Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zabranjena hrana: Nutricionisti otkrili što nikada ne bi pojeli

None Foto: Dreamstime

Tri poznate nutricionistice objasnile su nam zašto određenu hranu ili namirnice nikad ne bi kušale i zašto. Kažu kako salata može biti kontaminirana bakterijama, a kikiriki maslac jako mastan

Nutricionisti pomažu ljudima u odabiru kvalitetnih namirnica, odgajaju ih u prehrambenom smislu i upozoravaju na opasnosti koje nam prijete u hrani. No što oni nikad ne bi pojeli?

POGLEDAJTE VIDEO:

Razgovarali smo s tri poznate nutricionistice koje su nam objasnile zašto određenu hranu ili namirnice nikad ne bi kušale. Tako dipl. ing. prof. Ivana Purić kaže kako joj je na prvome mjestu liste zabranjenih namirnica bijeli kruh.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Pekarske proizvode rijetko jedem jer su puni soli i sadrže vrlo velike količine, a ne sadrže vlakna. Vrlo rijetko pijem alkohol te izbjegavam hranu koja je energetska bomba. U samo jednoj žlici kikiriki maslaca unesete kalorija koliko je u jednom punom obroku - kazala je prof. Purić dodajući kako izbjegava i hranu iz fast fooda zato što nema naviku ondje jesti i ne odgovara joj takav tip prehrane.

- Gazirana pića ne pijem jer su puna šećera. Kolu popijem iznimno, možda jednu čašu na godinu. U toj jednoj čaši je oko 28 grama šećera. Ne pijem instant napitke obogaćene vitaminima. To je samo šećer, a vitamini koji odaju dojam da je riječ o zdravom piću su oni koji se ne apsorbiraju u organizmu, tako da su bezvrijedni - zaključila je.

Foto: Privatna arhiva/pixsell

Voditeljica Centra za nutricionizam, Diana Gluhak, mag. nutr., nikad ne jede jagode jer je na njih alergična.

- Iz kuhinja na javnim mjestima izbjegavam jesti zelenu salatu. To je rizična namirnica koja je često kontaminirana raznim bakterijama. Radije biram ukiseljene salate ili jednostavno uzimam više povrća kao prilog jer je termički obrađeno - kazala je dodajući kako su na njezinoj listi zabranjenih i namirnice iz fast food restorana te gazirana pića.

Foto: Dreamstime

- Osim što sadrže prekomjerne količine jednostavnih šećera i trans masnih kiselina, iznimno su kalorični, a sadrže male količine hranjivih tvari. To znači da gorimo “na suho”, a da ne spominjem da mi nisu ugodna mirisa. Jedino kad bih pojela fast food je na putovanju u daleku zemlju, gdje ne prepoznajem lokalnu hranu, jer fast food restorani pogotovo globalni lanci, imaju vrlo visoke higijenske standarde i mogu biti sigurniji izbor nego lokalna hrana - pojasnila je.

Ističe i kako su kokice iz mikrovalne također vrlo opasna namirnica koju nikad ne konzumira.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

- Pečenjem kokica u vrećicama iz mikrovalne nastaju spojevi koji nisu poželjni za ljudsko zdravlje, a često su prethodno zasoljene ili sadrže topljene zamjene za sir. Kokice napravim na starinski način, u loncu na malo svinjske masti. I na kraju, hladetina i fileki. Nema nekog posebnog razloga zašto ih ne jedem, osim zato što to zaista ne volim. I mi nutricionisti smo ljudi, ima stvari koje ne volimo jesti - nasmijala se. Njezina kolegica, dipl.ing. nutricionistica i aromaterapeutkinja Nina Ivičić izdvojila je hrenovke kao hranu kojoj ne prilazi.

Foto: Dreamstime

- Sadrže štetne aditive i otpatke mesne industrije. Na drugom su mjestu gumeni bomboni jer sadrže štetne boje i ostale aditive, a zatim na mojem tanjuru nećete pronaći ni jetrica. Bilo da je riječ o pilećim, telećim ili jetricama bilo koje druge industrijski uzgojene životinje. Sadrže toksine i aditive, hormone i antibiotike - ističe Ivičić. Kazala je i kako se kora citrusnog voća koje kupujemo u trgovinama tretira pesticidima, pa je ne bi kušala, a zaključuje i kako se na listi opasnih namirnica koje ne želi u svojoj blizini nalaze i one s aspartamom - sladilom koje je potencijalni karcinogen.

Kola

 U samo jednoj čaši ovog napitka, kažu sugovornici, nalazi se 28 grama šećera.     

Jetrica

Fried chicken liver with onions and herbs. Top view | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Iznutrice industrijski uzgojenih životinja pune su toksina, antibiotika i drugih štetnih spojeva. Jetra je glavni pročistač tijela i u njoj ostaju toksini.

Kokice

Young cute woman eating popcorn | Autor: Vadym Drobot Foto: Vadym Drobot

Kokice su zdrava grickalica, ali samo ako nisu iz mikrovalne pećnice. Kokice iz mikrovalne sadrže opasne spojeve i pune su soli. 

Bijeli kruh

Foto: Shutterstock

Pekarski proizvodi sadrže puno soli, a siromašni su vlaknima, pa ih nutricionisti ne preporučuju. 

Gumeni bomboni

Foto: Dreamstime

Boje, arome i aditivi koji su štetni za zdravlje nalaze se u gumenim bombonima. 

Zelena salata

Foto: 123RF

- Iz kuhinja na javnim mjestima izbjegavam jesti zelenu salatu. To je rizična namirnica koja je često kontaminirana bakterijama - mag. nutr. Diana Gluhak pažljivo bira što jesti. 

Kikiriki maslac

- Izbjegavam hranu koja je energetska bomba. U samo jednoj žlici maslaca od kikirikija unesete kalorija koliko je u jednom punom obroku - prof. Iva Purić savjetuje kako izbjeći višak kalorija. 

Foto: Dreamstime

Kora citrusa

- Kora citrusnog voća koje kupujemo u trgovinama tretirana je pesticidima, pa je nikad ne bih kušala - dipl. ing. Nina Ivičić oprezna je kad je riječ o kori citrusa.            

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica osvanua gola u novinama

Komentari (25)
  • Samo nek nutricionisti baljezgaju i dalje. Prije se je zivjelo na domacoj hrani, domacoj svinjskoj masti, jelo se je sve sto je raslo po vrtu i njivi ljudi su dozivjeli 80 i kusur god bez neke ozbiljnije bolestine, a sada od ovih trgovackih lanaca koji prodaju sve i svasta upitnog uzgoja i kvalitete ljudi ako dozive 50-60god su sretni.

    27. 5. 2019,   13:40
  • Ma najbolje meso u meso!!

    27. 5. 2019,   13:42
  • Ionako ne bumo za sjeme ostali.. 🤣 Hrana je zagađena sva., putem vode zraka i zemlje.. Nemamo veliki izbor.. 😒

    27. 5. 2019,   14:01