

Ne preporučuju se ženama s poremećajem zgrušavanja krvi, pušačicama, onima koje imaju dijabetes te dojiljama u prvih šest mjeseci nakon porođaja, govori dr. Gordan Crvenković iz ordinacije GynNova

VIDEO

Jedna od najpoznatijih metoda kontracepcije, koja je na tržište stigla davne 1960. godine, i danas izaziva mnoštvo pitanja. Na njih nam je odgovorio ginekolog Gordan Crvenković iz ordinacije GynNova. 

- Pilule se najčešće počinju uzimati prvi dan menstruacijskog ciklusa. Preporuka je uzimati ih otprilike u isto doba dana, ne uzimati ih natašte nego prije spavanja ili poslije ručka. Ovisno o vrsti, uzimaju se ili 21 dan (nakon čega slijedi pauza od sedam dana) ili 28 dana bez prekida - objašnjava zagrebački ginekolog i dodaje da, ako se preskoči s uzimanjem jedne pilule, idući se dan mogu uzeti dvije pa se trećeg dana nastavlja uzimati po jedna. 

- No, čak i jedna propuštena pilula povećava rizik trudnoće, pa je uzmite što prije. Ako se s uzimanjem pilule zakasni više od šest sati, postoji opasnost od neželjene trudnoće, računamo da je zaštita smanjena i treba koristiti dodatnu zaštitu sljedeća dva tjedna - kaže dr. Crvenković. A kad još treba uz pilulu koristiti dodatnu zaštitu? 

- Preporuka je da se prvih mjesec uzimanja koristi i drugo kontracepcijsko sredstvo (prezervativ), osobito u plodne dane. Od idućeg mjeseca ne treba više koristiti dodatno kontracepcijsko sredstvo - kaže dr. Crvenković. 

Iako je prvenstveno namijenjena za zaštitu od neželjene trudnoće, ova pilula uspostavlja balans hormona te liječi akne, kao i policistične jajnike. Ipak, kod žena koje uzimaju pilule postoji blago povećan rizik za razvoj raka dojke

- Veći rizik je kod žena (iznad 35. godine) i kod onih koje ih uzimaju dulje od 10 godina, te kod onih s opterećenom obiteljskom anamnezom. Ali ukupno je rizik vrlo blago povišen (1:7680 slučajeva) - kaže dr. Crvenković. 

Kontracepcijske pilule ne smiju se uzimati s lijekovima - rifampicinom (antibiotik u liječenju tuberkuloze), antiepilepticima te antiretroviralnim lijekovima (koji se koriste u liječenju HIV-a). 

- Ne preporučuju se ženama s poremećajem zgrušavanja krvi, pušačicama (osobito starijim od 35. godina), pretilim ženama (s BMI >35), ženama koje imaju šećernu bolest, onima koje pate od migrena, s neliječenim visokim tlakom, nepokretnim ženama, a ne smiju ih uzimati ni dojilje barem šest tjedana od porođaja - kaže ginekolog. 

Pijenje antibebi pilula svaki dan Britancima je novost, nama ne
Pijenje antibebi pilula svaki dan Britancima je novost, nama ne

Pilule ne debljaju, ne izazivaju pojačanu dlakavost, ali ne štite ni od spolno prenosivih bolesti. Moguće nuspojave u prvih nekoliko mjeseci korištenja su osjetljivost dojki, mučnina, kratka i slaba krvarenja, pojačan apetit i dobivanje 1-2 kilograma, blaže promjene raspoloženja i blaža depresija te smanjen libido, no treba zapamtiti da su nuspojave prolazne i nestaju za 2-3 mjeseca. U protivnom se može prijeći na neki drugi kontraceptiv.

Do pet posto njih ostat će trudne 

Žene koje (učestalo) zaboravljaju piti pilule ostaju trudne u oko 2-5 posto slučajeva, pa je tolika i šansa za trudnoću. Ako ih uzimaju savršeno, 1-3 od 1000 žena ostat će trudna u godinu dana uzimanja, kaže Crvenković.

Nuspojave koje se ne smiju ignorirati

Liječniku se javite u slučaju: 

- jakog bola u trbuhu koji ne prestaje, 

- bola u prsima, 

- hvatanja zraka ili kašljanja krvi, 

- jake glavobolje 

- bolova u nozi praćenih oteknućem koje se ne povlači, napominje ginekolog Crvenković. 

JEZIVA ISTINITA PRIČA IZA POPULARNOG FILMA: 'Obitelj je u kući strave proživljavala pakao, u pet ujutro budio bi ih miris leševa'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak