Obavijesti

Lifestyle

Komentari 83

Za tanak struk: Od ove hrane salo na trbuhu će vam nestati

Za tanak struk: Od ove hrane salo na trbuhu će vam nestati
1

U borbi s kilogramima hranu ne treba gledati kao neprijatelja jer su mnoge namirnice bogate dobrim mastima, koje potiču mršavljenje i podupiru cjelokupno zdravlje

VIDEO

U borbi s kilogramima hranu ne treba gledati kao neprijatelja jer su mnoge namirnice bogate dobrim mastima, koje potiču mršavljenje i podupiru cjelokupno zdravlje. Omega-3 masne kiseline iz ribe i konjugirana masna kiselina iz mliječnih proizvoda i mesa najbolji su sastojci za gubitak masnih naslaga, otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

- Riblje ulje i CLA (konjugirana linolna kiselina), stimuliraju izgaranje kalorija tako što povećavaju aktivnost razdvajanja proteinskih gena. Jednostavnije rečeno, razdvajanje proteina vodi do izgaranja viška kalorija podizanjem tjelesne temperature. Zato  vas ‘zdrave’ masti ne čine pretilima nego vas potiču na gubljenje istih - pojašnjava Marić Bulat.

Dodaje da riblje ulje i CLA možemo dobiti iz ribe, mesa divlje peradi, mesa životinja na ispaši i svih mliječnih proizvoda. Nutricionistica savjetuje da i međuobroke obogaćujete ribljim uljem kad god je to moguće. Među supernamirnicama koje će vam pomoći izgubiti višak kilograma nalazi se i maslinovo ulje. 

- Ovo ulje produljuje osjećaj sitosti. Postoje pretpostavke da maslinovo ulje i limun zajedno pomažu u borbi sa suvišnim kilogramima, ali ova se kombinacija češće preporučuje u slučajevima masne jetre. Međutim, ako želite smršavjeti, maslinovim uljem začinite salatu, a za ostala jela koristite hladno prešano maslinovo ulje i sok od limuna - kaže Marić Bulat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A kad vas uhvati velika želja za hranom ili se u kasne noćne sate zaputite prema hladnjaku, radije se odlučite za egzotični avokado. On je bogat mastima, ali će vam pomoći da potrošite pohranjene masti upravo visokim udjelom dobrih masti. 

Fotolia

- Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon obroka koji sadrži avokado brzo se javlja dugotrajan osjećaj sitosti, pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom - tvrdi nutricionistica i preporučuje da u jelovnik uvrstite i chia sjemenke, ali i losos, koji su odličan izvor dobrih masnoća. Ako se ne možete odlučiti što vam je draže - 15 grama chia sjemenki sadrži istu količinu omega-3 masnih kiselina kao i 250 grama lososa.

  • Chia sjemenke Bogate su proteinima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, pa su idealan izbor kod mršavljenja, a pružit će i energiju. U jogurt ubacite dvije žličice sjemenki, pustite da stoje 10 minuta i uživajte. 
  • Čokolada Bitno je napomenuti da je riječ o tamnoj čokoladi, koja baš kao i avokado može spriječiti napadaje gladi i produljiti osjećaj sitosti. Istraživanja pokazuju da je najkorisnije pojesti dvije kockice čokolade oko dva sata prije glavnog obroka. Tako neće doći do prejedanja. 
  • Maslinovo ulje Maslinovo ulje pruža dugotrajan osjećaj sitosti, a osim toga može usporiti razvoj dijabetesa tipa 2, osteoporoze, depresije i srčanog udara. Maslinovo ulje pristaje uz svaku salatu, no najbolji način je da ga uvrstite u svako jelo i promjene će biti brzo vidljive. 
  • Avokado Moćno tropsko voće pomoći će da potrošite nakupljene masti, a osigurava i dugotrajan osjećaj sitosti. Avokado je najbolje pripremiti u raznim salatama ili kao hladni namaz, a ukusan je i kao samostalan obrok.
  • Lanene sjemenke Osim što su sjajan izvor omega-3 masnih kiselina, poboljšavaju rad probave te ublažavaju simptome menopauze. Možemo ih  dodavati u peciva, žitarice, smoothieje, jogurt ili svježi sir - izbor je šarolik. 
  • Kokosovo ulje Pomoći će da osnažite imunitet i organizam, a dosadne naslage na trbuhu brzo će nestati ako ga uvrstite na svoj jelovnik. Koristite ga za prženje, a od njega možete raditi razne namaze ili ga dodavati u smoothieje. 
  • Bademi Ne postoji bolji izbor za međuobrok od šake badema. Odličan su izvor proteina, daju nam potrebnu energiju i ubrzavaju metabolizam. Za najbolji početak dana u blenderu izmiksajte jednu bananu, šaku badema, malo mlijeka i žličicu meda. 
  • Losos Jedna je od najzdravijih riba, a samo 100 g sadrži 200 kalorija, što je dovoljno da se stvori osjećaj sitosti na duge staze. Spojite dvije super namirnice u jednu moćnu salatu - kombinacija lososa i avokada pružit će vam dvostruku snagu.
  • Jogurt Sjajan je izvor proteina, kalcija i vitamina B12. Svaki dan jedite porciju nemasnog jogurta i salo na trbuhu brže će nestati. Napravite svoj napitak - u jogurt dodajte chia sjemenke, bobičasto voće i dobili ste super moćan domaći jogurt. 
  • Kikiriki Maslac od kikirikija pokazao se kao vrlo učinkovit međuobrok jer stvara osjećaj sitosti i podiže razinu energije. Dodajte ga u zdrave smoothieje ili njime premažite tost. Može se jesti i samostalno, kao međuobrok.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...