Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zabranila sam djeci sve ekrane, kći sada dramatično bolje čita

None Foto: Facebook

Blogerica iz Kalifornije stavila je svojih petero djece na 'tehnološki detoks' od 30 dana. Tako im je htjela povećati kreativnost, a rezultati su je oduševili

Molly DeFrank ima petero djece mlađe od 10 godina i u jednom trenutku počela je gubiti kontrolu nad njima. Tada je odlučila da nešto mora promijeniti.

Na Facebooku je objavila fotografiju svoje djece kako leže u krevetu i čitaju knjige te otkrila svoju 'tajnu'.

- Ovo nije namještena fotografija. Prije nekoliko mjeseci maknuli smo sve ekrane iz života naše djece. Zašto? Zato što su se moja dječica počela ponašati kao demoni, a mama se nije htjela tako igrati - napisala je uz objavu.

We did not stage this photo. Months ago we removed screen time from our kids. Why? Because my precious babies were...

Objavljuje Molly DeFrankČetvrtak, 7. studenoga 2019.

Otkrila je i da je njezina kći dramatično napredovala u čitanju od početka zabrane.

PROBLEME NOSIMO KUĆI Toksično radno mjesto mame utječe na djecu na četiri načina

- Dopuštali smo im sat vremena ekrana na dan, ali svejedno nam se činilo da im je to gušilo kreativnost, bili su mrzovoljni i stalno su se svađali i zanovijetali. Nisam to mogla tolerirati. Stoga smo doslovno sasvim zabranili sve ekrane. Burno su protestirali otprilike minutu, a onda smo svi normalno nastavili sa životom. Nisam mogla vjerovati kako je bilo lagano. Ozbiljno, bilo je kao da sam dobila svoju djecu natrag - ispričala je.

Objasnila je kako su joj tada djeca od ovisnika o ekranu postala kooperativna, kreativna te su čak osnovali svoju 'školu' u kojoj su se međusobno učili.

Foto: Facebook

- Naravno, tehnologija može biti korisna kada ju se pravilno koristi, ali nakon što sam napravila kratku procjenu ponašanja svoje djece, shvatila sam da trebamo sasvim promijeniti naš način korištenja tehnologije. Nakon nekoliko tjedana 'tehnološkog detoksa' djeca su došla u našu sobu i vidjela mene i supruga kako čitamo knjige u krevetu. Tada je svatko od njih uzeo svoju knjigu i pridružili su nam se. Sada u restorane nose knjige koje mogu čitati ako im bude dosadno, umjesto iPadova za koje su se prije tukli. Moja kći je čak počela i dramatično bolje čitati u malo više od pola godine. To što smo mi napravili mogu uistinu preporučiti svakome - zaključila je.

ZA PRSTE POLIZATI Najbolji burek: U Zagrebu na Dolac, u Splitu se ide kod Litre

Njezina objava naišla je na mnoge pohvale roditelja, a ona je tada otkrila i kako točno izgleda njezin 'tehnološki detoks' u pet koraka.

'Tehnološki detoks'

 1. Sasvim ukinite ekrane na mjesec dana - bez pregovaranja.
 2. Otiđite u knjižnicu i posudite knjige koje zanimaju vašu djecu.
 3. Napravite popis igara i zadataka koji ne uključuju ekrane. To može biti crtanje, kućanski poslovi, penjanje na drvo...
 4. Gledajte i učite. Dok ih gledate, shvatite što vaša djeca vole raditi i u čemu uživaju i onda potencirajte takve aktivnosti.
 5. Napravite dugoročni plan. Odlučite koliko ćete im tjedno dopuštati ekrana nakon što prođe mjesec potpune zabrane.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (11)
 • Ako je ovo istina- postujem - treba snage s klincima danas to provesti u djelo! I ne, nece nista propustiti, naucit ce procesuirati informacije koje zahtijevaju paznju duze od 30sek i jos se i krecu vani fizicki..izniman potez u danasnje vrijeme👍

  12. 11. 2019,   20:18
 • Svaka joj čast 👍🏻

  12. 11. 2019,   20:08
 • Da ih je pustila još 5 godina, a onda uzela ekrane, bojim se da bi završila na groblju. Ovo danas je sve bolesnije, ne vide svijet oko sebe, ne vide druge ljude, samo nos u mobitel. Bravo mama, počela si na vrijeme.

  12. 11. 2019,   21:50