Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Začini žarkih boja i jakih mirisa štite od raka, upala, bolova...

Začini žarkih boja i jakih mirisa štite od raka, upala, bolova...
1

Pola žličice začina na dan pomoći će kod prehlada, problema s probavom, psorijaze, čak i alergije, pri čemu njihovi aktivni sastojci umiruju bol i upale

VIDEO

Hrana intenzivne boje, okusa i mirisa najčešće sadrži mnogo bioaktivnih sastojaka koji u tijelu mogu imati brojna pozitivna, odnosno ljekovita  svojstva - antikarcinogeno, protuupalno, antimikrobno i analgetsko, na primjer. Ovakav opis se najbolje slaže sa začinima, jer upravo kod njih navedena svojstva su najintenzivnija, kaže Dana Mrvić, nutricionistica iz savjetovališta Nutricionist d.o.o. iz Splita.

- Pritom prehrana kod raznih vrsta bolesti može imati utjecaj u tri faze: kod blažih poremećaja, poput lagano povišenih vrijednosti kolesterola, glukoze, ili tlaka, pravilnom prehranom i promjenama u nekim životnim navikama - poput fizičke aktivnosti i pušenja - ti poremećaji mogu potpuno nestati.

Ako se poremećaj razvije u bolest i nužna je liječnička intervencija, prehrana je dio kompleksnijeg sustava liječenja, u kombinaciji s lijekovima ili operacijom. A nakon što je bolest izliječena ili stabilizirana, prehrana pomaže u održavanju zdravlja i prevenciji ponovnog nastanka bolesti - pojašnjava Dana Mrvić.

U posebnu kategoriju, dodaje, možemo staviti hranu kao jedini lijek,  primjerice, kod alergije, celijakije i deficita pojedinih enzima. Kod ovakvih stanja nužno je isključiti iz prehrane pojedine namirnice, odnosno komponente hrane.

Dreamstime

Kad je riječ o začinima, mnogi od njih djeluju višestruko korisno na zdravlje, odnosno korisni su kod većeg broja zdravstvenih tegoba, pri čemu su neki posebno poznati po tome što umiruju ili otklanjaju bol. 

- Među najpopularnijima je đumbir, koji se koristi kod mučnine i artritisa. Smatra se da pomaže i kod drugih poremećaja probavnog sustava te ima i antikarcinogeno djelovanje - kaže naša sugovornica.

I kurkuma se primjenjuje za mnoge bolesti zbog velikog višestrukog pozitivnog djelovanja: djeluje protuupalno pa je korisna kod artritisa, protiv upalnih bolesti crijeva, psorijaze, te kao prirodni antibiotik za prehladu i infekcije. Korisna je i za obnovu moždanih stanica te očuvanje krvnih žila. 

I neka istraživanja već su dokazala djelovanje tih začina protiv boli te pokazala da su mnogo korisniji od „pravih“ lijekova, jer nemaju negativnih nuspojava. Tako je u sklopu studije provedene 2014. godine, polovica od stotinu ispitanika koji inače pate od migrena liječena s 50 mg sumatriptana, lijeka protiv migrene, dok je preostala polovica ispitanika dobivala po 250 miligrama đumbira u prahu. 

Dva sata nakon toga 70 posto ispitanika koji su popili lijek i 64 posto onih koji su konzumirali đumbir osjetili su smanjenje boli za čak 90 posto. No u skupini onih koji su popili lijek, oko 20 posto ispitanika osjetilo je vrtoglavicu i žgaravicu, dok je samo 4 posto onih koji su konzumirali đumbir imalo probavne smetnje. 

Kurkuma se pak pokazala korisnom protiv bolova u želucu te bolova povezanih s iritabilnim smetnjama crijeva, za što je zaslužan snažni antiupalni sastojak začina - kurkumin. U jednom se istraživanju kurkuma pokazala podjednako učinkovita kao i ibuprofen, s tim da izaziva manje problema sa želucem, dok je druga studija pokazala da smanjuje abnormalne mišićne kontrakcije u crijevima. 

Thinkstock

Začini se mogu koristiti kao dodatak obrocima, no ne više od pola žličice na dan. Dijabetičari trebaju biti vrlo oprezni s kurkumom, jer može potaknuti pad šećera u krvi, dok se đumbira trebaju kloniti žene s poremećajem u menstrualnom ciklusu te ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, uključujući i aspirin.

Kriške đumbira skuhajte kao čaj

U visokim dozama đumbir može izazvati blagu žgaravicu, proljev i nadražaj usta, pa oni osjetljiviji od đumbira mogu spraviti čaj: tri tanke kriške svježeg đumbira prelijte s dva decilitra kipuće vode, pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte nekoliko kapi meda i možete ga piti.

Top 5 zdrave namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani:

1. Metvica ublažava bol u zglobovima

Iako je najpoznatija po tome što pospješuje probavu i regulira rad žuči, metvica povećava pokretljivost i smanjuje bol u zglobovima. Najbolje ju je konzumirati u čaju, 4 do 5 puta na dan. 

2. Klinčić ublažava zubobolju

Klinčić pomaže kod nadutosti i grčeva te infekcija probavnog sustava. Zbog eugenola, jakog anestetika i antiseptika koji zaustavlja bol, a istodobno čisti usta, od davnina se koristi kod zubobolje.

3. Crni papar dobar je protiv artritisa

Crni papar koristan je protiv bolova povezanih s artritisom, boli u želucu te probavnim problemima. Zanimljivo je da se često koristi kao lijek u kineskoj tradicionalnoj medicini. 

4. Brokula protiv boli u zglobovima

I neke vrste voća i povrća mogu imati utjecaj na bol, što je povezano s tvarima analgetskog djelovanja. Brokula i kelj preporučuju se kod bolova u zglobovima zbog sadržaja sulforafana.

5. Borovnice umjesto aspirina

Bobičasto voće - kupine i borovnice, na primjer - možemo koristiti umjesto aspirina, zbog bogatog sadržaja salicilne kiseline, kaže nutricionistica Dana Mrvić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'