Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zadovoljni u 5 koraka: Za sreću ne morate potrošiti ni novčić

None Foto: 123RF

Skupi treninzi, joga, dodaci prehrani ili odmor u toplicama na destinaciji iz snova - sve su to načini kako poboljšati psihičko i fizičko zdravlje. No ponekad za istinski osjećaj radosti ne treba potrošiti ni lipe

Za osjećaj smirenosti, zadovoljstva i sreće ne treba vam vreća novca. Kad kažu da radost dolazi iznutra, to je ponekad zaista točno. Thriveglobal donosi pet ideja kako u svakodnevni život unijeti pozitivne osjećaje, a bez da potrošite novac na skupe stvari.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Ispunite dom biljkama

Brojna istraživanja su dokazala da biljke u kući pomažu smanjiti razinu stresa te da povećavaju osjećaj radosti. Razlog je jednostavan. Biljke podižu razinu kisika u vašem domu i apsorbiraju ugljični dioksid, pa tako olakšavaju disanje. Dodatno, pojedine biljke služe kao pročistači zraka eliminirajući iz njega štetne spojeve. Naravno, i boja bilja može dati posebnu notu vašem domu, ali i vašem raspoloženju.

Foto: Dreamstime

2. Hidrirajte se

Ljudsko tijelo sastoji se od vode i ta tekućina čini 55 posto ženskog tijela te 60 posto muškog tijela. Voda nam treba kako bismo normalno funkcionirali, pa ne bi trebalo čuditi ako se osjećamo bolje kad smo hidrirani.

U BORBI PROTIV ANKSIOZNOSTI Spasonosna hrana: Smanjuje stres i povećava osjećaj sreće

To poboljšava naše zdravlje, podiže razinu energije i pomaže u boljoj koncentraciji. Ako niste ljubitelj obične vode, pokušajte u nju dodati malo limuna, đumbira ili krastavaca. To će joj dati posebnu aromu. Ukoliko zaboravite piti vodu tijekom dana, postoje razne aplikacije koje će vas na to podsjetiti.

Žena diže i posprema košulju s poda | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

3. Držite dom urednim

Stanje vašeg doma ima snažan utjecaj na raspoloženje, kvalitetu sna i razinu energije. Možete započeti sa spavaćom sobom: otvorite prozore i dobro je prozračite, omogućite da u nju uđe što više prirodnog svjetla te pospremite ormare i prostor ispod kreveta. Ako stvari želite dovesti na novu razine, prolistajte knjige o drevnoj kineskoj tradiciji Feng Shui koja doslovno znači "zrak voda". Prema feng shuiju, zdravlje i osjećaj zadovoljstva možete promatrati kroz to kako pozitivna životna energija, tzv. chi prolazi prostorom. Čak i ako se ne osjećate u skladu s tom silom, u svakom slučaju ćete završiti sa bolje uređenim prostorom.

KLJUČ JE U NAMA Budite zahvalni, tako se stvara osjećaj sreće i tjera tjeskoba
4. Slušajte pjev ptica

Engleski znanstvenici sa King's Collegea u Londonu otkrili su da slušanje ptičjeg pjeva može pojačati osjećaj zadovoljstva tijekom nekoliko sati. Sudionici istraživanja bilježili su kroz aplikaciju kako im se mijenjalo raspoloženje tijekom šetnje kroz grad. Rezultati su otkrili da oni koji su promatrali drveće ili nebo te slušali pjev ptica bolje volje od onih koji to nisu činili, i dapače, taj se osjećaj produljio kroz nekoliko sati.

- Kratkotrajna izloženost prirodi ima značajan utjecaj na naše psihičko zdravlje - ustvrdio je dr. Andrea Mechelli sa Instituta za psihijatriju na tom sveučilištu. Ako vam ptice nisu pri ruci, možete si pomoći slušanjem zvukova prirode, pritom sanjareći kako se penjete uz neku planinu.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

5. Više se smijte

Dobar smijeh može opustiti napetost u mišićima, poboljšati cirkulaciju i potaknuti oslobađanje hormona koji osnažuju imunološki sustav. Dodatno, smijeh smanjuje razine hormona stresa i uzrokuje otpuštanje endorfina, kemikalije zbog koje se osjećamo dobro i koja umanjuje osjećaj boli. Stoga, najbolji lijek je smijeh, a za poboljšanje mentalnog zdravlja postoje čak terapije smijehom. Provodite vrijeme s prijateljima koji vas nasmijavaju, pogledajte komediju ili, ako vam se baš ne druži s drugim ljudima, možete gledati video clipove mačaka na skateboardu ili slične smiješne kompilacije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (6)
  • Sve je to istina, samo ljudi misle da se neke stvari ne mogu ostvariti bez novaca

    30. 11. 2019,   10:39
  • Ako nemas unutrasnji mir i ako ne cinis nista da usrecis sebe a i sve oko sebe(koliko toliko jer neke nemozes natjerat da budu srecni) to mi je jako vazno da bi i ja bila srecna da svi koji su samnom u dodiru da su zdravi i srecni 🤗a onda rest planete 🤗

    30. 11. 2019,   11:01
  • Sve najbolje stvari su besplatne

    30. 11. 2019,   23:29