Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za svako mjesto u vrtu postoji prikladna sorta lijepih perunika

Perunike su pogodne za obrube gredica, kamenjare, šumske vrtove, obale, močvarne vrtove i posude. Sade se i u kombinaciji s trajnicama kako bi one popunile prazninu kad perunike ocvatu

Ovisno o sorti, perunike se mogu prilagoditi svim tipovima tla, od suhog do močvarnog. Mnogi vrtlari najljepšima smatraju raskošne bradate perunike (Iris pallada). Ove perunike imaju “brade”, koje se sastoje od brojnih dlačica koje se nalaze duž središta obješene latice.

LIJEPE I KORISNE Biljke koje trebate držati u kući - da biste privukli sreću u dom

Ovo predivno cvijeće tradicionalno se uzgaja u našim vrtovima, ovisno o sorti naraste 20-100 cm u visinu. Cvate tijekom svibnja i lipnja, a cvjetovi se mogu pronaći u gotovo svim bojama osim crvene. Niske sorte sade se na razmak od 15 cm, a visoke do 50 cm. Ne smije se saditi preduboko (8-10 cm bit će dovoljno) ili u sjenu jer je bradatim perunikama potrebna toplina sunčevih zraka.

Gardening | Autor: Alexander Raths Foto: Alexander Raths

Bradate perunike uspijevaju u bogatom, dobro ocjeditom tlu, po mogućnosti blago lužnatom. Preporučuje se uklanjanje ocvalih cvjetova kako se biljka ne bi nepotrebno iscrpljivala stvaranjem plodova. Perunike su pogodne za obrube gredica, kamenjare, šumske vrtove, obale, močvarne vrtove i posude. Sade se na gredici u kombinaciji s trajnicama kako bi one popunile prazninu kad perunike ocvatu.

Archangelica in the forest ZDRAVLJE IZ BILJAKA Anđelika pomaže kod reume i kašlja, a divna je i u umacima

Močvarne perunike su, uz lopoče, kraljice svih vodenih vrtova. Obilan izbor vrsta i kultivara iz gotovo cijelog svijeta omogućava stvaranje prizora u kojima možemo uživati cijelog proljeća. Bogatstvo boja cvijeta, razne visine vrsta, boje i teksture lišća unose dinamiku u nasade bilja na obalama jezera, potoka i u močvarama.

Unose šarenilo i razbijaju zelenu monotoniju drugog močvarnog bilja. Sve vrste močvarnih perunika treba saditi na mjesta koja su najmanje šest sati na dan izložena sunčevoj svjetlosti.

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica skinula se za novine

Komentari (1)
  • Posadiš jednu i za par godina ih imaš po cijelom vrtu ili dvorištu...

    26. 5. 2019,   08:48