Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Začeće može otežavati visok kolesterol kod oba partnera

None Foto: Dreamstime

Kolesterol ne mora nužno biti povezan s debljinom, čak većina žena nije imala višak kilograma ali su imale visok kolesterol. Ukoliko ga samo muškarac ima, začeće će biti lakše

Ženama s visokim kolesterolom treba više vremena da ostanu trudne, a još će teže začeti ako i partner ima isti problem.
Poznato je da je visoki kolesterol loš za srce, ali da bi mogao biti odgovoran i za smanjenu plodnost para pokazalo je nedavno istraživanje. Znanstvenici iz ustanove za zdravstvena istraživanja američke vlade savjetuju onima koji žele zasnovati obitelj da prvo naprave test razine kolesterola.

U istraživanju su pratili 401 par koji je pokušavao dobiti dijete. Niti jedan par nije znao ima li problem s neplodnošću te su sve žene imale između 18 i 44 godine. Nakon godine dana 347 žena je zatrudnjelo, a 54 nije. Krvni uzorci koje su uzeli na početku studije pokazali su jasnu poveznicu između povišenog kolesterola i plodnosti.

- Dugo znamo da visok kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti. Iz naših podataka čini se da visoka razina kolesterola ne povećava samo rizik od kardiovaskularnih bolesti, nego može smanjiti šanse para začeti dijete - kaže dr. Enrique Schisterman.

Iako se kolesterol veže uz debljinu, ovo je istraživanje pokazalo da to ne mora nužno biti tako. Naime, većina žena nije imala višak kilograma, ali su imale problema s kolesterolom u krvi. Istraživanje je također pokazalo da kombinacija u kojoj žena pati od visoke razine kolesterola, a muškarac ne, ipak zahtijeva više vremena za začeće. No kad muškarac ima visok kolesterol, a žena ne, do začeća dolazi sasvim normalno. 

Komentari (16)
  • Stop cenzuri na portalu!! Stop kartoniranju bez razloga! Bojkotirajte komentiranje i čitanje!! Neka vida da oni ovise o nama a ne mi njima! Sloboda govora nije sloboda ako nije apsolutna! Dali je zatvorenik u zatvoru slobodan ako je njegova ćelija otkljućana!??! Bojkot otvaranja i komentiranja cica i guzica!

    4. 8. 2017,   12:35
  • ..Ima mnogo slučajeva da su parovi živjeli bez djece dugo godina,nisu ih mogli imat uprkos svim ispitivanjima i nalazima da je i kod jednog i kod drugog sve u redu..kad su se razveli pa probali s drugim partnerom,i jedno i drugo iz cuga dobili bebu!!!..

    4. 8. 2017,   12:30